Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prosim za ideje

prosim za ideje

Draga Babi in ostale,

danes se vam drugič oglašam, drugače vas samo berem in se po glavi tolčem ker nism prišla na srečanje. Kot sem vam že enkrat napisala sem čist novo pečena kuharca in ste mi rekle da se lahko na vas obrnem z vsemi vprašanji, pa naj bodo še tako neumno slišati…

Torej, drug teden gre od fanta mami na eno operacijo in to pomeni da bova s fantom ostala sama v hiši. Ker do sedaj nikoli nisva bila sama bi mu rada pripravila kako presenečenje s kakšnim dobrim kosilom, večerjo in “mogoče” tud sladico. (mogoče zato, ker mislim da se bo pod mojimi rokami vse spackalo ali uničilo).

a mi lahko katera pove za recept za kako lahko sladico, tako da jo bom tud jst znala narest. prosim, prosim…

P.S. pa prosim da mi čim bolj opišete, ker se mi niti sanja ne, kako se naj pripravim.

lp,

klementina

piscancek,kar brez panike!!! zelo enostavna sladica je napisana vceraj pod pecivo z jabolki in rozici-nekaj podobnega! tudi potek je napisan!:))
kar se pa “hrane” tice pa povej,kaj te zanima…bomo pomagali! lp petra

Hej,bom tudi jaz pomagala.Babi

hvala vama, sej vaju bom sproti spraševala še drug teden. Madonca me je strah, ker bom zdej sama pr vsemu.

Še dobr da imam psa in dva mucka k so zmeri lačni in vse pojejo tud če ni glih najboljš shuhan.

Prej sem neki brala in se mi je posvetla ena ideja. Glede na to da bova sama za vse pojest, bi rada nardila nekaj kar bova količinsko lahko tud pojedla(cel pekač bo prevelik) in sem študirala. Doma imamo ful jabolk (moram vprašat katera so dobra za pečt) in bi jih naribala, pol bi jih pa zmešala s skuto, rozinam (a še kaj) in ta nadev naložila na majhne blazinice iz testa. Potem bi pa vse štiri konce skup stisnla. A je to izvedljivo in kakšno testo moram kupit? Verjetno tistga k sta pakirana po dve kocke in se ga razvalja in razreže al se motim??

kaj pa kosilo? Ne vem kaj bi dala zravn tistih cmočkov iz riža, ko sem že enkrat spraševala. A bi pasal zraven kakšen zrezek v omaki in da nardim te cmočke kot ocvrtke.

klementina

Piščanček,

tukaj imaš link do peciva, ki je bilo tako pohvaljeno, da bi bilo res škoda, če ga ne bi naredila. Da ne govorim o preprostosti izdelave…

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1426

(Nasvet: lahko daš tudi pol moke, pol ovsenih kosmičev)

LP

testo-kupi vleceno…ali v kockah za razvaljat,lahko pa tudi ze razvaljanega.

tistih cmockov se se rahlo spomnim. verjetno bi sel zraven zrezek v omaki!

ker pa si zacetnica,bi ti predlagala,da malo za “trening” naredis kake spagete/zelo enostavno/…receptov je kar nekaj /enostavnih/ vceraj pod spageti! se se beremo!! lp petra

Hvala Petra za tvoj nasvet,

Osebno imam zelo rada makarončke, špagete, cmoke, svaljke…. in jih tud velikokrat naredim. Zdej bi pa rada še kaj drugega “spravla skup”.

Mogoče bi tud fantu rada dokazala da “že znam” tud kaj drugega skuhati kot speči jajčka na oko in skuhat testenine in dat eno omako gor. Vem da bo težko začet, samo vem da prej ko se bom osamosvojila prej bom znala tud kej bolj zahtevnega pripravit. Pa še ko bo prišla “tašča” iz bolnice bom mogla jaz kuhat, ker ona ne bo smela nič takega počet, vsaj nekaj časa ne.

klementina

malo pocakaj,ti bo babi kaj svetovala!! ali pa konkretno vprasaj,pa bomo “skuhali”!:)) lp petra

no sej mam do druzga tedna še čas, pa še računalnik se mi je pokvaru tko da čez vikend ne bom mogla brat kaj ste mi napisale, bom pa sigurno v pon. zjutrej takoj na tem forumu.

Jutri imamo en piknik, v nedeljo bomo verjetno šli kar skupaj na kosilo, ker mislim da bo od fanta mami vse preveč živčna pred operacijo da bi bila doma.

Za v ponedeljek rabim samo večerjo, ker mislim da bova cel dan od doma, saj imava vse mogoče opravke, pa še fant pelje mami v Valdoltro. Verjetno bom nardila kar kakšne čufte v omaki da jih bom zvečer samo pogrela in skuhala zravn krompir.

punce, res ste zlate da mi pomagate z vašimi nasveti.

P.S: Staša, tvoj recept imam že sprintan in ga bom sigurno naredila drug teden, ker se mi res zdi enostaven. Upam da mi bo uspel, ker ko sem nazadnje delala eno pecivo z jabolki, sem mislila da me bo “tašča” poslala vn iz kuhinje. A o tem kdaj drugič.

klementina

Zelo preprosto pecivo:
1/2 kg skute
7 žlic sladkorja
7 žlic olja
7 žlic moke
2 jajci
2 lončka kisle smetane
malo (1/2 žličke) pecilnega praška

Vse sestavine enostavno zmešaš. Začneš s skuto in sladkorjem, dobro pretlačiš, da ni grudasto, in dodaš ostale sestavine – nazadnje vmešaš moko + pecilni.

Pekač (tisti za potico, ne prevelik) namastiš z margarino in potreseš z moko. Skutino maso vliješ v pekač in pečeš pri 200° kake 1/2 ure. Poglej od časa do časa v pečico, kdaj je primerne barve in preizkusi z zobotrebcem. Med pečenjem se skutna masa napihne, ne se bat. 🙂 Ko se ohladi, spet upade, in pecivo je visoko toliko, kot je bila surova masa.

K temu osnovnemu receptu so pa možne še vse sorte popravkov: lahko daš malo manj olja. Lahko daš samo 5 žlic moke in 1 vaniljev puding (zelo dobro). Lahko dodaš v rumu namočene drobtine…

In še en recept, ki nikoli ne zgreši… deluje zelo “nobel”, je pa skrajno preprosto:

Mesar naj nareže zelo tanke goveje zrezke. Doma potem odstraniš še vse kožice, zrezke posoliš, popraš in eno stran tanko namažeš z gorčico. Na to namazano stran položiš majhno rezino slanine in 1/4 kisle kumarice, (prerezane po dolgem). Zviješ v zvitek in povežeš z nitjo.

Zvitke popečeš na malo olja, priliješ malo vode in pokrito zelo počasi dušiš. Začiniš z zdrobljeno jušno kocko, s ščepcem majarona, malo timijana, lahko dodaš 1-2 brinovi jagodi, ali pa kako začimbno mešanico za divjačino – ampak vsega zelo malo. Dušiš vsaj 2 uri in sproti po potrebi dolivaš vodo.

Do sem lahko pripraviš jed že prejšnji dan. Potem vzameš zvitke iz posode in previdno odstraniš niti. Razžvrkljaš kislo smetano in moko (pribl. 1 lonček smetane + 1 žlico moke). Omako od dušenja zavreš, priliješ smetano in ves čas mešaš (najbolje z metlico), da je gladko. Po potrebi, če je pregosto, priliješ še malo vode. Če je okus premalo izrazit, še začiniš. Ko zavre, položiš zvitke previdno nazaj v omako in pustiš še nekaj časa na majhnem ognju, da se meso pogreje.

Kot priloga paše zraven menda čisto vse, od kruhovih cmokov do pire kormpirja, riž, testenine…

Ups… popravek k receptu za skutino pecivo:

… v rumu namočene ROZINE, ne drobtine… joj, joj…

Ce hoces zelo simpl sladico, ti predlagam strudel.

Potrebujes:
1 kg jabolk
1 paket listnatega / vlecenega testa
1 majhna limona
sladkor
rozine
cimet
krusne drobtinice
1 jajce za premaz

Kupis listnato testo (tisto v kvadrih, ki ga razvaljas) ali pa vleceno v plasteh (in ti ga sploh ni treba valjat), en paket bo dovolj.
Vzames priblizno 1 kg jabolk, jih olupis in naribas. Pokapljas jih z limoninim sokom in zmesas notri nekaj zlic sladkorja (odvisno, kako sladek strudel hoces, kar malo “sprobaj” med mesanjem 🙂 in pa ce hoces tudi rozine, ki si jih prej dobro sprala v cedilu pod vroco vodo (koliko rozin das, je spet odvisno od tega, ce so ti vsec rozine ali ne – ponavadi dam jaz pol vrecke). Noter lahko zamesas se kaksno zacibmo, ce ti je vsec, npr. cimet (standardno) ali klincke ali limonino lupinico ali vse skupaj.
Pecico das na 200C. Testo razvaljas oz. samo lepo odvijes (ce imas vlecenega v plasteh), nanj potreses kaksne 3-4 zlice krusnih drobtin (te bodo popile odvecno tekocino iz nadeva), na to nalozis jabolcno filo in vse skupaj zvijes v rolado. Das v namascen pekac (ali na pekac pokrit s peki paprijem). V loncku ubijes eno jajce, ga malo z vilicami stepes in s tem premazes strudel na pekacu. Strudel se tu in tam malo prebodes z vilicami in peces okoli pol ure. Ko je peceno, takoj potreses s sladkorjem v prahu.

A bo slo?

Namesto 1 kg jabolk lahko vzames tudi 0.5 kg jabolk in 0.5 kg borovnic (ta kombinacija je meni zelo vsec) – v tem primeru bi bile najbrz zmrznjene borovnice kar ok.

Hej,samo predlog za dobro vecerjo ali kosilo.

Buzara iz majhnih kalamarov,kozic,kaksna skoljka,dva ali stiri skampi,veliko petersilja,cesna,suho vino…Zelo preprosto,hitro in dobro.

Vse zivalce das na mrzlo olje;ko se zacne kuhati,potreses se petersilj in cesen(nasekljano),dodas dve tanki rezini limone,poper,sol in malo masas,ko izpari,prilijes belo suho vino in se malo pokrijes.Lahko samo malo drobtinic.
V 20 minutah bos imela krasno diseco buzaro,ki jo lahko polijes po testeninah ali dusenem rizu ali kar s kruhom.(se najboljse,ko pomazes tudi posodo ).Tudi brez skampov je dobro.Jaz dam za taksno kosilo za zvalce
okoli 1800 sit.Midva,ki sva starejsa, porabiva tega pol,vidva bosta pojedla vse in se prste si bosta oblizovala.Ce bos rabila,dobis se navodila.
Za sladice ze imas nasvete.Lp Babi

Hvala vsem za dobre ideje!!

Danes bom šla v trgovino po nabavi, da nakupim vse potrebne sestavine za moje ustvarjanje. Do sedaj mi je bil najbolj všeč recept z govejimi zrezki, ker ga lahko vsaj na pol pripravim en dan prej.

Babi, hvala ker si se potrudila, toda ne marava morskih sadežev, ga bom pa dala moji kolegici ker jih ona večkrat pripravlja.

Vam bom jutri poročala kako mi je uspel štrudel.

klementina

Babi, ali lignje za buzaro pustiš kar cele, ali jih kaj narežeš? LP Daša

Hej!Ce so manjsi,kar cel(Kot v Trzinu),vecje pa narezem na kolobarje.
Lp Babi

Izvoli še eno jed.. ta bo verjetno bolj za fanta…

Chilly con carne

1 veliko čebulo prepražiš na olju
dodaš 1 svežo papriko, narezano na drobne kocke, malo pražiš
dodaš približno 1/2 kg mletega mesa (ali drobno zrezane govedine)
pražiš toliko časa, da meso spusti vodo, in da ta voda povre
zaliješ s 1/2 l pasiranega paradižnika (ali 1 malo konzervo pelatov, ali nekaj žlic kečapa)
dodaš 1 – 2 mali konzervi rdečega fižola
po želji lahko daš malo koruze
doliješ še malo vode, ampak mora ostati razmeroma gosta jed
začiniš z 1 vrečko kotany mešanice za čili (mala rdeča vrečka)
ali pa z rdečo papriko, strokom česna, poprom, 1 sesekljanim pekočim feferonom in 2 jušnima kockama
Počasi kuhaš še kakih 15 minut (lahko tudi 1/2 ure) in po potrebi zgostiš z malo podmeta (v malo mrzle vode razžvrkljaš žlico moke… počasi dolivaš k jedi, ki vre, sproti mešaš in kontroliraš gostoto).

Je hitro pripravljeno, lahko pa tudi počaka do naslednjega dne v hladilniku.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close