srpsko slatko
Za tiste, ki imajo blazno radi sladko.
Iz sliv:
Vzameš 52 ne preveč zrelih in ne premajhnih sliv (ne se smejat, recepte so dale stare tete, ki delajo vse od uča, ugotovili smo, da pride približno kg očiščenih 🙂 in jih olupiš. Pazljivo in počasi, ne jih preveč mečkat in stiskat. To je ta najbolj pasji del. Vsako prerežeš čim manj in spraviš ven peško. Sliva ne sme razpasti. Pripraviš si 1 l vode in vanjo vsuješ 2-3 žlice sode bikarbone, v katero spuščaš slivo po slivo, da ne oksidirajo. Ves čas morajo biti prekrite z vodo.
Razpustiš 1 kg sladkorja, ne sme se začeti žgati, slive vzameš iz vode, jih na hitro splakneš in jih počasi razporediš po sladkorju – bolje je, da imaš široko kozico, da se slive čim manj prekrivajo. Kuhaš do mehkega in NE SMEŠ MEŠAT, samo stresaš. Ko se začnejo delati pene, jih pobiraš (nekatere slive pene ne naredijo).
Ko zlagaš v kozarce, lahko vmes potakneš vanilijeve stroke.
Če hočeš, da je še boljše, vložiš v prerezane slive oluščene mandlje.
Iz vsega (tršega) sadja delaš na tak način – 100 % sladkorja razpustiš in potem stresaš med kuhanjem. V kutine lahko daš npr. rezine limone, v kaj drugega kaj drugega paše.
Forum je zaprt za komentiranje.