kostanj za prilogo
Se zmeraj slisim travo rast, :)) malce se je ohladilo, mene je pa strasno zamikalo skuhat nekaj posebnega: polnjenega piscanca (notri bom dala malo kruhovega nadeva s svezimi zelisci – zadnjimi, ki jih se ni pobrala zmrzal), za prilogo pa rdece zelje in – zelo rada bi naredila kostanj. Cisto malo, za gust in posebnost.
A naj dam nekaj olupljenih kostanjev kar k pecenki zadnje pol ure (se bojim, da se skrob ne bi dovolj napel), ali naj ga skuham v mesanici mleka in vode in ga potem samo vrzem zraven??
Spomnim se, da je bil v neki kuharski knjigi recept za ‘marrons aux glaces’ – nekaj, ko kostanje karameliziras na mesanici sladkorja in masla in prej ali potem dusis, samo ne vem vec, ali je tisto primerno za prilogo ali samo za posladek, pa tudi recepta se ne spomnim vec dovolj, da bi se ga lotila.
Za ideje se vam najlepse zahvaljujem!
pozdravcek,
proxima
Hej,Proxima!
Najprej kostanje skuhas in olupis,potev v maslo s sladkorjem in mesas do malega kristala,lahko tudi v cokoladno glazuro.Je pa res sladko,bolj za v papirnate skodelice.
Sicer damo k divjacini tudi sladko brusnicno marmelado in nam je okus sladko pikantno vsec.
Ob Martinu je toliko teh receptov in potem pozabimo.Vem,da je tudi kostanjeva priloga zraven pecene gosi.Mislim,da je Petrin nasvet v redu.
Dober tek!Babi
Oh, mojstrice, saj sem pricakovala dobre odgovore, ampak prej kot v eni uri – kako sem vas vesela!:))
Vceraj smo imeli “strokovno” ekskurzijo po Krasu, pa sem prinesla domov testni vzorec lanskega terana (tisti iz Dutovelj sicer trdijo, da je na tem koncu, kjer smo bili mi – Coljava – refosk in ne teran..:)), in se mi zdi, da bo krasno slo k temu kosilcu.
Se mi ze nekako svita, kaj moram narest s kostanjem, bom porocala o izidu.
pozdravcek,
proxima
No, uspelo je, sem pa malo zakomplicirala: surov kostanj sem olupila in potem 15 minut kuhala v slani vodi, da se je napel, nato se je dala pa tudi notranja kozica zelo dobro olupit. Potem sem ga dala pec zadnje pol ure v jensko posodo k pecenki, da se je dobro napil omake (mascobe seveda tudi, ampak moja filozofija je: vsake toliko casa se je treba dobro zadet s holesterolom, da zile sploh opazijo kaksno razliko..:))
Rdece zelje zraven je bilo pa sploh pesem, kaj sele teran..:))
Naslednjic poskusim pa po Danino, kot pire..:)) potem bo pa tako konec kostanjeve sezone..:))
hvala vsem se enkrat za ideje! zlate ste!:))
pozdravcek,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.