Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj za kosilo

kaj za kosilo

Lep pozdrav vsem!

Res mi že zmanjkuje idej za kosilo! Se mi zdi, da se jedi preveč ponavlajo. Imate mogoče kakšen predlog, kako bi popestrila svoj jedilnik? V mislih imam predvsem bolj enostsvne jedi, na žalost nimam 3 ure časa za kuhanje!
Hvala!

t

Palačinke s skutinim nadevom so zelo hitre (poletna pogruntavščina naše mame in mene)… Spečeš palačinke, narediš nadev iz skute, kisle smetane, zmlete paprike (svežo papriko zmelješ v multipraktiku), česna in popečenih bučk (vse skupaj malo soliš in popraš po potrebi). Hitro, preprosto in dobro.

lahko naredis spagete,ali siroke rezance. pod spageti 9.lo. je veliko zelo hitrih idej! zraven pa kaksno dobro solato!
lp petra

Aja: kaj pa kruhovi knedli s šunko v omaki? Kruhove knedle si lahko pripraviš vnaprej in jih daš zmrznit… Delaš jih kot običajno, v sredino pa daš koščke šunke (tiste delikatesne ali pa zmleto kuhano šunko). Serviraš pa jih s kakšno dobro, hitro omakico (pa ne ravno haše omako – raje morda s hrenovo ali česnovo ali lovsko omako…).

Ali pa npr. “musako” iz cvetače in brokolija? Oboje pokuhaš (da je skoraj mehko – kakih 10 min), daš v pekač, preliješ z omako iz kisle smetane in jajca, ki je začinjena s česnom in soljo ter posuješ z mleto šunko. V pečici samo popečeš (kakih 10 min na 200oC).

In še ena za nas bolj nenavadna jed, ki je menda značilna za Avstrijce… Za vse, ki imajo radi hren… Govedina (ki ostane npr. od juhe) z “Semmelkren”-omako. Omako pripraviš tako, da 3 žemlje (ali kruh, je lahko bolj star – kot za kruhove knedle) narežeš na manjše kose (rezine), namočiš v 0,5L juhe (če ni ostalo npr. nič goveje juhe, daš pač vodo in eno mesno kocko), pustiš, da zavre in dodaš še 20 g masla (olja), 2 žlici naribanega hrena, sol po okusu in 1 žlico kisle smetane. Malo pokuhaš in omaka je tu. Omako serviraš h koščkom govedine. Zelo zanimiva jed – in še dobra ;).

jajca v gorcicni omaki /za 4 osebe/

15 dag korenja
10 dag pora
1 manjso cebulo
6dag masla ali margarine
2 zlici moke
1/2 l mleka
1/4 l juhe
2 zlici gorcice z zrnci
1 zlico lim.soka
sol,poper,malo sladkorja

8 jajc

ocisceno korenje in por narezes na trakove. narezano cebulo preprazimo,dodamo zelenjavo,potresemo z moko in se malo prazimo.zalijemo z mlekom in juho in kuhamo /stalno mesamo/ se 10 min. zacinimo z lim.sokom,gorcico,soljo,poprom-po zelji se sladkorjem.

prelijemo preko olupljenih trdo kuhanih jajc.
jemo s kruhom in zeleno solato…ali endivjo… lp petra

Hitro in poceni (kadar je tunina v akciji):
iz 2 konzerv tunine odliješ olje v kozico
na tem olju prepražiš čebulo
dodaš tunino in 2 kisli smetani (ali 1 mileram)
prevreš in vmešaš kuhane testenine

Skoraj musaka:
krompir narežeš na tanke kolobarje, dobro opereš in odcediš
prepražiš veliko čebulo, lahko dodaš še slanino ali mleto meso ali kake ostanke mesa od prejšnjega dne
dodaš čebulo (in meso) h krompirju, soliš, premešaš
naložiš v namaščen pekač, zgornjo plast lepo poravnaš
pekač zapreš s srebrno folijo
zaprto dušiš v pečici kako uro
odstraniš folijo, preliješ z razžvrkljano smetano in jajcem
po želji potreseš z naribanim sirom
pečeš še 20 minut

Jožica, pri kateri temperaturi pa “skoraj musako” dušiš v pečici. Se opravičujem, ko vedno znova sprašujem za temperaturo in čas v pečici, za to res nimam nobenega občutka.
Hvala in LP, Daša

Meni je nekako idealna temperatura za mesne, krompirjeve, zelenjavne jedi okrog 200°. Zato ponavadi pozabim navesti temperaturo, ker vse pečem pri 200. 🙂

Hvala vsem! Res ste mi pomagale. Danes bom gotovo kaj preizkusila!

Pa dober tek!

T

Na portalu Kulinarična Slovenija imajo na forumu kar nekaj idej. Mogoče bi se našla kakšna zamisel.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close