Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika angleško pecivo ali mogoče kruh

angleško pecivo ali mogoče kruh

Že skoraj leto dni iščem recept za neko angleško pecivo ali kruh. Navad je, da se ga peče v času božica in novega leta.
Pravijo, da je boljše po nekaj dneh, ko se vse sestavine prepojijo med seboj, zato ga nikoli takoj ne režejo in tudi ne ponudijo. Vsebuje kandirano sadje (ananas, papaja, limona, ….) + ostale sestavine, za katere pa jaz ne vem. Vem še to, da se ga peče v modelu srnjin hrbet (verjetno lahko tudi drugej, vendar je za ta model značilen). Nareže se ga na tanko 0,5 cm debelo in ko je na krožniku izgleda takole: osnovna masa je svetlo do temno rjave barve, vmes je narezano kandirano sadje, …

Prosim za recept, če bose po mojem opisu razvozlale kaj hočem.

Hvala!

lp

Ne vem, če je tapravo, ampak to mi pečemo kot angleđki kruh

ANGLEĐKI KRUH

25 dag sladkorja
14 dag masla
4 rumenjaki
˝ ure penasto međamo, nato dodamo:
3 ţlice tople vode
2 ţlici olja

Nato dodamo:
10 dag rozin
10 dag narezane čokolade
10 dag narezanih orehov
10 dag mletih orehov

Postopoma dodaj đe
limonin sok
˝ dcl mleka
˝ pecilnega s 25 dag moke
sneg 4 beljakov

Verjetno lahko dodađ tudi kandirano sadje.

Originalni recept vsebuje kandirano sadje.

pa vseeno hvala.

Mislim da bos to kar isces nasla pod imenom “fruitcake”. Obstaja vec variacij na to temo, za tocen recept pa imam premalo podatkov.

lep pozdrav, M.

Hmmm… vse kar se spomnim, da bi naj Angleži okoli božica pekli je njihov Plumpudding. Sama ga še nisem delala, jedla ali videla, tu pa je recept iz ene nemške strani…

250 g sultan (vrste rozin – po moje lahko z navadnimi rozinami menjaš)
100 g rozin
125 g suhih sliv
1 jedilna žlica ruma
100 g kandiranih oranž
100 g kandiranih limon
2 jabolki
90 g margarine
115 g drobtin
100 g moke
65 g rjavega sladkorja
4 jajca
100 g mletih lešnikov
sok in lupina ene limone
1/2 žličke mletih klinčkov
1/2 žličke mletega cimeta
muskatni oreh
ščepec popra (jaz bi tega izpustila…)

Omaka:
125 g masla
125 g sladkorja
3 jedilne žlice ruma

6 jedilnih žlic ruma (54%) za flambiranje

Rozine, sultane in na majhne koščke narezane suhe slive namočit v rumu. Dodaš kandirano sadje in jabolka (narezana na majhne koščke). V to vmešaš margarino, narezano na majhne koščke in vse ostale sestavine (podobno kot pri sadnih kruhih). Pekač (oblike: za puding – to je tak s pokrovom!!) namažeš z margarino in potreseš z drobtinami. Pekač pokriješ s pokrovko in kuhaš na vreli vodi 3-4 ure (vodna kopel) – lahko da je isti efekt, če enostavno pokrit pekač postaviš za 3-4 ure v pečico pri 100 oC (vsaj tako bi si upala trdit).

Omako pripraviš tako, da vse sestavine zmešaš (brez segrevanja?!! – no jaz bi iz teh sestavin naredila lepo karamelno omako… oni očitno tega ne delajo – kaj pa vem) in pustiš v hladilniku za 15 minut.

Ko je puding “kuhan”, ga vzameš iz vodne kopeli in pustiš pokritega stati še kakih 5 minut. Potem odpreš pokrov, previdno z nožem obrežeš ob robu pekača in pekač prekucneš.

Omako dodaš kot dekoracijo. Če želiš zadevo flambirati, rum najprej segreješ, preliješ po pudingu in prižgeš.

Po mojem bi ta “puding” moral izgledati nekako tako, kot si ga opisala…

Hej,Misa! Da ,to so recepti za pravi angleski sadni kruh v raznih variacijah.Jaz dodam tudi malo svezega ingverja ,na drobno nasekljanega med kandirano sadje.
Sariko,upam,da ga ti ne bos spravila kot nekatere angl.gospodinje,ki ga dajo vsako leto za praznike samo simbolicno na mizo in ga potem spet spravijo. Lep pozdrav obema Babi

Hehe, a res to delajo? Pametno… ;).

Babi, a potem ta puding kuhaš na vodni kopeli ali pečeš v pečici? A bi se ga dalo res malo dalj časa pri nižji temperaturi v pečici spečt? Ali ta puding v pekaču res pokriješ oz. misliš, da bi moral biti v pečici pokrit? Hmmmm, spet me radovednost daje :))). Mogoče ga pa kdaj poskusim sama narediti…

Mishika,hej! To je res tocno tako.Kuhas pokrito v vodi v posebnem modelu.
Ker imam okroglo posodo prav za kipnike ali pudinge(kar niso nasi pudingi) s pripadajocim loncem za vodo,nisem komplicirala in naredila okroglo.Tudi kovanec sem skrila notri.Pokrila sem s pergamentnim papirjem,ki sem ga zatlacila vse naokrog.Potem sem pergament zamenjala s cisto gazo,ko je bil ze kuhan,dokler se ni ohladil.

Prvic sem naredila ko sem za praznike obiskala hcerkin novi dom.
Hec je bil,ker ga je ona kupila ze narejenega,da bo predstavila nekaj tipicno angleskega.Tisti je bil seveda podolgovat.Kuhala sem ga res ze novembra in trpela peklenske muke,ker nisem vedela,kaj je nastalo.Je bil pa dober,boljsi od kupljenega.Kovanec je nasel zet in ga seveda na skrivaj vtaknil v vnukov kos. Pa sta srecna kar oba,drug z drugim.

Potem sem, mislim, se dvakrat ali trikrat.Saj zgleda zahtevno,pa ni.
Kar ojunaci se in ga novembra naredi,potem pa bos hodila vohat in cedit sline do Bozica.Bos zela pohvale.Jaz sem prvic tako skomplicirala,da sem iskala in tudi nasla malo telecjega loja ,ki se drzi ledvic,ker v mojem receptu pise,da se nareze tudi malo tega. Verjetno malo rahlja.

Ne vem,kako bi bilo to peceno.Je pa zelo podobno neko nemsko pecivo,mislim,da se imenuje studentski hruh;polno oresckov in suhega sadja.To se pece tudi kar nekaj dni pred uporabo.Jedla sem,pekla pa se ne.
Dlje stoji,boljse je!

Sem pomotoma pritisnila in brez pozdrava,kar ni lepo.Lep pozdrav Babi

:))))) Zdaj si me pa…. 😉 Sem se zamislila in opazila, da tudi jaz zelo redko napišem tisti “lep pozdrav”, čeprav to potem sploh ni mišljeno nevljudno ali nesramno… kaj pa vem… “Moderna generacija”, ki jo muči skleroza, hehehe.

Pa lep pozdrav nazaj ;). mishika

Pozdravljena!

Za Božič pri nas obvezno spečemo poleg potic tudi božično štolo.
Recept je podoben tvojemu, vendar je njegov izvor nemški. Dobro torej.

Božična štola

Sestavine:

1 kg moke za kvašeno testo + 15 dag moke
10 dag kvasa
3/8 l mlačnega mleka
10 dag sladkorja
3 jajca
1 vanili sladkor
naribana lim. lupinica
1 mala žlička soli
40 dag masla
35 dag rozin
10 dag olupljenih in nasekljanih mandljev
20 dag arancinov (limona, pomaranča, češnja itd)
10 dag marcipana
0,5 dcl ruma
sladkorna moka za posipanje

Izdelava:

Moko damo v skledo; kvas zdrobimo in pomešamo z nekaj sladkorja, moke in malo mlačnega mleka, damo v lonček in pustimo, da vzhaja. Preostali sladkor, jajca, vanili sladkor, lim.lup. malo ruma, sol vmešamo v mlačno mleko. Ko kvas vzide, vse skupaj zamešamo v moko in naredimo malo bolj čvrsto testo. Pustimo vzhajati 40 minut. Potem dodamo maslo, še enkrat dobro pognetemo in pustimo testo spet vzhajati 30 minut.
Rozine operemo z vročo vodo, jim dodamo sesekljane mandeljne, marcipan, arancine, vse polijemo z rumom in pustimo, da se prepoji. To mešanico potem vgnetemo v testo pri tem pa si pomagamo s tistimi 15 dag moke. Mešanica mora biti čimbolje vgnetena v testo. Potem pustimo vzhajati še dobrih 30 minut. Iz testa končno izoblikujemo dve štoli, ki naj bosta v sredini malo debelejši. Damo jih v z maslom namazan pekač,
pokrijemo in spet vzhajamo približno 30 minut (po občutku). Medtem segrejemo pečico na 200 stop.C. Štolo pečemo dobro uro. Po prve pol ure pečenja, vkolikor je barva štole preveč potemnela in se bojimo, da se ne bi preveč zapekla, na hitro pokrijemo s folijo. Pečeno, še vročo štolo premažemo z maslom in jo povaljamo v sladkorni moki z vseh strani.

Uf, še pri pisanju recepta se utrudiš, kako šele pri peki! No, pa ni tako hudo, ker veš, da je pecivo nekaj posebnega in primerno za božični čas.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close