Tofu
Tofu omlete so slastne!
(za 2-3 omlete)
70g trdega tofuja
1/4 čebule
1/4 paradižnika
1 žlička olivnega olja
1/2 tumeric (indijska začimba)
3-4 žlice koruzne moke
1-2 žlici pšenične moke
(lahko se meša tudi z čičirikino)
velik ščepec pecilnega praška
sol
začimbe (origano,čili…)
voda ali sojino mleko
Priprava: V posodo narežemo tufo, sesekljano čebulo, drobno narežemo patradnižnik, ter dodamo še ostale sestavine. Dolivaj vodo/mleko in mešaj ( z mešalnikom) dokler se tofu ne razdrobi v zmesi. Zmes naj bo gosta. Segrej ponev in jo malo namaži z oljem. Vanjo vlij primerno količino zmesi, ter jo zravnaj na približno 1/2 cm.. Počasi peči toliko časa, da se zmes tudi na vrhu strdi in nato še na drugi strani približno enako časa..
Pa dober tek …upam da ti bo všeč
Nina
Recepti spodaj so moja pogruntavščina, včasih je treba kakšno sestavino vzeti +/-, ker sestavine dodajam bolj po občutku, kot po merah.
Veliko receptov s tofujem boš dobil tudi v knjigici od Rine Baršek – NJAMSA, kako dobro, zdravo in naravno jesti, 1997.
TOFU V MARINADI S SOJINI KALČKI
2 dcl belega vina
sol, poper, gorčična semena – grobo mleta
sojina omaka
1 kocka tofuja
skodelica sojinih kalčkov
2 velika pora
1 manjša mlada čebula
Iz vina, začimb, sojine omake in malce olivnega ali sezamovega olja naredimo marinado. Tofu narežemo na trakove in damo v marinado za 2 uri. Sojine kalčke speremo na cedilu z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Na olju hitro prepražimo sojine kalčke in jih damo na toplo. Nato hitro prepražimo drobno narezano čebulo in por ter dodamo tofu in med mešanjem rahlo popečemo. Vse skupaj naložimo na krožnik.
ZELENJAVNA SOLATA S TOFUJEM
Skuhano in ohlajeno zelenjavo polijemo z polivko, narejeno iz 3 žlic olivnega olja, 2 žlic jabolčnega kisa, ¼ žličke medu (ni nujno), 1 žličke gorčice, 1 manjši strok česna in z zelišči po želji (peteršilj, zelena, koper, timijan, drobnjak, .). Na vrh nadrobimo tofu.
RJAVI RIŽ Z ZELENJAVO in TOFUJEM
Riž zjutraj namočimo. Dodamo grah in na koščke narezano korenje in kuhamo 20 minut. Na koncu še posolimo, dodamo začimbe in malce sojine omake (po želji). Posebej prepražimo na kocke zdrobljen tofu in dodamo rižu.
PEČENA POLNJENA PAPRIKA S TOFUJEM
Na eno osebo računamo dve papriki. Papriko očistimo semen in operemo. Naredimo nadev. Že zjutraj namočimo v vodi proseno kašo in jo nato kuhamo, do mehkega, da se razpusti. Odcedimo in stisnemo odvečno vodo. Dodamo nekaj žlic riževe (koruzne ali ajdove) moke, žlico olja (olivnega ali iz koruznih kalčkov), sol, sojino omako, poper, malo strtega česna, peteršilj ter zdrobljen tofu. Masa ne sme biti ne pretrda, ne premehka. S to maso napolnimo paprike. Emajlirani pekač premažemo z malce olja in nanj položimo polnjene paprike. Naokoli lahko za ostale člane družine položimo na pol centimetra debelo narezane rezine krompirja. pečemo v pečici pri 180 stopinjah, približno 40 minut.
PANIRANI TOFU
1 kocka tofuja
1 jajce
skodelica moke
skodelica drobtin
začimbe
Tofu narežemo na 1/2 cm debele rezine, zmočimo z vodo in začinimo. Nato ga klasično paniramo in hitro popečemo na vročem olju. Podobno kot klasičen paniran sir.
KRUH S SEZAMOM IN TOFUJEM – prvič
4 rezine domačega črnega kruha, odstranimo skorjo
1 jajce
neoluščeno sezamovo seme
1/4 kocke tofuja
olje
sol, poper ali namesto soli sojina omaka
Kruh narežemo na kocke, približno 3×3 cm in ga povaljamo v mešanici začimb, zdrobljenega tofuja in stepenega jajca. Na koncu ga povaljamo v sezamovo seme. Ocvremo v ponvi, na vročem olju.
KRUH S SEZAMOM IN TOFUJEM – drugič
4 rezine domačega črnega kruha
1 jajce
neoluščeno sezamovo seme
1/4 kocke tofuja
olje
sol, poper ali namesto soli sojina omaka
Stepemo jajce, dodamo začimbe in zdrobljen tofu. Z maso premažemo rezine domačega kruha in povrhu potresemo sezamovo seme. Damo na pekač in pečemo v pečici pri 200°C 15 minut.
RIŽ C CURRYJEM IN ŠPINAČO IN TOFUJEM
1 čebula
1 kocka tofuja
1 skodelica špinače
2 skodelici rjavega riža
1 paradižnik
sojina omaka
curry
Pečico segrejemo na 250 stopinj C. V veliki posodi zavremo skodelico vode, damo vanjo 1 majhno, drobno nasekljano čebulo in mešamo, dokler se ne zmehča. Dodamo skodelico zamrznjene špinače, pokrijemo in dušimo 5 minut. Dodamo ½ žličke sojine omake, ½ žličke curryja in 2 skodelici rjavega riža, dobro premešamo in zmanjšamo temperaturo. V zmes zamešamo še zdrobljen tofu. Zmes preložimo v pekač, na riž položimo rezine paradižnika in pečemo 30 minut v pečici.
ZELENE PAPRIKE Z NADEVOM IZ TOFUJA
Na 1 osebo:
2 veliki zeleni papriki
1 žlica olivnega olja
1/4 kocke tofuja
2 žlici nasesekljane zelene
1 žlica drobno narezane čebule
1/2 skodelice rjavega riža
1/2 skodelice domače paradižnikove omake
1/2 žlice rjavega ali nerafiniranega sladkorja
1/4 žlice nasesekljane sveže bazilike
Pečico segrejemo na 180C. Papriki zgoraj odpremo in odstranimo semenje. Damo jih v veliko posodo, zalijemo z vodo, pokrijemo in zavremo. Zmanjšamo temperaturo in kuhamo 5 minut. Papriko vzamemo iz posode in dobro odcedimo. V veliki ponvi stopimo 1 žlico olivnega olja in popečemo zdrobljen tofu z 2 žlicama drobno nasesekljane zelene in 1 žlico drobno narezane čebule. Poberemo maščobo, dodamo ½ skodelico skuhanega rjavega riža, ½ skodelice paradižnikove omake, poper in dobro premešamo. S to maso napolnimo papriki in ju položimo v nepregorno posodo. V skledi zmešamo še ½ skodelice paradižnikove omake, ½ žlice nerafiniranega sladkorja in ¼ sveže nasesekljane bazilike. S polovico omake prelijemo papriki in pečemo v pečici približno 40 minut. Nato jo prelijemo s preostalo omako, damo še za 5 minut v pečico in postrežemo.
LEČA S POROM IN TOFUJEM
Skodelico rdeče, rjave ali zelene leče namočimo v dvojno količino vode preko noči. Lečo kuhamo v rahlo slani vodi približno 25-30 minut. Ko je mehka, jo odstavimo. Na 3 žlicah olja dušimo na drobno narezano čebulo in por približno 10 minut, dodamo zdrobljen tofu in začimbe. Ko se čebula in por zmehčata, dodamo še precejene lečo in postrežemo kot samostojno jed ali prilogo.
PROSENA KAŠA Z ZELENJAVO in TOFUJEM
Skodelico prosene kaše operemo v vreli vodi in odcedimo. Na olivnem olju ocvremo manjšo, sesekljano čebulo in na paličice narezan korenček ter pražimo pri zmerni temperaturi približno 5 minut. Nato dodamo proseno kašo in pražimo še 5 minut. Zalijemo z vodo, solimo ter kuhamo na zmerni temperaturi 30 minut, dokler kaša ne vpije vse tekočine. Na koncu dodamo zdrobljen tofu.
Forum je zaprt za komentiranje.