Solate za čez zimo
Punce na pomoč.
Imam zelo veliko zelenjave(paprike melancani paradižnik, zelje…) pridno smo zalivali pa je fino rastlo. Naredila sem filane paprike, pečene paprike, vložene paprike, zelenjavno pašteto in štajersko solato. Ker smo veliki porabniki zelenjave tudi pozimi, vas prosim še za kakšen recept, da bi to zelenjavo spravila v kozarce. Brskala sem po knjigah, pa ni nič takega, rada pa bi zadevo, ki je preverjeno dobra.
Vsem skupaj lep pozdrav
ŠTAJERSKA SOLATA
12 rdečih paradižnikov
12 zelenih paprik
12 rdečih paprik
12 rumenih paprik
1kg stročjega in posebej kuhanega fižola
6 čebul
6 strokov česna
(lahko dodate tudi jajčevce ali feferone, če hočete malo bolj pekoče)
dve velike žlice soli
2dcl olja
3dcl kisa
Zelenjavo narežete in jo na olju pražite, dodate kis, sol, lahko dodate tudi dve žlice zenfa, ko je zelenjava že mehka dodate še narezan fižol.
Vse skupaj vložiš še vroče v kozarce in zapreš. Meni brez problema zdrži več kot eno leto. Če nimate stročjega fižola, se ga lahko nadomesti s fižolom v zrnju, vendar naj bo dobro kuhan.
ZELENJAVNA PAŠTETA
Vso zelenjavo, ki jo premore vrt (paprika vseh vrst in barv, jajčevci,paradižniki,feferoni..)zmiksaš in mešano streseš v posodo na olje, na ta način kot za mezgo. Soliš po okusu, dodaš žlico sladkorja in cmariš.Posebej skuhaš 1kg(oz.v razmerju 1:4 z ostalo zelenjavo) korenček skupaj s 6 čebulami. Ko sta koren in čebula kuhana ju prepasiraš in dodaš ostali zelenjavi.Primešaš še pol velikega kozarca zenfa.Vroče vložiš v kozarce in zapreš, pa počasi naj se ohlaja. To pašteto uporabljam za omake k mesu, za juhe, za skoraj vsak makaron flajš, za zgoščevanje golaža… Zdrži ravno tako leto ali več. Okus je boljši, kot če je zelenjava zmrznjena. Upam, da boste poskusile, štajerska solata je itak pri nas zakon, čeprav smo dolenjci.
LP Lola
Papriko lahko vložiš tudi v večji sod, brez kuhanja.
Pri nas temu rečemo zelenjavni lonec, v Srbiji pa turšija. Je zelo enostavno, ni treba zelenjave kuhati, samo lepo opereš, naložiš v sod , preliješ z
predpisano tekočino, pokriješ in pustiš. Iz soda jemlješ po potrebi brez bojazni, da se bo pokvarilo.
V sod nalagaš pač kar imaš, od kumaric, paprike (ne sme biti rdeča),
cvetače, korenja, za pikantnost malo feferonov.
Če te zanima, ti napišem še recept za tekočino.
Lep pozdrav,
Lola, izvoli recept za turšijo ( za približno 10 kg zelenjave):
250 gr. soli
2 dcl ocetne kisline ( če je nimaš, vzami 5 l kisa za vlaganje)
10 gr. vinobrana (dobiš ga v lekarni)
10 l vode
Voda naj bo hladna, je ni treba prekuhavati. Samo preliješ preko
naložene zelenjave. Glej, da bo tekočine toliko, da bo malo čez
zelenjavo. Prekriješ s čisto krpo in pustiš na hladnem.
Lep pozdrav !
Forum je zaprt za komentiranje.