Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Temperatura pečenja

Temperatura pečenja

Pozdravljeni!
Zanima me, na kakšen način pečete v pečici meso (celega piščanca ali kokoš, pečenko): pri nižji temperaturi in dlje ali pri višji (200 in več) ter krajši čas?
Končni efekt mora biti seveda sočno in lepo zapečeno meso.
Torej: kako?

Hvala za vaše izkušnje in lep ponedeljek želim.

Kokoš ali pa tudi pečenko najprej pečem pri nižji temperaturi (160, 170oC) in sicer vedno pokrito (če drugače ne, s folijo). Zadnjih 10 minut meso odkrijem in pečem pri 230 oC, da se naredi lepo zapečena skorjica (meso v sredini je potem sočno). Je pa res, da bi bilo bolj zdravo peči na nižji temperaturi dalj časa (samo računice glede elektrike potem tudi ni…).

piscanca ali pecenko pecem cisto na zacetku 200 -kakih 10 min,potem pa 170-180. po moznosti pokrito. lp petra

Večino jedi okrog 200.
– pečenko vsaj 1 uro pokrito, 1/2 ure odkrito (vmes 2X obrnem, po potrebi podlijem)
-piščanca vedno odkritega, ker imamo radi rdeče zapečeno kožo: 1/2 ure na hrbtu, 10 do 15 minut na trebuhu, potem spet obrnem na hrbet in pečem še kake 1/2 ure (ali več, odvisno od piščanca). Zelo malo podlivam, in vedno samo v pekač, ne po piščancu. Pa ni suh. 🙂
– mladi krompir na 220
– pizze na 250, na najnižji rešetki, 5 do 10 minut
– krvavice, kašnice… ves čas pokrite, 1/2 ure na 150, 1/2 ure na 180 in 1/2 ure na 200

Je pa zelo uporaben trik, ki sem ga videla pri Jamieju Oliverju – kos peki papirja namočiš in ožameš, da se zmehča, in uporabiš za pokrivanje jedi pri pečenju v pečici. Papir ravno prav zatesni – ne preveč in ne premalo, pa še vsaki obliki pekača se prilagodi.

Jožica, lepa hvala za te izčrpne napotke. Bojo zelo prav prišli. LP Daša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close