sol
Saj kuhinjska sol je natrijev klorid (= morska sol, ki jo samo prečistijo in jodirajo). No, pa dodatno ga jodirajo in tako omogočijo, da telo dobi dovolj joda (no, vsaj delno – jod preprečuje golšavost). Sol je “boljša”, bolj kot je jodirana (do neke meje, seveda; samo mislim, da je v Sloveniji predpisano, koliko smejo sol jodirat – nisem sigurna) – lažje za uporabljat pa je seveda tista, ki so ji dodali sredstvo proti strjevanju. Navaden NaCl je namreč higroskopičen (veže vodo iz ozračja) in se tako hitro strdi…
Evo, pa še bolj natančno: kaj vse kuhinjska sol vsebuje… Pretežno gre seveda za NaCl.
Mineral od … do (%)
Mg2+ 0,1 – 0,9
Ca2+ 0,05 – 0,4
Na+ 34,3 – 38,1
K+ 0,02 – 0,1
Cl- 55,0 – 59,2
Br- 0,01 – 0,03
SO42- 0,3 – 1,6
F- 1*10-4 – 6*10-4
H2O 0,3 – 2,0
J- 15*10-4 – 23*10-4
Jodirana sol dandanes menda vsebuje 20-30 mg/kg KJ – samo nekje sem brala, da je naša (slovenska) sol še zmeraj premalo jodirana, glede na potrebe (ščitnica)…
Hej,poznavalke!
Ker je imel oce nekoliko povisan krvni tlak,sem kupovala v Italiji od zdravnika priporoceno sol.Takrat sem verjetno vedela za sestavine,danes vec ne.Me pa zanima,kaj je tisto sploh bilo.Saj so jo imeli tudi pri nas,pa je bila neprimerno slabse kvalitete(hitro se je navlazila in se je sprijemala v grudice).
Hvala in lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.