Najdi forum

okraski

Najprej en lep pozdrav!

Imam eno vprašanje, zanima me, če je kje kdo, ki bi mi znal povedati, kako naj nardim okraske za dekoracijo torte. Recimo figurice, rožice in ostalo.
Iz česa se najbolje oblikuje in kje lahko ta material dobim?

Lep pozdrav.

Najbolj preprosto je te okraske kupiti. Prodajajo jih v vsaki samopostrežbi.

Jaz sem enkrat delala po receptu iz Vendelinine kuharske knjige vrtnice – so mi tako lepo ratale….. Iz beljaka pa sladkorja v prahu se mi zdi, aja pa še jedilno barvo sem dodala, da os bile tako lepo roza :)))))

Ene tri variante obstajajo…

1. delaš iz marcipana, ki ga ali narediš sama ali pa ga kupiš

2. delaš iz beljakove mase, ki jo sama pripraviš: stepeš en beljek in dodajaš toliko sladkorja v prahu, da dobiš maso podobno plastelinu – s tega oblikuješ figurice (ne gre pa izdelovati bolj finih zadev, ker je masa ali premehka ali pa pretrda – ko se že strdi) in pustiš na zraku, da se srdi (posuši)

3. lahko pa kupiš ticino maso (baje se jo dobi v Vrhniki, ampak le v večjih zalogah – menda po 12 kg; če se jih več dogovori za nakup, potem si jo seveda lahko razdelite) – to je taka posebna sladkorna masa iz katere izdelujejo tudi okraske, ki jih kupiš. Se pa s to maso vsekakor najlažje in najlepše dela…

LP, mishika

Aja, pa babica je nekoč delala vrtnice iz mleka v prahu. Prvič so uspele čudovito, potem pa nikoli več. Samo ne vem, kaj vse je dala še poleg mleka v prahu…

Čokoladne okraske lahko čisto enostavno narediš sama – stopi jedilno čokolado skupaj z malo masla, vnaprej si pripravi različne listke sobnih rastlin (npr. benjamina, morda celo vrtnice), jih operi, osuši in povleči skozi čokolado. Za cca. 10 minut postavi v zmrzovalnik. Ko je čokolada trda, narahlo povčeli listek s čokolade in že imaš lepe čokoladne listke pred seboj. Pazi pa, da res ne dodaš preveč masla – bolje manj kot preveč.
Na podoben način lahko narediš različne ostružke – čokolado (jedilno belo ali temno) stopi, na tanko premaži na gladko površino (najbolje marmor) in pusti, da se ohladi. postrgaj z ostrim nožem….
Variant je ogromno, če te še kaj zanima, le piši.

Če te zanimajo okraski ( in da niso za pojest) sem jez za hčerino poročno torto “obdelala” vrtnice po receptu Jelene de Belder, s sladkorno sipo in beljakom.

Da ne bom utrujala, če te zanima se javi.

lp

Vrtnični popki so užitni. 🙂 Dajo se tudi vložit v sladkorni sirup, samo ne vem točno, kako.

Najpej bi se vsem zahvalila za vaše odgovore.

Q10 vas pa bi lepo prosila, če mi lahko posredujet vašo skrivnost, lahko tudi pod tem postom ali mi pa pošljete na e-mail naslov:
jana24@email.si

Lep pozdrav vsem in še enkrat hvala.

nekaj idej bos nasla tudi na tej strani

Ni nobena skrivnost, zato bom odgovorila kar tu.

Barva obdelanih vrtnic bo malo temnejša kot svežih, nikakor ne priporočam temnih barv. Naša torta je bila prevlečena z marcipanom v naravni barvi, zato sem delala z “umazano” belimi vrtnicami.

Cvetne liste na pol odprtih SVEŽIH vrtnic najprej s pomočjo čopiča premažeš z rahlo stepenim beljakom ( ne sneg), toliko, da se lahko maže. Nato jih (zelo malo) posuješ s kristalnim sladkorjem ( ne s sipo, moja napaka v zgornjem postu). Če se ti zdi, da je sladkorja kje preveč, ga enostrvno “otreseš”.

Cvetove zatakneš v mrežico od pečice , vložiš v pečico in na 60 stopinjah C sušiš preko noči.

Tistih nekaj, ki jih nisem porabila sem shranila v pločevinasti šktli za piškote.

Upam, da sem bila razumljiva, če ne, sem na voljo za dodatna pojasnila, sicer sem pa to povzela iz knjige J.de Belder, imajo jo v Delavski knjižnici, v knjigarnah je pa žal že dolgo ni.

lp

Ali bi lahko povedala točen naslov knjige?
Bom pogledala v kakšnem antikvariatu :))

To kar cele vrtnice pustiš, a ne? Mislim nič liste stran ne trgaš in jih potem mažeš… Kaj pa narediš s spodnjim zelenim delom? A vrtnice samo z navadnim nožem nekje bolj na “začetku” odrežeš? Pa jih potem kaj umiješ?

Sem pa radovedna, a ne? Samo ta tehnika se mi zdi zelo zanimiva (sem podobne reči že večrat videla, pa nisem imela pojma, kako to delajo) in predvsem zelo zelo uporabna…

Naslova knjige žal ne vm, sem pa prepričana, da bodo v knjižnici vedeli .
Je format A4, bogata s slikami. Po antikvariatih sem že sama iskala, sicer pred 3 leti. Mogoče bo zdaj več sreče.

Mishika, vrtnice pustiš cele, peclje sem pustila toliko, da sem lahko delala in ztaknila v mrežico, potem sem jih pa odstrigla. Umivala jih nisem, jih nismo jedli.
Je pa treba biti pri delu z vrtnicami precj “nežen”. Pridejo zelo lepe, take “bidermajerske”.

Bom doma pogledala za recept za sladkorno maso, ki se jo potem lahko oblikuje kot plastelin in barva z jedilnimi barvami…

Jaz sem tako lani naredila vlakec za na torto (zmazek – torta, okraski so bili lepi)
T.

Q10, hvala za informacijo… Bom morala kdaj ob priložnosti poskusit (dokler nam še vrnice cvetijo, seveda).

Lp, mishika

Hvala :)))

Hej, gospa Belder je pred par leti imela na TV oddaje.Kaj je vse ustvarjala;pravi uzitek jo je bilo gledati.Vse naj bi bilo tidi uzitno.Pa njeni aranzirani sopki. Prava umetnica!!
Je pa po rodu Krasevka.Imenitna in svetovno znana urejevalka naravnih parkov. Lep pozdrav Babi

Babi, in na žalost je pred dobrim mesecem umrla. Sem brala da je TV SLO
z njo posnela nov niz oddaj, ki naj bi bile na sporedu še letos.

lp

Pozdravljene

Tale forum sicer samo berem (in se učim), pa vendar: ena ideja, sicer bolj za otroške torte. V majhne modelčke, ki so sicer namenjeni za vlivanje mavca (iz Prometeja, Antusa in podobnih trgovin) se krasno vliva tudi stopljena čokolada. Na mojih modelčkih piše, da so primerni tudi za tovrstno rabo. Po mojih izkušnjah potem sicer otroci pojejo samo okraske s torte in so siti, redijo se pa starši… Ampak navdušenje je bilo pa veliko.

Marta

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close