liptavski sir
Spet imam en problem, na pomoc, prosim!
V soboto bo tukaj v Stockholmu otvoritev razstave slovenske grafike, ki jo organizira Drusto svedsko-slovenskega prijateljstva. Jaz sem zraven kot organizator in bom med drugim pomagala pripravit prigrizek, ki ga bomo ponudili. Ena stvar pri tem prigrizku (za katero sem jaz zadolzena) bodo razni namazi za na krekerje in kruh in na zeljo nekaterih soorganizatorjev mora biti med namazi liptavski sir. In tu se pojavi tezava: tega nisem se nikoli naredila! Nasla sem sicer en recept, ki ga prilagam spodaj, pa nimam pojma, ce je to ok ali ne. Sama sem namrec liptaver nazadnje jedla enkrat v vrtcu, pa se absolutno ne spomnim, kaksen je “pravi” okus tega namaza…
Zato prosim, help! Povejte, ce je ta recept ok? Ce pa ni, pa prosim, povejte, kaj naj spremenim! Hvala!!!!!
Liptavski sir
0.5 kg skute
2 dcl kisle smetane
malo mleka
50 g masla
1 velika cebula
sol
rdeca paprika v prahu
Cebulo sesekljamo in jo zmesamo z vsemi sestavinami. Cez noc pustimo v hladilniku, da se okusi prepojijo.
po mojem je to o.k. spomnim se pa,da je moja babica dajala v liptaver rdeco cebulo /celo malo salotke-za okus/ !? v nekerm receptu sem zasledila,da se doda malo zelo,zelo drobno narezanega petrsilja.
malo pocakaj-to je pac ena od variant- sigurno se bo se katera javila !! lp na svedsko. je ze zelo hladno? dnevi-krajsi?? lp petra
Hvala! Hladno, ja, kakor vzames: ponoci je okoli 5, podnevi 10-15C. Je pa danes menda drugic, od kar sem tukaj (skoraj 2 leti), taka prava ljubljanska pritlehna megla, da se skoznjo komaj vidi sonce in nebo. In vsi Svedi tukaj mi razlagajo, kako je to romanticno, kar taki mocvirnici, kot sem jaz, nekako ne gre v glavo. :))))
Hvala! Tudi meni se je tole mleko malo cudno zdelo! No, mogoce je misljeno za primer, ce je skuta zelo pusta, da stvar sploh postane mazava.
Bi pa prosila, ce lahko naslednjic pises z malimi crkami. Ce pises z velikimi, se to na internetu ponavadi smatra, da KRICIS. In najbrz tega nisi imel(a) v mislih. :))
:))) Ja, ampak je res tako in se siri tudi stran z interneta. Npr. v ta novem Harry Potterju (st.5) je Rowlingova to dostikrat uporabila, ko se Harry (ali kaksen drug teenager) dere, ce mu kaj ni prav.
Jaz sem na to ze ful navajena, tako da me vedno zbode, ce kdo KRICI NAME. 🙂 Saj ze izgleda tako, ali ne?
Urša, mogoče ti bodo spodnji recepti malo pomagali pri tvoji zadolžitvi.
Liptovski sir
40-50 dag dobro odcejene in ne kisle skute, 5 dag masla, žlička sesekljanih rastlinic, ščep kumine, žlička sladke paprike in malo soli.
V skledi umešamo maslo, dodamo sesekljane rastlinice (drobnjak, peteršilj, košček čebule, kislo kumarico, žlička kaper, žlička gorčice in zelo malo limonine lupinice, vse po želji in okusu),
drobno sesekljamo kumino, pretlačeno skuto solimo, dodamo papriko, gladko zmešamo. Če je skuta preveč suha dodamo malo kisle smetane.
Skuta po zagorsko
Polnomastni skuti prilijemo malo goste kisle smetane, dodamo naribane čebule, malo sesekljane kumine in če je treba še malo smetane, solimo in gladko zmešamo.
Sardelno maslo
Sardelne filete ali kolobarčke na deski zdrobimo ali drobno sesekljamo in jih dodamo penasto umešanemu surovemu maslu. Namažemo kruhke in jih ponudimo same ali še obložimo.
Polnjeni jajček
Jajca v trdo skuhamo, olupimo, na konicah malo obrežemo, da lepše stojijo, in podolgem razpolovimo. Z žličko izvrtamo rumenjak in ga pretlačimo. Na 6-7 jajc penasto umešamo osminko masla, dodamo pretlačene rumenjake, zelo malo solimo in tako imamo osnovno jajčno kremo. Najprimernejši dodatki tej kremi so: zdrobljeni sardelni fileti, drobnjak, peteršilj, kečup, kakršnakoli pašteta, kapre, možgani in podobno. S to kremo potem napolnimo jajčne skodelice, jih okrasimo in vanje zabodemo zobotrebce. Ponudimo jih lahko k narezku ali pa na koščku opečenega kruha, ki smo ga prej namazali z maslom.
Mogoče sem ti kaj pomagala. Lep pozdrav, Mitka
U, the best, Mitka, hvala!
Poleg liptaverja sem mislila naredit tunin namaz na isti nacin, kot je tvoj sardelni namaz. Potem pa se nekaj z jajci, moram se razmislit (in videt, kaj si lahko privoscim v okviru dodeljenega “budgeta” :), samo najbrz ne polnjena jajca, ker naj bi bilo prigrizka veliko (racunamo na vec kot 100 obiskovalcev) in bi bilo s tem prevec dela. Mogoce namaz iz jajc (trdo kuhan rumenjak zmesan z majonezo, notri pa nasekljan beljak, petersilj in drobnjak).
Hej,Ursa!
K Mitkinim nasvetom dodajam samo to,da jaz dam salotko,ce jo le imam,drobnjak in dva(ali tri) v maslu zmeckana slana fileta(incuni).Stvar je malo pikantnejsa.Sicer pokusaj.
Pazi,da najdes gostejso skuto.Iz izkusenj( iz Anglije) ,sem vcasih liptaver
kar tezko naredila,ker je bilo vse skupaj redko.Sicer paprika v prahu malo zgosti.
V moji knjigi je se opomba,da lazji nacin je ,da namesto spenjenega masla
dodas malo trde kisle smetane,ce je skuta trda in gosta.Je ze Mitka povedala.
Zdaj pa malo estetike.
V skledico ali v sredino pladnja naredis lep kup liptaverja(kot gricek)
in okrasis z listici petersilja,malo narezano rdeco redkvico,kaksna oliva,
prameni majhnih vlozenih kislih kumarc…Po tvojem okusu.
Ce je na pladnju,okrog posadis polnjena jajcka.
Mitka,je tako? Lep pozdrav Babi
Babi, hvala tudi tebi za nasvete.
Glede skute sem se odlocila, da jo bom kar sama naredila, ker je tista, ki jo tu prodajajo, prevec redka (najbrz isto, kot v Angliji, kot pravis). “Moja” skuta nastane precej pusta, tako da najbrz ne bo potem problemov s tem.
Glede garniranja: glede na to, da bo obiskovalcev razstave (upajmo!) veliko, smo se odlocili, da bomo namaze ze prej namazali na krekerje oz. ne ravno na krekerje ampak na poseben svedski hrustljav kruh (knackebrod). Polnjena jajca zal ne pridejo postev, ker mora bit kolicine za 100 ljudi in bi bilo s tem potem prevec packanja. Poleg namazov na krekerjih bomo imeli se vec vrst slanih piskotkov in pa peceno polento s skuto in spinaco (to delajo drugi, jaz imam cez samo namaze).
Draga Urša, sem vesela, če bo kaj uporabnega zate iz mojega prispevka. Babi ima vse čisto prav! Naj dodam še nekaj idej:
na namaz lahko naložimo šunko, salamo, prekajen jezik, hladno pečenko,koščke klobas, ribe, sir, kolesca jajc, gosja jetra, slanike, rake; važno pa je, da ne nalagamo preveč. Za okras pa rdečo redkvico, olive, kumarice, kot je že Babi omenila; pa kapre, nastrgan sir, sesekljana jajca, koščke zelene ali rdeče paprike, ketchup, paradižnike, pasteto. Posipljemo z na drobno sesekljanim jajcem, nastrganim sirom ali na drobno narezanim drobnjakom.
Še recepte za začinjena masla ti napišem (so precej kalorična pa vendar):
Sardelno maslo:
1/4 kg masla, 2-3 očiščene sardele brez kosti ali sardelno pasto penasto umešamo.
Slanikovo maslo
1/4 kg masla in 2 pretlačena slanika penasto umešamo. Namesto slanika lahko vzamemo losos.
Gorčično maslo
1/4 kg masla umešamo z žlico gorčice
Hrenovo maslo
2-3 žlice nastrganega hrena, sol in poper po okusu umešamo z 1/4 kg masla
Med vsem naštetim se boš pač odločila po svoji domiselnosti, okusu in možnostih.
Želim ti veliko uspeha pri pripravi! Lep pozdrav na Švedsko in lepo se imej!
Forum je zaprt za komentiranje.