Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jabolčno pecivo z rožiči

Jabolčno pecivo z rožiči

Ko sem bila majhna, je imela mami recept, ki ga je potem izgubila in se ga ne spomninja več…meni pa je bilo tako zelo dobro, da še danes sanjam o njem… V glavnem – pecivo je bilo narejeno iz mase, kjer je bilo veliiiko rožičeve moke in naribanih jabolk, ko pa je bilo pecivo pečeno (kar vlilo se je v pekač in potem narezalo na kocke) se je še po vrhu polilo s čokolado. To so bile take krasne, sočne sladke rezine… Mnjam…
Lahko morda kdo pomaga z receptom?

ne bos verjela,vceraj je kolegica kopirala od nekje to(?!) rozicevo pecivo.
bom kar prepisala.

1 jogurtov loncek sladkorja
1 jogurtov loncek olja
1 jogurtov loncek bele moke
1 jogurtov loncek roziceve moke
4 cela jajca
4 velika jabolka /naribana na vecje kose/
1 pecilni prasek

iz vseh sestavin naredimo biskvit-najprej jajca in sladkor,dodamo olje,pa moko/belo/,pa rozicevo ,pecilni prasek. na koncu pa se osladkana jabolka.

pecemo v pomascenem pekacu na 200 st. cca 20 min.

ohlajenega zrezemo in prelijemo s cokoladnim prelivom: 10dag jedilne cokolade,1 zlica masla ali margaroine,4 zlice mleka.

sedaj,ko to prepisujem,se mi kar cedijo sline. mogoce bom v kratkem naredila. ce bos delala,sporoci,kaksno je-podobno tistemu iz otrostva!? lp petra

Jaz imam pa za nianso drugačen recept, ki sem ga pekla še pred kratkim – ne moreš zgrešit če boš to pecivo res pekla.

vse je popolnoma enako kot pri petrinem receptu, le da jaz dodam še:

5 dag naribane čokolade (ali čokolade v prahu)
0.5 dcl mlačnega mleka
10 dag rozin (namočenih, lahko v rumu)
1 vanilin sl.
jabolk ne naribam na večje kose, ampak na tiste “normalne”, kjer je na strgalniku stran z večjimi luknjicami.

Sladkor+rumenjaki penasto zmešaj, dodaš olje, moko s pecilnim, rož. moko, premešaj. Dodaj še nazadnje rozine, sneg beljakov in naribano čokolado.

25 min pri 180 °C, nato ga polij s čokoladno glazuro. DOBRO OHLAJENEGA NAREŽI na rezine.

Dober tek!

Zala

pri tistem mojem receptu me je nekaj motilo. seveda-beljak!! pri biskvitu ga zmeraj delam posebej. lp petra

Hej,Val! Saj si tista,ki je kuhala brezmesni golaz?!iIzkoriscam priliko in se tu pripopam.
Bila sem pri Andrejki,ki ima pred svojo trgovino veliko skledo vode in drugo s hrano, za muce potepinke.Vceraj je v njeni trgovini lepa brezdomka skotila mladicke. Moj prispevek je odsel v prave roke.
Lep tacji pozdrav Babi

SUPEEEEER!

Neverjetne ste! To je to! Spominjam se še nekih jogurtovih lončkov, kako sva z mamo merili in delali pecivo – prepričana sem, da je to tisto pecivo, ki mi je začaralo del otroštva! Danes grem v trgovino, kupim sestavine in takoj naredim, ker zame ni boljše sladice od te, pa čeprav sem jo nazadnje jedla pred kakšnimi 15-imi leti…;)
tako zelo ste me razveselile, da vam tega ne znam povedati… kako malo je včasih treba za to, kaj? Nekomu malo, drugemu pomeni veliko…
Pa še Babi! Seveda, jaz sem tista Val in tudi jaz izkoriščam priliko, da se ti s človeško šapo zahvalim za tvojo dobrodelnost! So bile živali in Andrejka vesele, kaj? Jaz sem tudi, zelo. V našem azilu pa so se nam tako zahvaljevali, kot bi naredili ne vem kaj, pa je bila res samo malenkost, bolj gesta kot karkoli drugega. Saj vem, da pišem pod prehrano – pa samo na kratko še za živalske duše in tebe, naša Babi, moja včerajšnja peripetija… Znanec je povedal, da je njegovo dekle pred blokom našlo povoženo psičko, ki je še komaj živela, jo odnesla domov in tam sta jo nahranila in peljala k veterinarju. Ta je ugotovil, da ima komaj 8-mesečno bitje trikratni zlom zadnje tačke, da mora nujno na operacijo in da bo ta zelooo draga. Ker sama nista med ravno preveč premožnimi, psička pa jima je čisto sedla v srce, sta v našem azilu vprašala, če lahko kaj pomagajo. In je naš mojster, skrbnik azila g. Mueller uredil, da so jo v veterinarski ambulanti Kori na Pobrežju v Mariboru operirali zastonj! Znanec se je ob telefonskem klicu kar zjokal… Jaz bi se tudi. Zato bom iz zdaj tudi jaz mojo “mrcino” peljala kar tja, ker so “tak fajn”.
Pa moj kuža tudi rad dobro je…
Še enkrat – sila ste, hvala vam!

Hej,Val! Zelo lepo,kar si napisala.

To bo pa malo zalostno(toda tudi s tem se clovek sreca in otroci tudi).

Moja ucilnica v soli je gledala na ploscad ob posti.Nenadoma zaslisimo presunljivo pasje tozenje.Otroci so bili presunjeni. Sla sem pogledat in za stebrom pri posti se je skrival malo vecji mladic v nepopisnem stanju.
Vem,da je bil od hudega prepoten po celem telescu.Prepotenega psa se nisem videla.Ljudje so hiteli mimo prav hladnokrvno.Sla sem k ravnatelju in on je uredil za eno uro nadomescanje,da sva ga s hisnikom zavila in odpeljala v vet.ambulanto.Ni mu bilo pomoci, na zalost,toda pomagala sva mu vseeno.To je moja najbolj zalostna izkusnja z zivalmi.Otroci so me potem sprasevali in seveda sem jim obzirno,kot sem le mogla, povedala resnico.Tudi to je vzgoja.Le rahlocuten moras biti.
Saj nam bodo oprostile ta najin klepet,vem. Lep pozdrav Babi

ne morem si kaj,da se ne bi pridruzila temu klepetu-pasjem!?.. dobri ljudje se najdejo povsod! ko je naso zadnjo psicko “povozil” avto,je “naslednji” v vrsti ustavil,vzel krvaveco psicko/takrat ze mrtvo!!((/ v lep avto in ju s hcerjo odpeljal do prve vet. postaje!! tam je celo pocakal na “rezultate ” in se ponudil,da bi ju se “kam ” odpeljal !! neverjetno!! zelo..zelo ….”lepo”!:):: ce bi vedela /tudi hci ne ve-sok!!/ bi se mu iz srca zahvalila!!! lp petra

Ja, jaz se tudi spomnim jogurtovih lončkov, to je bil recept iz Cicibana!!! :-))
Imenoval se je rožičev narastek (samo mislim, da je bilo tisto brez jabolk, ne vem več, a vsekakor se je merilo z jogurtovimi lončki!) :-)))
Dober tek!

Pa še “light” verzija peciva:

150 g rožičeve moke
100 g polnozrnate moke
30 g sladila v posipu
2,5 dcl mleka
2 majhni naribani jabolki
6 beljakov
2 rumenjaka
pol pecilnega praška

V posodo damo obe moki, sladilo, pecilni prašek, rumenjaka, mleko in naribani jabolki ter premešamo. Iz beljakov naredimo sneg in ga z žlico previdno primešamo mešanici.

Pekač (ne prevelik) obložimo s papirjem za peko, pečemo 20 minut na 200 st. C.

Ko se ohladi, pecivo namočimo z oslajenim mlekom.

LP, Staša

Pecivo sem morala v teh dneh narediti kar dvakrat…! Pravo je, hvala Petra in Zala za recept – v nekaj trenutkih se je vrnilo otroštvo… Aja – včeraj sem naredila drugo porcijo – in ga že več ni… zato bo, Staša, tvoja verzija več kot zaželjena – sem te že hotela vprašati, za kakšno low fat varianto, pa si me prehitela…;) Ta teden pa še to…;)
Moj pasji kosmatinec je tudi dobil kak kos (čeprav ga ne bi smel, pa so se mu tako cedile sline)…
Punce, hvala vam, z vami je bil vikend lepši… Babi, tebi pa ena šapa v pozdrav!

me veseli ! vcasih je prav neverjetno,kako se v momentu lahko “vrnemo” v otroštvo! lp petra

ROŽIČEVO PECIVO

4 jajca (sneg)
4 jabolka naribaj
1 j. lonček sladkorja
1 j. lonček olja
1.5 j. lončka moke
0.5 j. lončka mleka
1 pecilni
1 vanili
10 dag rožičeve moke
10 dag rozin

Mi to večkrat pečemo, ker je hitro, dobro, sočno…
Pekla sem ga ravno v soboto.
Namesto 1 j. lonček olja sem ga dala le pol, mleka pa cel lonček.
Pa jabolka sem nadomestila z bučami!
S čokolado pa ga nismo utegnili prelit, ker smo ga prej pojedli

Val,

moraš poskusit, saj je res zelo dobro 🙂 Kasneje sem celo ugotovila, da ga sploh ni potrebno preliti oz. namočiti z mlekom (ko se je ohladilo, je bilo še bolj sočno).

Res pa je, da nisem probala original recepta, tako da vseeno upam, da okus ne bo razočaral (pa mislim, da ne bo :)))

LP, Staša

Uuuuuuuu, Staša SUPER!
Js bom tudi to probala, thnx

LP
Zala

Zala,

ko preračunam vsenosti in vrednosti, sporočim še to. Upam, da ti bo všeč

LP, Staša

Petra,hej!
Mene vonjave in hrana vedno potegnejo v otrostvo.Spomini
kar zazivijo v barvah.Mislim,da je car hrane ravno v tem in upam,da se bo moj vnuk tudi v odraslosti spomnil name in Slovenije ob vonju dolocene
jedi,ki mu jo je skuhala babi,recimo orehovih strukljev. Lep pozdrav Babi

ne bos verjela-obstajajo zemljice,ki jih vcasih kupim na lj-trznici ,ki me po vonju spominjajo na mojo babi! tocno tako disijo,kot tiste se tople,ki jih je vsako jutro prinesla iz trgovine in namazala z maslom! prav poseben obcutek! lp petra

Tako je mene na otroštvo spomnil Bebe čaj, ko sem ga prvič kupila za sina, ko ga je “šraufal” trebušček. Očitno so mi dajali v čajčka janež, ker Bebe sigurno še niso prodajali, ko sem bila majhna. LP Daša

Da še jaz nekaj napišem. Kuham bolj malo, ker čez teden dobimo kosilo iz šole, zato pa čez vikend, če imam voljo kaj spečem. In tako sem prejšnji teden brskala tukaj in našla tale recept. Ker se mi je zdel preprost, sem ga sprintala, v soboto pa tudi spekla……in poglej…..to je pecivo , nad katerim smo bili do sedaj vsi doma navdušeni, ker so ga kuharice v šoli tako dobro spekle. Tamala je bila vsa vesela, da ga sedaj pečemo tudi doma, malček pa ga je zdaj prvič jedel. Ma , se mi je dobro zdelo!! Hvala za recept, še bom brskala tukaj!!!

Byy

P.S. Sem pozabila…..dala sem polovico manj olja – se mi zdi, da včasih pretiravajo v tem – pa se mi zdi, da ni bilo tako sočno. Kuharice v šoli dajo pod čokoladnim prelivom marmelado – jaz je nisem, pa je bilo kljubtemu slastno!!

Hej, dobra družba,
kaj vse nam lahko prinese okus… Spomine in občutke – pa speljem temo še malce mimo prehrane, ampak ne čisto – knjiga Kot voda za čokolado je natanko takšna… Z okusom.
Staša, pecivo me bo še počakalo, ker te dni delam cele dneve – poskusim pa najkasneje konec tedna, ti pa preračunaj kalorije, da nam bo lažje…;)

A mi lahko kdo pove, kako se rozicem rece po anglesko? Da bom lahko prevedla v svedscino in ugotovila, ce se da to moko tudi tu dobit. Direkt po svedsko mi pa najbrz noben ne zna povedat, a ne?

Slo bi tudi, ce mi poveste, kako se rastlini rece po latinsko, potem lahko po internetu najdem, kaj je to po anglesko.

hej!
če prav vem, je
(drevo) “rožičevec” – carrod
“rožič” – carrod; carrod pod

LP Zala

živjo, punce! a mislite, da bi lahko zamenjala rožičevo moko z orehi, olje pa z maslom?
stokrat hvala in lp mexi

probaj !! potem bo jabolcno pecivo z orehi ! verjetno bi pa kolicino malo zmanjsala…orehi so “mocnejsi” )?? lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close