Tiramisu brez želatine
MOja dietna varianta pa je ta, recept sem že napisala za Štajerca in ga kar kopiram:
(ps: če želiš lahko uporabiš tudi tiste baby kekse ki se sicer uporabljajo pri pripravi original tiramisuja, jaz vzamem kar Piknik kekse
Koestlin, ker so manj mastni in manj sladki, pa še to, če boš dala v kremo npr 3 stepene šlag pene namesto 2, bo krema še bolj okusna-logično.Meni zadostujeta 2,lahko jih daš seveda tudi več 🙂
Js mam pa še ta recept, ki je produkt moje domišljije:), je pa zelo dober recept in malo kaloričen; gre pa nekako takole:
1 zavitek PIKNIK KEKSOV KOESTLIN (sploh niso mastni, izgledajo tako kot pravokotni albert keksi)
2 šlag peni Dr.Oetker z manj kalorijami
malo jogurta
1 polkilska nemastna pasirana skuta (lahkko je daš tudi več), vipavska
mleko, kava, lahko malo ruma
sladkor ali sladilo po želji oz. okusu
kakav
stepi šlag peni po navodilu z vrečke in daj za 10 min v hladilnik da se malo strdi, stepaj pa ju prej raje malo dlje nekje 5-7 min, da gre not čim več zraka in zmes naraste.
skuhaj kavo in jo malo razredči z mlekom, lahko dodaš tudi rum. v to polagaj kekse s celo površino za prb. 2 sekundi, in jih polagaj v primerno velik pekač(predlagam manjšega). ko pokriješ dno, vzemi peni iz hladilnika in ji primešaj pasirano skuto, ki si jo prej posebej razmešal z mikserjem z nekaj žlicami jogurta, da je masa še kompaktna, a kremasta. to nato previdno vmešaj v šlag peno, da ti preveč ne upade. sladkaj mešanico po okusu, jaz je sploh ne.
nato maži to na plast keksov prb. 1 ali1,5 cm debelo (jaz delam to od oka)
in to spet pokrij s plastjo namočenih keksov, in spet krema itd itd…..saj veš kako to gre. na vrhu naj bo krema, nato pa po kremi s cedilcem potrosiš kakav v poljubni količini oz. debelini. sladico daš nato za prb. 30 min ali 1 uro v hladilnik, če boš zdržal toliko časa:)
nisem še poskusila, lahko pa bi masi dodaj malo več jogurta in tako dobil več nadeva, vendar bi bilo v tem primeru pametno uporabiti še želatino zaradi kompaktnosti. NADEV PA JE RES FUL DOBER, jaz mu običajno dodam malo natreena.
Staša je malo nižje napisala tudi recept pod “Malo drugačen Zalin tiramisu”, poskusi kar pač želiš. Vsekakor verjamem da je Stašina varianta odlična in jo tudi jaz nameravam kmalu preiskusiti.
Pa še dober tek!
LP Zala
TIRAMISU
1 BABY PIŠKOTI
1/2 l grenke kave (lahko dodaš malo mleka)
2 jajca
50 g sladkorja
– rumenjake in 50 g sladkorja zmešamo, iz beljakov pa naredimo sneg;
zmešamo 1 TAMAR sir in malo skuto (100 g), stepemo sladko smetano, ki ji dodamo kremfiks in vse skupaj umešamo. (Lahko daš 1/4 kg sira mascarpone in 1 sladko smetano).
Polivico piškotov napojiš s hladno kavo, naložiš v pleh, daš gor nadev in še preostalo polovico namočenih piškotov!
Potresemo s kakavom.
Sama delam brez jajc!
Dober tek!
Krema brez želatine & brez jajc:
1/2 kg skute (ljubljanska pasirana)
1 krem maslo ali 1 tamar
1/2 l sladke smetane (lahko je 1/4 rastlinske in 1/4 navadne)
sladkor v prahu
Zmešaj skuto, krem maslo in sladkor po okusu. Dodaj stepeno smetano.
Naprej gre po ustaljenem postopku – bebi piškoti, kava, krema… zadnja plast je krema, na vrh pa kakav v prahu. Pa obvezno vsaj za 2 uri v hladilnik.
Moj najljubši tiramisu:
Baby piškote namakaš v močno černo kavo z dodatkom ruma in jih polagaš v pekač. KREMA: 3 rumanjaki, 1 celo jajce, 30 dag sladkorja zmiksaš, sosaš 500g moskarponeja in na koncu še sneg treh beljakov. Pol kreme namažeš na namočene piškote, nanjo spet nalagaš namočene piškote in na vrhu preostalo kremo. Po vrhu naribaš čokolado.
Lep dan želim!
Forum je zaprt za komentiranje.