Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika vloženi melancani

vloženi melancani

Mene pa zanima če se melancani sploh dajo vložit, kako se to naredi?
Hvala in lp,
Pia

Hej,Pia!
Vlozeni malancani so zelo dobri.Na Primorskem je to v navadi.
Sama jih ne vlagam,ker jih je vedno mama in sedaj tudi dobim kak kozarec.
Ceprav nisem prevec ljubitelj okisane vlozene zelenjave,najraje pojem prav melancane.Pogledala sem med vse mogoce strani za recept,pa zanje ni opisa- vse drugo sem nasla.Zdaj ti bom napisala orientacijsko po spominu,kako jih je dalala mama.Njene so mi bile se zlasti vsec,ker niso bile prekisle(od nekaterih so),ampak je prevladal okus olivnega olja in zacimb.

Najprej je pripravila melancane.Oprala,posusila in narezala na nepretanke rezine(lahko podolzno ali vodoravno).Pazila je,da je kupila sveze domace,take ki imajo teksturo prijetno na otip in cimmanj semenja.Vem,da je prerezala na pol in pogledala.Tiste s prevec semenja je porabila za kaksno omako k testeninam.Stare so zilnate.Posolila in pustila kaksno uro,da odtece grenka voda.
Zavrela je vodo s kisom(razmerja ne vem) in jih v prevretku blansirala.
dobro odcedila in zlagala v kozrce.Vmes pa cel poper,majaron,nasekljan cesen.Mislim,da je bilo to vse.Torej- plast melancan,zacimbe in tako do vrha.Ni prevec tlacila,da je ostal se prostor za dobro olivno olje,ki ga je prilila.Na vrh je v obliki kriza dala dve ploscati palcki(od luck sladoledov),malo pritisnila,da je bilo vse pokrito z oljem.Pokrila s celofanom.

Verjetno bos dobila se kaj natancnejsega.Ce ne,bo moj recept kar pravi,le za razmerje voda -kis bos pogledala pri receptih za drugo vlaganje.
Se enkrat: manj so kisle,boljse so(vsaj zame). Lep pozdrav z obale Babi

Natanko tako jih dela tudi moja mama. Če se prav spomnim, je razmerje kis:voda pol pa pol.

---------------------------------------- Prevajanje ni poklic, to je stanje duha. http://17slon.moj-album.com http://slovoni.blogspot.com

po mojih podatkih lahko tudi takole

sestavine:zelene in rdeče paprike,petršilj,zelena,česen,poper,sol,vinski kis

srednje jajčevce operemo in osušimo, nato jih damo v vrelo vodo, da prevrejejo.Vzamemo jih ven, jih zložimo na desko in položimo nanje drugo desko, obtežimo in pustimo čez noč.
naslednji dan :
vzamemo nekaj na tanke rezance narezanih rdečih in zelenih paprik in jih denemo v porcelanasto skledo lahko tudi v stekleno.Dodamo na drobno sesekljan petršilj,malo zelene, česna, nekaj zrn zdrobljenega popra in po okusu soli. vse skupaj dobro zmešamo.
jajčevce prerežemo po dolgem ,toda ne do konca tako da se držijo še skupaj. Potem jih pazljivo odpremo, izdolbemo seme in napolnimo z nadevom iz paprik.
Vsak jajčevec zvežemo z belim sukancem in vložimo v kozarec.
Ko je kozarec poln zalijemo vsebino z vinskim kisom, posodo pokrijemo s pokrovčkom in dobro zapremo.
pasteriziramo jih 1 uro pri 100 C. Čez nekaj dni pasteriziranje ponovimo.
Serviramo jih kot vsako drugo solato narezano na rezine. Pazimo da nam nadev ne pobegne. Zabelimo jih z olivnim olijem in posujemo s sesekljanim zelenim petršiljem in česnom.

pa dober tek

andy

Hej,to pa je ze prava gurmanska mojstrovina.Lp Babi

je pa fuuul dober
pa se splača potrudit

l.p.
andy

jaz jih pa delam takole:
melancane olupim in narezem na ene 1/cm krogce. posolim in pustim cca 1 uro. potem jih specem na grillu ali na malo olja. sesekljam cesen in baziliko. potem pecene melancane nalagam v kozarec. na vrhu vsake plasti dam cesen/baziliko in polijem z olivnim oljem in kisom. men je to super dobro!
lp minka

LP Minka

Hej,Minka! To pa je ideja,na katero se nisem pomislila. Cez celo poletje in se pozimi to rada naredim vsaj za dva dni; in tudi popecene paprike.Da bi pa spravila za zimo,mi se ni prislo na misel.Mogoce tudi zato,ker zdaj ta krasen plod dobis skozi celo leto.Seveda,ce ti zraste na vrtu,se pa splaca.
V olju vlozene stvari imam raje kot okisano.
Lep pozdrav Babi

Tudi meni je tale vaš recept zelo všeč. Zelo rada imam malancane, pa bi
poskusila še vložene. Zamina pa me, kakšno mešanico kisa in olivnega olja naredite? Ali se hladno dolije ali je potrebno prevreti?

Lep dan vsem

Ravno včeraj sem vlagala melancane.
Lansko leto sem jih prvič, ker se je dobro obneslo sem jih letos spet.
Jaz naredim takole:

Narezane melancane (na debilo cca 5-7 mm, narežem kar na stroj za rezanje klobas, mesa, da so lepo enakomerno narezane) popečem na plinskem žaru, na olivnem olju.
Skuham mešanico kisa in vode v razmerju:
2,5 litra vode
2 dcl kisa
2 stroka česna
dve zvrhani veliki žlici soli
dve poravnani veliki žlici sladkorja

Popečene melancane zlagam v kozarce, na posamezno plast še posujem svež sesekljan česen, na koncu zalijem s pripravljeno mešanico kisa in vode. Olja ne dodajam, ker ga vsebujejo že dovolj same melancane popečene na olivnem olju. Na koncu steklenice dam v mrzlo pečico in jo vklopim na 150 stopinj. Ko se pečica segreje na nastavljeno temperaturo, pustim na tej temperaturi 10 minut, potem pečico izklopim in steklenice pustim kar v pečici, da se ohladijo.

Ko kozarec odprem in melancane zložim na krožnik, po njih posujem še svež sesekljan peteršilj.

Lp! Eka

Tako končno imam čas za dodatna vprasanja!
Ker nisem ravno gospodinja me zanima kako izgleda blansiranje? Samo noter pomocis al kako? Kak fejst morajo bit natlaceni melancani v kozarcu? Kisa in vode potem ne dodas v kozarec? Koliko olivnega olja dolijes? Mora biti pokrito s celofanom ali je lahko pokrovcek?
Najlepsa hvala
Pia

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close