Najdi forum

salmonela

Sem malo naokoli pogledala, ko smo zadnjič ravno načele debato o salmoneli… Torej: moji povzetki iz raznih internetnih strani…

Salmonelo najdemo tako v rumenjaku, kot v beljaku, prav tako jo je moč najti tudi na jajčni lupini. V rumenjaku ima salmonela najboljše pogoje za preživetje, rast in razmnoževanje. V beljaku so pogoji slabši, tako da je mogoče le preživetje (in rast). Jajčna lupina se okuži, če pride jajce v stik z okuženimi fekalijami ali pa tudi že v jajčniku, ko jajčna lupina šele nastaja (če je kokoš sama okužena: kokoš se okuži, bakterija okuži tudi kri in ker kri cirkulira, pride tudi okužbe jajcevodov, jajčnikov… – več bi vedel kdo drug razložit). Povzetek: okuženo je lahko čisto celo jajce (da se o kokoših niti pogovarjamo).

Tako da je še to vprašanje rešeno ;).

Uf, je kar dobro, če si previden. Jaz ugotavljam, da sem premalo. Verjetno res začneš zadevo resno jemati šele, ko se enkrat fino zastrupiš. Za začetek bo pa krema za našo legendarno kokosovo torto naslednjič brez rumenjakov.
p.s. Upam, da bo že danes čas za florentinčke. Sem tako zapela za te sladkarije, da sem si danes za malico privoščila 10 dag marcipanovih bonbonov. To se mora nehat, ampak kaj, ko so tvoji recepti res pregrešni.

Hehe, drugič, ko kupiš toliko marcipanovih bombonov in imaš slabo vest… kar vse bombone meni pošlji: obljubim, da jih bom pridno “uničila” :)))))).

Aja: marcipan… A že imaš recept? No, ga prilagam (tistega brez raznih rožnih vodic in podobnih zadev, za katere še nismo slišale 😉 )…

Marcipan

250 g olupljenih in posušenih (samo toliko, da niso mokri, ne sušeni v pečici!) mandeljev
240 g sladkorja v prahu
1 beljak
po želji jedilna barva za barvanje

Zmlete mandelje in sladkor premešaš in jih skupaj zmelješ (po moje najboljše na tistem strojčku za mletje orehov). Po malem dodajaš beljak in maso dobro premešaš z rokami. Če bi se marcipan lomil in iz njega ne bi mogla izdelovati npr. figurice oz. ga po potrebi valjati, dodaj še malo sladkorja v prahu. Potem pa oblikuješ kroglice in jih pomakaš v čokolado… mmmm…. pa meni nekaj pošlješ ;).

Lp, mishika

Mishika,

super ta tvoj povzetek. Bomo bolj previdni…

LP, Staša

Ja kaj naj zdaj. Najprej tole s salmonelo, potem pa tale krasen marcipan. Bom še enkrat reskirala, kaj naj zdaj. Hvala za recept!

Se strinjam z Aveno. Najprej nas prestrašiš s Salmonelo, potem daš pa recept za marcipan (surov beljak):)))
Ti si pa žleht, Mishika:)))
LP Barb

Hehe, saj sem že rekla, da že leeeeta poskušam vse mase (biskvitna, umešano testo…), preden jih dam v pečico… No, zaenkrat (ja, že trkam) še ni bilo nič hujšega… :))) Mislim pa, da se da surov beljak zamenjati z beljakovim prahom (a se ga sploh dobi pri nas?) in malo vode… V beljakovem prahu pa salmonela ne more preživeti, ker potrebuje okolje, kjer je vsaj enih 90-95% vode… Ok? :)))

Ne ni OK:)))))
Zadovoljna bom šele, če mi poveš, da so ta beljakov prah termično obdelali:))
LP Barb

Hmmm…. Ravno nekje berem, da je postopek pridobivanja izključno s pregrevanjem… A bo to dovolj? 😉 :))))))))))

Mishika,jaz tudi ne maram nicesar s surovimi jajci.Marcipan je pa zame nekaj najboljsega(ceprev je beljak).Sicer ga tolcem v moznarju in je mogoce vse ze malo od udarcev termicno obdelano.Pa mandlje moram porabiti.Vcasih sem svez marcipan kupovala v Trstu. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close