paradižnik češnjevec
Moj dragi je zadnjič za en žur naredil polnjenega. Ene 50 komadov. Bolje, da ne vprašaš, koliko časa ga je delal (ene 3 različne slane sirasto in podobne kreme, izmišljal si je sproti), ampak izginil je v maksimum 15 min.
Jaz ga največ naredim v solati.
Mama ga je dosti zmrznila za zimske goveje juhe.
Dober je, če ga zraven zrezkov malo popečeš v ponvi na omaki.
Najbolj primeren za v sendviče – celega paradižnika ponavadi ne poješ, ta je pa ravno prav majhen, ali pa vzameš dva.
Zrežeš na četrtine, dodaš mozarello, papriko in še kaj, kar ti paše, in nafilaš s tem palačinke ali pšenične tortilje.
Ene par kil smo ga pa kar dodali tavelikemu paradižniku in predelali v mezgo – toliko ga je bilo letos.
povsod, koder uporabljam običajen paradižnik, dodam tudi drobne paradižnike: letos imam tudi nekajh hruškic, rdečih in rumenih, rumenih češnjevih paradižnikov in pelatkov. Vsi so zelo okusni. Poskusi še tole: nareži na polovice ali četrtine, posuj z mletim origanom, posoli, popopraj in pokapljaj z original bučnim oljem, neveš, kako je to fino. Pa dober tek. Mica.
Draga hruška,
tako kot je svetovala že ena mojih predhodnic ga lahko narežeš med solato, lahko ga ješ narezanega z mocarelo in baziliko (kot predjed), lahko ga dodajaš med testenine(recimo potenstaj paradižnik na olivnem olju, in dodaj sestavine za omako po želji), ko pečeš ribo, ga lepo naloži zraven ribe, pa mogoče še malo krompirčka na tanko narezanega, pa kakšno rezino svežega jurčka(njam njam), med juhe, praktično med vse jedi… samo malo inovativnosti in iznajdljivosti… pa bo.
lp, Brina
jamie dela pecen koromac s cesnjevcem….
2 gomolja koromaca
cca 25 paradiznikov /cesnjevcev/
1 pest izkoscicenih oliv
malo svezega timijana
2 olupljena stroka cesna
sol
sveze mlet poper
olivno olje
1 kozarec belega vina
2 zlici masla
koromac ocistimo,podolzno zrezemo/blansiramo v slani vodi par minut/
ko je kuhan,ga odcedimo…damo v pekac,prilijemo malo vode od kuhanja,dodamo paradiznik,olive,timijan,cesen,solimo,popramo…poskropimo z olivnim oljem,malo poremesamo.zalijemo z vinom in maslom. pecemo cca 30 min na 180 st.
meni je bila stvar zelo vsec. prvic nisem imela cesnjevca…dala sem na debelo narezane pelate. tudi o.k. lp petra
Pri nas je samorasel (mislim, da so ga enkrat načrtno sejali, zdaj ga moramo pa z vrta skoraj iztrebljati kot plevel :), ker pa se selimo, sem si letos nekaj semena iz paradižnika prihranila – ta zelo očitno ni hibrid, glede na to, da kar sam rase, ne vem pa, ali so tisti s tržnice hibridi ali ne. Če domnevaš, da niso, potem si preprosto pošparaš malo opranega in posušenega semena iz zrele češnjice in se drugo leto pomatraš z vzgojo.
Ko sem prvic prisla k hcerki v Anglijo,mi je z velikim ponosom pokazala
rastlinjak,kjer so se na gredici sopirili tile majceni paradizniki.Zasejal jih je ze prejsnji lastnik hise.Od takrat ji se vedno uspevajo.Vcasih se kaksnega vzgoji is semen,v strahu,da ne bi prejsnji pozabili pognati.Oci pa ji je unicil na vrtu eno od gredic s cvetjem,da smo posejali radic in salatino.
Cela ulica nori!!!
Od takrat zet redno to zaseje in Sussex ima idealne pogoje za radic.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.