cmoki
Živjo,
se že oglašam v upanju da mi bo katera znala pomagat.
Nekje sem ful dolg nazaj jedla za prilogo ene cmočke, ki bi jih rada tud sama pripravila, pa se ne znam glih najbolj obrnit v kuhinji (sej veste, še novinka)
Vem da so bili narejeni iz kuhanega riža in drobtinic, pečeni na olju. A morda katera ve kako se jih pripravi?
lepo vas pozdravljam,
klementina
A misliš to (pač ni nujno, da delaš v obliki hruške):
Ocvrte hruške
250 g riža
sol
1 L mleka
2 zvrhani žlici sladkorja
naribana lupinica 1 limone
6 jajc
50 g masla
2 zavitka vanilijevega sladkorja
drobine
maščoba za cvrenje
Riž speremo pod tekočo mrzlo vodo, nato ga odcedimo in kuhamo 20 min s soljo, mlekom, sladkorjem in limonino lupino. Kuhanemu rižu dodamo 4 jajca, 50g masla in vanilijev sladkor ter pustimo, da se ohladi. Z mokrimi rokami oblikujemo hruškaste cmoke. “Hruške” povaljamo najprej v razžvrkljanih jajcih in nato v drobtinah ter jih v maščobi zlato rjavo ocvremo. Po želji lahko vtaknemo v ocvrte hruške še košče citronat kot peclje. (Takšne hruške lahko naredimo tudi iz mlečnega zdroba)
Hej,Klementina!
Ne vem,ce ti bo v resnicno pomoc,ker je to moja pogruntavscina v sili.
Vnuk ni pretirano dober jedec,celo pozbi na hrano,ce so druge reci zanimivejse.Rad ima pa vse hrustljavo.Omenila si,da si jedla kot prilogo,potem je slano.
Nek vecer res nisem vedela,kaj bi mu naredila.V hladilniku sem imela dober ze kuhan basmati riz.Razzvrkljala sem jajcek,riz pomesala malo z drobtinicami,naribanim parmezanom,oblikovala manjse kroglice,povaljala v moki, jajcku in drobtinicah in ocvrla.Jedel je slano,kot prilogo k majhnemu zrezku.Verjetno bi bilo dobro tudi sladko.
Drugic sem malo spremenila.Naredila sem gosto pivsko testo(lahko tudi mlecno,gostejse kot za palacinke) ;jajcek,moka,pivo,sol.
Spet naredila kroglice,v sredino dala koscek mozzarele,povaljala malo v moki in s prsti potegnila skozi testo in ocvrla.Lahko vmesas tudi kaksno disavnico.Zajbelj bi meni odgovarjal,bom poskusila,ali drobnjak.
Ko mi kuhan riz al dente ostane,vedno naredim to.Imamo radi.
Mogoce sem ti kaj pomagala.Lep vikend Babi
Ocvrte riževe kroglice – Italijani jim pravijo “arancine” (pomarančke), uporabne kot predjed, droben prigrizek, po želji tudi priloga k mesu
Riževe kroglice
Čas priprave: 45 minut
Sestavine za 4 osebe:
50 dag riža
4 jajca, drobtinice
10 dag parmezana
žafran
20 dag pršuta
10 dag masla
olivno olje, sol
Riž skuhamo v slani vodi. Ko je ravno prav kuhan (al dente), ga odcedimo in pustimo počivati 5 minut. Nato mu primešamo 2 jajci, parmezan in žafran. Ko se malo ohladi, napravimo kroglice v velikosti drobnih pomaranč.
V vsaki naredimo na sredi jamico, nadevamo vanjo kocko pršuta in masla ter jo zadelamo. Kroglice pomokamo, pomočimo v stepeni jajci in povaljamo v drobtinah. Ocvremo jih v olju, dobro odcedimo in ponudimo.
Hej,Mitka! Krasen recept.
Sem te pogresala in tudi koncno ugotovila,kaj je bilo takrat v mojem postu
narobe,da je tekst izpadel nelogicen.Tudi to se pripeti,ce ni clovek dovolj pozoren. Sem se opravicila.Upam,da ne bos vec za tako dolgo umolknila.
Veckrat se spomnim tvojega posta z receptom iz zelo stare kuharice.
Kapun ali kopun.
Rada se pogovarjam z ljudmi,
ki si vzamejo cas,
da povedo svoje misli tudi na glas.
…,ki tudi poslusajo
in drugacno mnenje dopuscajo.
…,ki iskreno povedo,
da je drugace tudi lahko.
…,ki zelijo vedeti vec
in jim znanja ni nikoli prevec.
…,ki znajo znanje deliti
in se se cesa nauciti.
Lep pozdrav na Gorenjsko in sem te res vesela. Babi
Tamara,hej! Tvoje besede so lep pozdrav za lahko noc.Hvala!
Pri svojih letih se , vsaj mislim,ne morem vec spremeniti.Vsaj upam!Nekateri pravijo,da so starejsi lahko cudni,sitni in celo malo zlobni.
Komaj verjamem!
Hcerki in vnuku sem ze povedala,naj me krepko za usesa,ce bi opazili kaksne sprmembe.Upam,da mi bo zdravje se dolgo sluzilo.
Lanko noc Babi
Pozdravljena Babi!
Me veseli, da smo spet skupaj! Letošnje poletje me je kar precej izmučilo,
vročina in množica posebnih opravkov, tako da sem v glavnem zanemarila
oglašanje tukaj.
Tale recept za riževe kroglice ima še nadaljevanje. Mogoče te bo zanimalo
in piščančka tudi zato pišem naprej:
Ti riževi cmoki so priloga k okusnim zrezkom v omaki iz slavnega sladkega sicilijanskega vina marsale ter k zelenjavni prilogi iz paprike in paradižnika.
Zrezki z marsalo
Sestavine za 4 osebe:
50 dag ledvene pečenke
2 dag masla
nekaj moke
kozarec marsale
strok česna
kos slanine
olivno olje, sol, poper
Kos mesa naj bo ozek, da ga lahko narežemo na majhne okrogle rezine. Vsako rezino dobro potolčemo, da se stanjša in jo povaljamo v moki, odvečno moko otresemo. Olje, ki smo mu dodali strok česna segrejemo in v njem prepražimo koščke slanine. Česen odstranimo. V olje zložimo rezine mesa in jih z obeh strani zlato popečemo, posolimo in popopramo ter polijemo z vinom. Meso obrnemo in pustimo kuhati še nekaj minut, da se začne omaka gostiti. Zrezke zložimo na servirni krožnik in jih prelijemo z omako. Takoj ponudimo.
Paprikaš
Sestavine za 4 osebe:
4 trde paprike
3 debele čebule
30 dag paradižnika
5 dag zelenih oliv
6 žlic olivnega olja
vinski kis, sol
Papriko prerežemo na pol, ji odstranimo pečke, bela vlakna in peclje ter jo narežemo na kose. Stresemo jih v ponev, dodamo nekaj žlic olja in na velike kose narezano čebulo. Vse skupaj na visoki temperaturi na hitro prepražimo. Dodamo paradižnik, ki smo ga narezali na 4 dele in mu odstranili pečke. Zmehčani zelenjavi dodamo 2-3 žlice kisa in po 10 minutah še izkoščičene olive. Premešamo in čez nekaj minut odstavimo. Ponudimo toplo ali mrzlo.
Ker vem, draga Babi, da obožuješ italijansko kuhinjo (no ti recepti so pravi sicilijanski) ti jih, z zamudo, pošiljam!
Lepo pozdravljena! Mitka
Mitka,lep pozdrav! Sem te vesela in recptov tudi.Marsala da mesnim jedem res prefinjen okus.Hvala,sem si ze shranila in bom verjetno rizeva kroglice in zrezke naredila ze v soboto,ko bom imela necaka in njegovo deklico na kosilu.Sem ju vesela in se moram potruditi.
Tudi pri nas je vrocina opravila svoje.Zdi se mi,da sele sedaj dobivam spet voljo za kaksno kuhano jed.No,v Angliji sem jih kar crkljala,toda tam ni bilo tako preklemano vroce.
Edini plus te vrocine je bil,da mi ni treba letos kuhati marmelad,ker ni prav nic obrodilo.Torej sem bolj pocivala.Jutri pa dobim kosaro brkinskih cesp
in bomo imeli vsaj nekaj domacega za zimo.
Res lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.