Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ste me premamile…:)

Ste me premamile…:)

…s temi vašimi predlogi, kaj bi delali na srečanju. Jaz bom pa že kar jutri, za tak lep nedeljski družinski zajtrk (najkasneje za kosilo), pripravila pečena jabolka z marcipanom, oreški, kosmiči… z jajčno/vanilijevo omako – mislim da je idejo dala mishika ali Babi.

Zdaj pa sem se sama odločila naredit marcipan. Našla sem kar nekaj receptov. Ker mi ni všeč preveč in pretirano sladko, je pritegnil mojo pozornost tale post:
Datum: 04-02-02 12:45

Evo, tole sem našla …….

Marcipan

Tu se v stroki srečujemo z dvema različnima masama in sicer z:

-marcipanovo surovo maso z razmerjem med sladkorjem in mandlji 1:1
-marcipanovo jedilno maso z razmerjem med sladkorjem in mandlji 1:3.

Marcipan je trajna masa iz mandljev in sladkorja z dodatkom tekočine ( fondand, likerji, itd. )

Priprava marcipanove surove mase:

Mandlje lupimo tako, da jih oparimo z vročo vodo, nato pa med dvema prstoma iztisnemo iz lupine v hladno vodo, s čimer preprečimo da bi potemneli. Olupljene, pražene mandlje zmešamo z sladkorjem in delno melanžiramo nato dodamo tekočino in ponovno melanžiramo da dobimo homogeno zmes primerno za oblikovanje, ki se ne trga in ne prijemlje na roke. Danes običajno že kupimo industrijsko pripravljeno marcipanovo surovo maso ki jo z dodajanjem sladkorja in melanžiranjem predelamo v jedilno marcipanovo maso.

Marcipan uporabljamo za dekoracijo ( figurice, vrtnice, risbe na marcipanu…. ), pri izdelavi pralinejev…

Zanima me, če se obnese razmerje sladkor in mandlji 1:3??
Ali je nujno dati v maso beljak ali zadostuje navadna tekočina?

Babi, v tvojem receptu z 125g mandlev, 120 g sladkorja in snega pol beljaka – me zanima koliko približno mase pride iz tega??
Jaz bi rabila za 4 osebe, ali pa tako ene 6 jabolk za polnit.
Pa tale sneg iz beljakov – lai lahko dodam v mešalec kar surov beljak??

Če pa bi slučajno dobila preveč mase oz. marcipana, ali se sme marcipan zamrznit??

Lp zala

Draga Zala!

sam sem ze delala 100% marcipan iz mesi 1:1 z oddatkom snega, če pa sem ga želela še uporabiti za okrsje, pa sem v maso zgnetla še dodaten sladkor v prahu in malo snega.

ZARES odličen marcipan pride, če boš še masi dodala malo mandljeve esence. Dobis jo v takih mini epruvetkah (4 kom). Po tem dodatku je zares marcipan ODLIČEN!

lp
Nika

Hej,Nika ti je ze povedala vse. Ko se nisem dobila mandljeve esence,sem vmesala vmes nekaj grenkih mandljev( ki so sicer strupeni,ampak v dolocenem razmerju neskodljivi,ker malo pogreni ;recimo za italijanske Amarette.) Mislim,da za tvoja jabolka je marcipana iz teh kolicin dovolj.Ce kaj ostane,lahko das zamrznit,ali pa naredis malo marcipanovih kroglic,lahko z dodatkom kave,cokolade,ali povaljane v stopljeni cokoladi.To imajo vsi radi.Ni dolgo tega sem dobila v dar (kupljeno)sladico Bajadera.Spodnja plast nekak kakavov biskvit,potem debelejsa marcipan in na vrhu tanjsa plast krasne grenke cokolade. Imenitnooo!

Jaz najprej mandlje zmeljem,nato pa z beljakom in sladkorjem tolcem v moznarju.

Tistega z melanzom ne poznam.Tako delam mandlje v karamelu,priblizno.

Imam pa recept po Francesku Baduriju(Pirancan),mislim iz 18.stoletja.Vedno me mika,pa se nisem naredila.
Prazeni mandeljni in peceni mandeljni.

Sladkorja-funtov pol( 225g),mandeljnov(predvidevam olupljenih) funtov pol,po dolgem narezanih,cimet,pomarancne in limonine lupine(nasekljane).
Namoci mandeljne v soku pomarance in limobe,segrej nekoliko masla in dodaj tri zlice mandeljnov(prioravljenih kot opisano) in mesaj,dokler ne postanejo temni.Na deski razvaljaj maso in po volji oblikuj kvadratke,krogce ali druge oblike.Ocvri na hitro,pusti da se ohladi in jej.

Olupi stiri libre mandeljnov( 1 libra ,priblizno 500g)lepih in dobrih ,primesaj zraven stiri libre sladkorja in 12 jajcnih beljakov,ce je mogoce puranjih,
dodaj eno unco (okoli 30 g) zacimb-ni navedeno katerih,vse dobro premesaj,zavij in speci.

Nimam pojma,kako se tega lotiti,me pa mika.Recept je natancen prevod.
To je bolj za kurioziteto. Bi poskusili iz 250 g mandeljnov?

Nika,kako kaj trebuscek,se veca? Vceraj je sestra naredila (r.d.) tvoje imenitno kostanjevo pecivo.Vsi smo uzivali,ne samo moski svet.
V mislih si bila z nami.
Lep pozdrav obema Babi

Pozdravljena draga Babi!

Hihihi, to pa je telepatija – vi ste sicer jedli kostanjeve rezine, danes pa sem prijateljici razlagala njihovo recepturo in so se mi kar sline delale…
Trebuscek neverjetno hitro in pospeseno raste (prehitro) in mislim (tudi upam) da vsaj glede na mojo okornost, da bo vse skupaj hitreje in vsaj malo pred rokom… Sama si doma blizu morja in zadnje dneve se tudi sama tako pocutim – ampak zaradi drugih fizioloskih dejavnikov – sem namrec kot nasedli kit!!! Ampak torticam se pa nikoli ne odrecem!!!

Lep pozdravcek tebi in tudi tvoji sestri!

Nika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close