Želatina – nadomestek/ “domača”
Nisem slaščičarski mojster, a rada pečem parfait torte (ki gredo pri nas zelo v promet ;))) in podobne sladice, a bi se rada izognila uporabi kupljene želatine. Ne samo, da je nesramno draga, malo sem šla na iskalnik in ugotovila kako jo sploh naredijo. Bljak!
A bi se dalo lahko kaj drugega notri, da bi bil učinek isti?
Prav lepa hvala, Babi. Najdla recept za “domačo” želatino. Ker nimam kutin, ne ribeza (ooo, ribezova bi bila njam), bom verjetno kupila kar jabolka. Katera od kislih so najboljš za izdelavo želeja?
Predvidevam, da bi bil postopek vmešavanja takega želeja podoben kot pri želatini v lističih (žele segreješ, vmešaš malo smetane in zmes daš v preostanek stepene smetane)? Koliko želeja je pa treba vzeti, če delam kremo iz napr. 1 litra smetane?
Hej,Deja!
Tu sem pa malo bosa.Iz jabolk delam zele poleti,ko so dolocena jabolka res kisla.Verjetno bi bil uspeh enak tudi sedaj.Ko kupim jabolka za zavitek,potem povprasam za tista kisla in branjevke vedo.
Zasledila sem pa tudi pri nas neka zelena (zelo intenzivna barva) jabolka,ki jih v Angliji prodajajo z oznako ” cooking aples”.Ne vem imena.
So pa res kisla in polna pektina. Ta bi bila primerna.
Po pravici ti povem,da zeleja se nisem dajala v kreme,ker jo kuham na pari in postane res kompaktna brez kaksnih dodatkov. Zele bolj uporabljam za prekrivanje sadnih sladic,ko nalozis na testo sadje in ko je peceno premazem z raztopljenim zelejem in v hladilnik. Kutin zele ima lepo naravno barvo,kot malo prezgano roza.Za pogled lepo in okusno.
Morala bos poskusiti po obcutku.Zal,res nimam izkusenj s kremo.
Agar je tudi v redu;sadni pa je se boljsi. Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.