Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kostanj (Babi, Staša…)

Kostanj (Babi, Staša…)

Ker se bliža čas jesenskih darov narave, med katerimi je nedvoumno tudi kostanj (obožujem ga), vaju (tudi ostale gastronomske mojstrice(e)) naprošam za kak dober, izviren recept pa naj bo to sladica ali pa kaj drugega…

Martinovo klasiko (purico s kostanjem, kostanjevo torto…) pa že verjetno tako vsi poznamo…

Mgoče je res še malo zgodaj za kostanj, se bomo pa vsaj pravočasno pripravili na pripravo dobrot…

Hvala in LP, Štajerc

A lahko kar link prilepim?

Če pa tu nič ne najdeš, sem pa pecikl… :))))

Pa dober tek – in če bo kostanjev preveč, povej, jih pridem kar iskat :))).

Štajerc, ne me spravljat v zadrego :)) (ko me postaviš ob bok Babi). Jaz sem bolj učenka kot “gastronomska mojstrica” 🙂

Iz kostanjev še nisem delala nič… razen seveda klasika (pa še te ponavadi kar kupimo :)) Sicer pa boš našel kaj zase na linkih od mishike, pa tudi Babi bo sigurno stresla kakšen recept iz rokava 😉

LP

Kakšni pa bodo letos kaj kostanji? Če bodo tako veliki, kot imamo letos mali krompir, bo kar v redu.

Kako kaj kaže?

Hej,Stajerc in vsi prisotni!

Stasa,ti si ze strokovnjak,se zlasti v natancnosti sestave tega,kar damo v usta.Zanesem se na tvoje znanje in mnenje.Ostalo so vijolice,bi rekel moj
oce.

Glej,Stajerc,moj rojstni dan je tam nekje okrog Martinovega!Le zakaj ni
prevladal nonin predlog,da bi bila Martina.Seveda je obveljala ocetova volja.Tudi prav!

Moji me radi povabijo na Martinovanje,da se mi oddolzijo.In nekaj najboljsega (vsaj zame) so kostanjevi cmoki ali njoki na Primorskem.
Imam spravljen recept,ki je bil mislim v Jani.Ga bom poiskala kasneje in ce ga dobim, posljem.Sama jih se nisem delala,ker jih jemo zunaj.So zelo rahli in okusni.Mogoce nam se kdo poslje recept.Bom sprozila.

Razen torte in nadeva,ki je ze klasika,jaz rada naredim po receptu mojega strica (francoski kuhar) zelo preprost posladek ” Mont- Blanc”.Verjetno se ti ze svita,za kaj gre.Pred leti je bosansko podjetje -mislim Agrokomerc-prodajalo po prav smesni ceni cisti kostanjev pire v konzervi.Imela sem jih na zalogi.Ne vem,koliko let imas,da bi se spomnil.

Torej Le Mont- Blanc

500g olupljenih maronov ali kostanjev.Primorski maroni so vecji in boljsi.
500g sladke smetane
sladkor po vasi presoji

Kuhane in olupljene marone damo v pasirnico za krompir(ne vem boljsega izraza) in jih s stiskanjem spremenimo v crvicke.Lahko tudi v posodo za pasiranje zelenjave.Prelozi jih,ne da bi jih tacal,torej na raaahlo v model,ki ima v sredi luknjo,tak za sarkelj.Moj vnuk rece temu vulkan.Za njega obstoja samo potica iz modela,tiste ravne so za njega strudel.
Presodi sam velikost.Model mora biti dobro namazan s sladkorjem.
Za boljsi rezultat,naredim tako.Model navlazim,potresem s sladkorjem,tokrat izjemoma belim in dam malo v zamrzovalnik,da poledeni.
Torej,zdaj je kostanj dobil formo.Vse previdno zvrni na okrogel pladenj.
To je osnova za najvisjo goro v Evropi.Njegov krater napolni s stepeno sladko smetano in se malo naokrog,ne cele povrsine.Jaz ne rabim kaksnega fixa,zato pa dobro stepam.To ze ves,da za dober uspeh morajo biti smatena,posoda in stepalnika ohlajeni,torej iz hladilnika.Posuj sem pa tja se malo s kostanjevimi crvicki,lahko tudi s cokoladnimi(potem ne bo
vec MB.)

Zdaj pa se stricev trik za res dobro trdo smetano:
Stepaj v glineni ali porcelanasti zelo ohlajeni skledi.Vzami 5 ali 6 ledenih kock in jih dobro stri.Daj v smetano in energicno stepaj( on je vse delal rocno,nikoli ni imel nobenegael.aparata),sladkaj sele na koncu.

Obstoja tudi varianta,ko v smetano vmesas se sladkan sadni pire: jagode,maline,banane. Samo pazi,da v smetano vmesas zelooo previdno.
To ni za MB, pac za kam drugam.

Francozi pravijo stepeni sladki smetani La creme Chantilly z naglasom na prvem e.Tako,da ne bos mislil,ce bos to kdaj slisal,da je ne vem kaksna stvar.

Ponosen bos na svoj izdelek! Lep na pogled in dober.

Pa se nekaj je kar dobro:les marrons glace’s.

To je olupljen kostanj,ki ga kuhas v oslajenem in z vanilijo odisavljenem mleku(boljsi je vanilijev strok), oblit s cokoladnim prelivom,ves tistim za torte.
Kupis cokolado prav za prelive,Gorenjka jo ima,jo zmehcas,dodas pikico masla in v njej povaljas kostanje.Pustis,da se cokolada strdi in das v
papirnate skodelice.To je vse.

Seveda pod olupljen mislim tudi tanko kozico.

Drugega ne znam.Mogoce se kaj dobimo.
Si prebral prevod noninih pregovorov? Lep pozdrav Babi

Spet jaz.Zakaj nisem pogledala vseh teh dobrot z Mishikinega seznama.
Prav mi je!Zdaj me je kar sram svojih dveh skromnih receptov.
Ampak cmokov pa nisem nasla,ali sem prezrla? Lp Babi

Hvala za izčrpno in zelo poučno pisanje! bOm probal samo da dozori kostanj. Včeraj sem bil malo v gozdu in ponekod že malo leti z dreves, mislim da še kak teden pa bo!

LP Štajerc

Tudi mi smo včeraj nabrali prve kostanje (27 jih je bilo), kot kaže pa jih bo letos res veliko.

Pri nas doma obožujemo kostanjevo torto, pa se je še nikoli nisem lotila – predvsem zato, ker me je groza lupljenja kostanjev. Kako se je najbolje tega lotiti? Najprej skuham, potem pa lupim, ali naj kar izdolbem z nožem?
Kateri način se je pri vas izkazal za najbolj učinkovitega?

LP
Lena

Pravkar prihajam s tržnice (Štajerska). Ljudje božji, kostanj je po 700-1000 SIT/kg, mi na kraj pameti ne pade, da bi ga kupil. Bomo počakali še par dni, pa potem pa v gozd.

Mi smo ga nabrali v Studenškem gozdu – čez par dni ga bo ogromno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close