SMETANOVI PIŠKOTI
Hej,Skrat! Ne poznam tistih iz Vizmarj,imam pa recept za Smetanove prestice.To jr recept iz moje knjige.Naredim jih rada rada,ker ni pec.praska.
Mogoce ti bo v pomoc.
SMETANOVE PRESTICE
*375g mehke bele moke* presejemo na desko in v kupcek napravimo jamico.Vanjo damo
*1 cajno zlicko sladkorja,2 zavitka vanilijevega sladkorja,125ml(1/8 l)
kisle smetane*
in vse zmasamo s samo delom moke v grobo kaso.
*250g(Vem,je veliko!) masla narezemo z lesenim nozem(da se malo ne topi od rok) na kosce,stresemo na testeno kaso,potresemo s preostalo moko in hitro z marzlimi rokami ugnetemo v gladko testo.Vejetno se bo malo lepilo,zato delaj res hitro in takoj v hladilnik za pol ure.
Ta cas pa porabi za izelavo posipa.
Zmesas*100g kristalnega sladkorja in 50g nasekljanih olupljenih mandljev.*
To bos rabila,da bos z njim potresla namazane prestice.
Testo razvaljaj 1/2cm na debelo,narezemo na 1/2x 22cm dolge trakove,te pa zavijemo v preste.Prestice premazemo po zgornji strani s kondenziranim mlekom.(Jaz kar s sladkano kislo smetano,ker k.m nimam vedno doma,je pa dobro.)
V posip vtisni gornjo stran prestic(ali posipaj),zlozi jih na peki papir v pekac in v pecico.
Temperatura pecice: 200-250 stopinj C. Cas pecenja:priblizno 10 minut.
Opomba: Ti lahko izrezes piskotke raznih oblik-zvaljas lahko malo tanjse;
roke in vse ostalo mrzlo,tudi prostor.Potem bo rahlo,ker se mascoba ne bo topila in izlocala.Nic ne uporabljaj multipraktika ,vse rocno.
Lahko najprej zvaljas samo pol testa,druga caka v hladilniku.Jaz delam vedno tako.
Ni tezko!! Lep dan pri ustvarjanju piskotkov,seveda ce se ti zdi recept primeren. Pozdravcek Babi
Forum je zaprt za komentiranje.