bučke – pomoč
Pozdravljena!
Mogoče bo res najbolje, da stopiš do knjižnice in si sposodiš knjigo Čarobni svet buč od avtorice Ruth Podgornik Reš. Jaz sem bila nad to knjigo, ko sem si jo sposodila tako navdušena, da mi jo je mož šel kar kupit. Nekaj malega ti bom napisala. Imenuje se chajoti, zato jo imenujemo tudi čajota.
V kulinariki mlade plodove, bogate z vitaminom C uživamo surove v solati ali pa jih pripravimo kot cukine. Lahko jih tudi vlagamo. Starejše uporabljamo namesto krompirja, za polnjenje in kot dodatek kečapu. Plodove pred uporabo vedno olupimo. Bodečo bučo priporočajo tudi v prehrani dojenčkov.Rastlina je v celoti užitna in uporabna. Tudi korenine lahko uporabljamo kot krompir, vendar ne vem če to velja pri nas, ker v knjigi piše, da šele drugo leto, pri nas pa ne vem če prezimi. Mladi listi so bogati z vitamini iz skupine B in lahko nadomeščajo špinačo, poganjki pa šparglje. . Veliko seme, popečemo na maslu, velja za poslastico.
Toliko na kratko prepisano iz te knjige. Upam, da sem kaj pomagala, bi bila pa presrečna, če bi kje dobila to seme. Prosim, če mi lahko poveš, kje ga lahko dobim. LP
Najlepša hvala za informacije. Bom vsekakor dalje posredovala. Babica in dedek sta lani v dar dobla tri take plodove, ki sta jih čez zimo zavite v papir pustila, da so vzklili. Če se seme kje dobi, ne vem. Imajo pa to bučko bolj na našem, štajerskem koncu. Povpraševanje za semena je veliko, bom pa še babico in dedka aktivirala, če bi se dalo kaj dobiti… Za zdaj pa so plodovi še res majceni (za noht veliki), tako da zaenkrat morajo tako še prej dozoret… Še enkrat hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.