Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika za Babi – lignji…

za Babi – lignji…

Tako, ko sem te lignje od zadnjič taaaako prehvalila, jih pa moram zdaj “za kazen” sama doma narediti. No, očiščeni so (ne vem pa, če so jadranski, ker je bila mama v ribarnici), pa bi samo prosila, če bi lahko skupaj ponovili postopek (da ga kje kaj ne zafunštram).

Torej: očiščene lignje (nesoljene oz. nezačinjene) dam v mrzlo olje in prižgem na najvišjo stopnjo. Solim, dodam česen, petršilj in malo olja. In popečem, dokler pač niso pečeni (kakih 10 minut). Bo držalo?

LP, mishika

Tocno tako! Pazi,da se cesen ne zazge.Ko spustijo lasto vodo,malo znizaj,
ko voda skoraj izpari,dolivaj malo belega vina.Dodas lahko malo drobtinic in mesas.Mora biti tudi omakca,saj si videla,kako je dobra.Pokusis,da vidis,ce je meso mehko in malo rdeckasto mora postati.Porocaj.Lp Babi

Bom poročala :)). Hvala za nasvet (se vidi, da sem zadnjič tu in tam malo na ušesih sedela).

LP, mishika

Jaz pa obožujem lignje s porom, na tanke trakce narezanim korenjem in rdeče paprike, z malce omakice. Odkar jih je oči enkrat jedel v kitajski restavraciji, me je prosil naj jih naredim. In od takrat naprej je samo moje, pravi da so neprimerljivo boljši od tisti iz restavracije.
In zraven seveda kaj drugega kot polna skleda dišečega jasminovega riža, čisto navadnega, kuhanega na vodi z malo soli. NI BOLJŠEGA!
Ravno danes bi jih morala narediti pa se moram žal učit, tk da biomo videli kaj bo mami uspelo narediti 🙂

LP Zala

Mmmmm…. Lignji so bili odlični. So vsi pohvalili in rekli, da jih bom lahko še kdaj naredila ;). Hehe… Omakica je bila prav takšna, kot je bila na srečanju, samo lignji so se mi zdeli malo manj mehki (morda pa 10-15 min na ognju vseeno ni bilo dovolj) – ampak smo prav vse “zmazali” :)))))))).

LP, mishika

Hej,Misika! Me veseli! Lignji so bili mogoce malo vecji ali atlantski.Nic hudega.Jadranske spoznas po tem,da imajo kozico malo pikasto-svetlovijolicasto.Saj jih tudi jaz ne dobim vedno.Imela sem sreco,da se je narocilo ujemalo z ulovom. So pa se eni cisto majceni,nic vecji kot palec tvoje roke.
Samo tistih,ki imajo malo rumenkasto meso, ne kupuj.So trdi in zvakasti.

Zalin recept moramo tudi udejaniti.V bistvu je na isti nacin,kot ta,ki smo ga preizkusili.

Zala,kaj das ti na mrzlo olje ali na vroce.Po vseh izkusnjah,ce dam na vroce,ostanejo trsi.Hvala za recept.Por,korenje in rdeco papriko pa imam itak vedno doma.Daj,povej nam natencno,kako delas.

Pozdravcek obema Babi

Hej vsi,
recept za moje lignje je naslednji:

za 4 osebe:
okoli 80 dag lignjev
2 (lahko tudi 3) veliiiiiiika pora, z zelnjem vred
prb 5 korenčkov (odvisno od velikosti)
2 rdeči papriki
česen – veliko
ingver v prahu, sojjina omaka, poper sol
olivno olje – prb 2-3 žlice(po potrebi)

na olju popečemo česen da zadiši, dodamo na tanke in dolge palčke narezan koreček in enako narezano papriko in naj se vse skup hrustljavo popeče, nato dodamo por narezan na kolesca, ki smo jih malo razdrobili na krogce z rokami da se ne držijo skupaj. vse skupaj dušiš v teflonu (ali v voku!) pokrito okoli 7 min, da se por zmehča. Nato vso zelnjavo odstraniš iz posode v durgo posodo in na kančku olivega olja popečeš na kolobarčke narezane lignje i tekočino, ki jo lignji spustijo prihraniš za kasnejše dolivanje ali pa jo kar pustiš.Odvisno koliko omake imate radi – za čez jasminov riž je je pri nas vedno premalo 🙂
Ko je to gotovo, nazaj dodaš zelenjavo in dodajaš začimbe po okusu – ingver, soj.omaka, sol, poper. Mora pa biti malo pikantno, tako po ingverju.

Zraven skuhaš jasminov riž po navodilih (za osebo okoli 80 ali 100 g riža), le da dam jaz namesto 1 in 3/4 skodelice vode na skodelico riža le 1 in 1/4 skodelice vode in čisto malo soli. Masla (kot je v navodilih) sploh ne dodam in je bolj dobro.

Pa dober tek!
PS: Babi, tega z vročim in hladnim oljem nisem vedela, tako da delaj tako kot bi običajno – torej na hladno. Zanimivo, bom poskusila tako še ta teden.

LP
Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close