Narastek…
Hej,sem zelela odgovoriti ze sinoci,pa mi ni bila dana povezava.
Pri narastkih je tako.Vedno malo upadejo,ko jih vzamemo iz pecice.Da pa bi ze v pecici upadli,ne vem.Mogoce premalo stepen sneg,temperatura.
Ko delam katerikoli narastek,se tocno drzim kolicin.
Poglejmo,kaj pise v moji knjigi!
Sneg mora biti trd.Primesamo ga takoj.Pripravljena narastkova zmes,ne sme stati,da ne upade.Denimo jo takoj v pecico;ko je pecena,pa jo damo takoj na mizo,zato moramo preracunati,kdaj bomo narastek potrebovali.
Pecica srednje topla.Tu se vedno vprasam,koliko stopinj in me jezi!
Sama se ravnam po tabeli,ki je prilozena gorenjevi pecici.Ni me se izdala!
Sicer nas tudi hladen bolj upadel narastek ne moti.
V oni sem videla recepte sestre Vandeline.Take skutine cmoke vedno delam ze od nekdaj,ker mi krompirjevi ne uspejo najbolje,pa navadili smo se in se vec beljakovin imajo.Odlicen je tudi Valentinin clanek
Prezrte strocnice(To je ena mojih ljubsih k.knjig,ki jo redno uporabljam.) -domiselna primerjava.
Pa se clanek o Irski,bi sla kar nazaj.Res je tako-ravno doziveto!
No, zdaj pa je izpadlo ze kar kot reklama za Delo.
Lep pozdrav Babi
Joj, potem pa res ne vem… Mogoče je res sneg premalo trd (sicer bi morala biti tri jajca na pol kg skute dovolj – najdeš recepte, ki navajo vse: od dveh jajc pa vse do sedmih jajc na pol kg skute…) kot pravi Babi. Ko sneg zamešaš v preostalo maso, moraš biti res previdna in ga “nežno” z metlico za sneg vmešati, sicer masa rada upade. Lahko poskusiš dodati tudi npr. malo pecilnega praška (vem, da ni moke). Pekač namaži tudi po robovih in ga potresi npr. z drobtinami. Če daš jabolka v samo maso, poskusi enkrat tako, da daš v pekač najprej polovico mase, potem naribana jabolka, na vrh pa še drugi del mase (v sili se vse poskusi 😉 ). Kaj pa vem… Doma pa skutinega narastka ne delam – smo ponavadi bolj za kruhovega ali rižev narastek :)).
No in vsega je spet kriv Štajerc. Jaz pa se tako trudim, da vam postrežem s kako novo idejo, potem pa tole…No malo šale ne škodi.
Mislim, da problem ni v slabo stepenem snegu (moj je tako trd, da bi ga lahko vrgel v steno) ali v tem da bi narastkova masa ‘počivala’ pred peko. Mogoče je po ‘mojem’ prirejenem receptu (ki ne vsebuje škroba kot vezivo) potrebno v maso vseeno dodati nekaj žlic moke ali zdroba… Ko delam narastek iz prosene kaše le-ta skoraj nič ne upade in je zelo kompakten in sočen. Zadnjič sem v narastek nadrobil pest ali dve prepečenca (švedski kruhek Wassa) in se mi zdi da je bila zadeva kar malo boljša in ni tako upadla.
Jaz sem včeraj delala proseni narastek s skuto in mi je vseeno skupaj padel (za približno polovico višine). V petek pa sem delala ovsenega (ovsena kaša z malo ovsenih kosmičev – dodanih naknadno, ker je bilo preveč redko), pa je padel skupaj samo malo oz. skoraj nič. Mislim, da mora biti zraven še nekaj kar posrka odvečno tekočino.
Imam še eno idejo, zakaj vse skupaj dol pade…
TUdi meni je vedno “dol padalao” kadar sem sneg vmešavala s kovinskimi pripomočki (metlico, žlico, ipd.).
Nato pa sem nekje prebrala, da “kovina ubije sneg” in sem začela beljakov sneg vmešavati z leseno ploščato kuhalnico ali pa kar s plastično žlico. In je res boljši učinek.
Kot pa je že rekla Babi – po peki res vse malo skupaj pade, ne pade pa tako drastilno že v pečici.
Pri teh narastkih (s skuto, rizem ali cem podobnim) je sama masa precej mokra in tezka, zato sneg ne zdrzi vse te teze. Mislim, dokler je zrak topel zdrzi, ob ohlajanju pa se prostornina zmanjsa in zadeva upade (pa smo spet pri fiziki).
In meni je pa to kr fino, ker so mi vsec take ‘poteptane’ zadeve :-))) hihihi
NYah
to je tko kot moja cokoladna uspesnica ene 14 dni nazaj 🙂 dam v pecico in zacne rasti … raste .. raste .. in jaz zaprepadeno gledam noter … in raste, in je bilo tik na tem da gre vse cez rob pekaca in preklinjam pred pecico (OK, priznam, imam navado ‘pogovarjat’ se z mojimi kuharskimi izdelki, pac, mal sestre Vendeline mam u sebi) naj ze neha zadeva ‘vzhajat’ …. no, SEVEDA JE UPADLA IN SE SESEDLA NA DNO ….
well … uporabniki so si sicer oblizovali prste, sam recept sem pa zabrisala u kanto!!! Iz mene se ze ne bo norca delala ena cokoladna torta
NYah
Hej,bomo upostevali vse ideje.Samo skutinega(z dodatki) narastka se nisem delala.Ko delam rizev narastek,ga delam po receptu 3,v moji kuharici.
V kuhan riz vedno umesam tudi skuto .Maso zdevam tako:najprej namazem
samo dno,nikoli oboda,ker se mora masa prijeti ob straneh.Ce je mascoba,masa zdrsne navzdol.Potresem z drobtinicami in z zmletimi mandlji,nalozim malo rezin jabolk,da pokrije lepo dno in nato masa z rizem in skuto.Je zelo socen.V pecici mi res ne upade.Kuhalnica,zanimivo! Nikjer se nisem tega prebrala,toda vedno umesam z leseno kuhalnico.Instinkt!?
Zelo rada imam slane zelenjavne narastke na bazi riza.
Zdaj mi je prislo na misel.Pozimi,ko sem ravno zacela sodelovati,je zel velike pohvale res en skutin narastek.Ne vem,ali je bil tu ali na Starsi.
Mamice so kar tekmovale s pohvalami.
Lep dan Babi
Babi, a tole? 🙂
_____________________________ (Starši Staršem, 7/02/03)
Drage mamice!
Včeraj sem preizkusila ta recept in je naravnost NESRAMNO DOBER:
za 4 osebe:
Penasto umešaš:
50 g masla
120 g sladkorja
1 vanili sladkor
ščep soli
1/2 žličke limonine lupinice
3 jajca
Nato počasi vmešaš:
500 g manj mastne skute (najboljša je t.i. Vipavska, ki nima grudic – glej, da je cimbolj mazava), dodaš še :
1 prašek za vanili puding,
4 žlice rozin,
4 žlice pšeničnega zdroba
1 pecilni
1,25 dcl mleka
dobro premešaš in dodaš 4 na kocke narezana jabolka.
Namažeš pekač in pokriješ z alu folijo. Pekač postavi v HLADNO pečico in pečeš 1 uro pri 200’C. zadnjih 5 minut peke odstarni alufolijo, da se zapece po vrhu…
DOBER TEK!!!