Najdi forum

pehtran

Pozdravljeni!

zanima me,če mogoče katera ve,kje bi sedaj lahko dobila pehtran?

Hvala v naprej.

Tjaša, se pridružujem tvojemu vprašanju. Čez pehtranovo potico je pač ni, sploh če dodaš še domačo smetano.
Lep dan vsem
deka

Deka pa si kdaj poskusila peči pehtranko s suhim pehtranom? Jaz namreč nisem, se pa sedaj poigravam s to možnostjo, pa nekak nisem prepričana da bo okus taprav;)

svezega bos tesko dobila -sedaj! poglej na trznici…pri tistih zenskah,ki imajo razne sadike. mogoce bi ga katera se imela!?? lp petra

Hej,vsako leto ga lepo osmukam, listice zmesam s sladkorjem in zamrznem.Nekaj ga shranim brez sladkorja.Letos mi ga je susa unicila.Upam,da je nekaj koreninic le ostalo in bo spomladi pognal.
Zamrznjen je v potici,strukljih krasen:suh je pac izhod v sili,ni pa isto.
Lep pozdrav Babi

Jaz vedno pečem pehtranovo potico s suhim pehtranom in je zelo dobra.

Mene pa zanima, kaj poleg potice se pripravljate iz pehtrana?

Jaz obožujem pehtranove štruklje…mnjam!

🙂 A mi lahko, prosim, napises recept zanje?

Deka
sporočam ti, da na tržnici v ljubljani res imajo pehtran, 400 SIT za lonček.

Testo pripraviš na klasik način. Nadev pa delam različno:
1.) prepražim drobtince, v skuto vmešam jajce. Z drobtincami premažem testo, povrh premažem skuto in posujem pehtran. Skuto lahko sladkam ali pa solim (mi imamo rajši slane).

2.) premažem samo s sladkano ali slano skuto in posujem s pehtranom.

3.) sem pa testo tudi že premazala samo z razžvrkljanim jajcem in posula s pehtranom.

Jaz običajno ne delam velikih štrukljev, ampak testo zvijem v dolgo, ozko klobaso (premer cca 6 cm.), ki jo zvijem v polža, dam na prtič in dam kuhati v slan krop. Kuhane štrukeljce potem razrežem na 3 cm. rezine.

Pri štrukljih bi rekla, da gre na nek način za “variacije na temo”. Lahko jih nadevaš s čimerkoli, kar pač imaš rada. Jaz sem jih delala celo z mletim makom in jabolki.

Včasih ga narežem na zeleno solato. Pa včasih pripravim puranov file v smetanovi omaki z dodatkom pehtrana. Malo drugače ampak paše.

vcasih naredim korenje v smetanovi omaki in dodam tudi pehtran! tudi v omako /k puranu ali piscancu/ ga vcasih dodam. lp petra

Super, hvala, to bom zihr kmalu sprobala. 🙂
Mogoce zanimivost: pehtranu se rece po svedsko “dragon”, pa nima veze z angleskimi zmaji, hehe.

A to se samo zmesa zraven v omako za korenje/piscanca/purana? Ali delata omako na kaksen poseben nacin?

ja ,pehtran dodam na koncu v korenje s smetano ali pa v omako pri puranu in piscancu. recimo 5-min pred koncem. lp petra

dobri so tudi pehtranovi struklji!! lp petra

Hej,Ursa!

dragon (ang.)
dragoncello (it.)
estragon (fr.)
dragoncelj— slovensko

Torej vidis,isti koren.Kako smo prisli do besede pehtran,pa ne vem.

Jaz pehrtran uporabljam tudi pri beli ribi,zlasti oslicu in molu,da jim izboljsam okus.V Franciji ga dodajajo tudi k mesnim jedem.Mislim,da ga v sladki varianti rabimo predvsem v Sloveniji.
Odlicen je pehtranov kis,ki ga redno naredim in s pridom uporabljam.
V razne bele omake(sveze,nekuhane) tudi.

Ursa,struklji so krasni in pecen skutin zavitek s pehtranom tudi.Sladka varianta pitulic s pehtranom in rozinami je odlicna.
Lep pozdrav vsem Babi

Sirov štrudl s pehtranom ?!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close