Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Zeleni paradižniki

Zeleni paradižniki

Na vrtu sem zavrgla rastline paradižnika. Ostalo pa mi je polno 10 l vedro zelenega paradižnika. Kaj vi napravite z njimi? Mama je delala srbsko solato, a poskusila bi rada še kaj drugega. Prosim za pomoč.

Hej,moja mama je vlagala cele zelena paradiznike v kislo sladki prevretek. Soseda pa naredi neke vrste namaz,ki ga shrani v manjsih
kozarckih.Vem,da je notri tudi nariban hren.Se bom pozanimala jutri in dobis. Lp Babi

Babi, kje si??? Prosim, pomagaj z receptom!!!
Pa uspešno srečanje vam vsem skupaj želim!

Meni je pa prijateljica, ki se ukvarja z bio pridelavo in se še kar spozna na vrtnarjenje, povedala, da ona paradižnik, ki ne dozori (zaradi hladnejših dni, premalo sonca…), odreže in cele veje obrne narobe ter priveže na kole, da dozorijo.
Bom videla, če res pomaga. Malo sem skeptična… res pa je, da sem to naredila kar malo pozno… ona že sredi septembra, jaz pa v soboto.
Komaj čakam, da grem v soboto na vrt ( iz Lj. na Dolenjsko) in vidim, če se je kaj “zgodilo”.
Lp vsem

Hej,Sidonija,lepo prosim , oprosti.Imam prav slabo vest.
Recept sem dobila ze vceraj in pozabila napisati.Upam,da se ni prepozno za tvoj zeleni paradiznik.Soseda ga zeli tudi pripraviti,toda na nasi trznici ga ne prodajajo.

Namaz iz zelenaga paradiznika

2kg zelenega paradiznika
1/8 l kisa
3 cebule
120 g sladkorja
120 g gorcice
120 g naribanega hrena
2 feferona (pekoc-ce imas rada pikanto)
sol (od oka)

Paradiznik zmeljemo,ga posolimo in pustimo stati 1 dan.Ga odcedimo,mu dodamo kis in sesekljano cebulo ter 1 uro kuhamo,da narahlo vre.
V drugi posodi kuhamo nariban hren, malo kisa, sladkor in narezane feferone.
*(tu ni napisano,koliko casa,predpostavljam tudi 1 uro-pocasi)
Kis verjetno odvzame od skupne kolicine.
Mesas kot bi kuhala marmelado.*

Ko se oboje ohladi,pomesamo obe sestavini,dodamo gorcico in napolnimo kozarce in pokrijemo s celofanom,ali pokrovckom.
To hrani v hladilniku za krajsi cas.Zaradi sigurnosti,ker napravi kar veliko,ostalo da v jogurtove loncke in v zamrzovalnik.

Je kar gost namaz in dober. Dobim ga vedno en kozarcek.

Upam,da ti bo vsec in se enkrat ,oprosti pozabi. Lep pozdrav Babi

Hej,Sidonija! Tako je z nepopolnimi recepti.Danes mi ni dalo miru tisto kuhanje hrena in sem se enkrat povprasala.Zato popravljam.

Kuhanje hrena s sladkorjem in peperonom:

V posodo streses sladkor in dodas toliko vode,da je sladkor pokrit.Kuhas do malega kristala,to je,da z zlicke kapnes na papir in ostane kapljica.V to das nariban hren ali hren iz kozarca(Droga,Eta) in narezane peperone Ce das sveze nariban,dodas zlico kisa.Ce vlozenega,ni treba,ker je ze kis.Kuhas hren do mehkega in ne eno uro.

O ostalih zacimbah razen soli, ni nic omenjeno.Ko je vse gotovo,preden spravis,pokusi,ce je dovolj slano.
Sporoci,ce ti je uspelo.
Se opravicujem.Lep pozdrav Babi

Hvala. Nad paradižnike se bom spravila jutri, še niso zanič.
Morda to ne spada sem – a nekje sem prebrala, da si bila učiteljica. Kaj bi svetovala novopečeni učiteljici, ki se je šele pričela prebijati skozi šolske tegobe in veselja? Zares bi bila vesela kakšne besede izkušene učiteljice, kot si to ti. Če boš imela čas mi odgovori na forumu namenjenemu učiteljem. Bom pa vsekakor razumela, če bo nekoliko trajalo. Si prebrala kako je ime naši muci?

Sidika,(tako smo klicali ucenko Sidonijo),hej!Se bom oglasila na omenjenem forumu,ko opravim ta jutrisnji izpit v Ljubljani.Torej cez vikend.Drzi?
Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close