Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pohorska gibanica s skuto ali orehi

Pohorska gibanica s skuto ali orehi

ALi bi imel mogoče kdo recept za to sladico? Res je, da prihajam tik izpod pohorja, a vseeno ne poznam recepta in ne vem pa dati kakšnih podrobnih navodil,ker tega še nisem jedla.
Obožujem skuto in orehe, zato bi si to želela speči.

LP

Prav za pohorsko gibanico recepta ni v knjigi Slovenske narodne jedi.
Najbolj podobna tvoji želji (skuta, orehi) se mi zdi prekmurska gibanica.
Za prvo silo bo mogoče dober tudi tale recept:

Najprej narediš testo za podplat:
30 dag moke, 15 dag masla, 1 rumenjak, 3 žlice smetane, ščep soli. Narediš krhko testo, ki naj počiva pol ure, nato ga razvaljamo v velikosti pekača in ga položimo vanj. Prej pekač pomastimo. To je podplat.

Naredimo vlečno testo: 1/2 kg moke, 1 jajce, mlačna voda, 2 žlici olja, malo kisa, ščep soli. Testo naj počiva pol ure. Naredimo več hlebčkov, da ga lažje razvlečemo.
Po prvem testu namažemo 1 cm makovega nadeva. Pokrijemo s plastjo vlečenega testa, ki ga pokapljamo z maslom. Nato namažemo s skutnim nadevom, spet pokrijemo z vlečnim testom in pokapamo z maslom. Sledi orehov nadev, plast testa, zadnji nadev je jabolčni. Pokrijemo ga z vlečnim testom in pokapamo z maslom. Nato nadeve ponovimo. Nazadnje zloženo gibanico polijemo še s smetano in spečemo.

Nadevi:

Makov nadev: 15 dag zmletega maka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin, približno 1 dcl mleka. Zmlet mak polijemo z vrelim mlekom, sladkamo in odišavimo z vanilinom.

Skutni nadev: 40 dag skute, 1 jajce, 1,5 dcl goste kisle smetane, 5 dag rozin, 5 dag sladkorja. Skuto zmečkamo z vilicami, ji primešamo jajce, smetano, oprane rozine in sladkor. Zmešamo.

Orehov nadev: 1/4 kg zmletih orehov, 5 dag sladkorja, 1 vanilin, malo cimeta, mleka po potrebi (1 do 2 dcl). Zmlete orehe poparimo z mlekom, dodamo sladkor, vanilin, cimet. Zmešamo; nadev mora biti lepo mazav.

Jabolčni nadev: 1/2 kg jabolk, 3 dag sladkorja, lim. lupinica, malo cimeta
Olupljena jabolka zrežemo na tanke krhlje in jih na pol zdušimo s sladkorjem. Odišavimo s cimetom in lim. lupinico.

Upam, da ti bo slastno teknila!

samo enkrat smo jo delali!! kar precej “packanja”,a je doooobro!!! lp petra

hvala da si se portudila, prekmursko gibanico sem že jedla in je pregrešno dobra! vendar to ni to kar sem iskala, bom še mal v sorodstvu povprašala (stara mama na pohorju bo že vedla) 🙂

LP Zala

Joj, če misliva isto, gre menda za t.i. prleško gibanico, ki pa jo res da dobiš v naših krajih… Spodaj je kvašeno testo, gor pa nadev iz skute in orehov – a je pravo? Bom mamo vprašala in ti napišem recept – sama je še nisem delala.

Pri nas jo dela teta. Spodaj je kvašeno testo, dela ga enako kot za potico. Oblika, podobna pizzi. Gor je skutin nadev, sladek a ne preveč. Čez tega posuje še cimet. Meni je to strašno dobro. Izsto gibanco (povdarek je na a-ju, vsaj na štajerskem) naredi tudi sezonsko, npr tako, da da gor slive….

Aha, je pandica napisala – testo isto kot za potice. Ko je gotovo, ga položiš v dobro pomaščen pekač, del testa mora gledati krepko čez rob (ga kasneje “vržeš” nazaj na nadev – podobno kot pri pizzi, le da je testo lahko krepko čez nadev)

Nadev pa tako: zmešaš skuto, kislo smetano, mlete orehe in rumenjake (moram mamo vprašat, če orehe prej v mleko namoči – nisem sigurna). Stepeš sneg (res trd) in ga na rahlo zamešeš v preostalo maso. Po želji sladkaš. Nadev daš na testo, del testa, ki štrli preko pekača zaviješ nazaj na pekač (čez nadev), tisti del testa potem namažeš z jajčko (stepeno) in pečeš kot potico, dokler ni rjavo.

JOj, hvala lepa …..mislim da bo to to!
Mishika prosim za približne količine,
hvala in LP
Zala

Hmmm… Se opravičujem – sem mamo čakala :)).

Tako pravi: nekje na pol kg skute daš eno veliko kislo smetano (ne tistih 180 mL, ampak ono večjo). Od tega vmešaš polovico v skuto, drugo polovico zmešaš z dvema jajcama (kar cela jajca – ne loči beljakov, tako pravi) in vse skupaj potem vmešaš v skuto. Po želji sladkaš in dodaš limono. Z orehi pa ne dela, samo obe misliva, da se orehi samo dodatno zamešajo (to dela babica – te pa ni pri nas doma 😉 ) – po okusu…

Testo pa kot za potico – najbolje nekje v kakšni kuharici pogledat, ker mama res vse od oka dela…

A bo v redu? :))))))

Ja ja, krasno bo, najlepša hvala! zdaj bom pa še samo počakala na priložnost, da bo mami pekla kruh v krušni peči in mislim da bo pohorska gibanica dobila tisti značilni okus v pravi pohorski krušni peči,…. pa tudi pica nam tisti dan ne uide!

še enkrat hvala in LP Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close