paradižnikova juha
Ker smo sedaj nekaj dni vozili po jadranu (Ljubljana – Dubrovnik) smo se morali med potjo tudi okrepčati (v apartmajih smo samo prenočevali, hranili pa smo se po restavracijah). Moja hči je po restavracijah največkrat naročala paradižnikovo juho. Ker ji je zelo dobra, bi želela, če mi lahko zaupate vaš recept za juho, ki bi jo naredila kar sama doma. Tiste v vrečkah (kupljene) niti malo niso podobne tistim, ki jih dobiš v restavracijah.
Hvala!
Lep večer!
Paradižnikovo juho je zelo enostravno pripravit:
V loncu segrejem manjšo količino oljčnega olja, dodam žlico sladkorja in počakam, da se stopi, nato vlijem paradižnikovo omako, ki jo kupim v trgovini, in pomešam. Če se ti naredijo grudice sladkorja, mešaj in počakaj, da se stopijo. Juho začinim s soljo in origanom. Juha je hitro kuhana. Ponudim jo z rižem, všeč mi je tudi s koruzo (koruzo skuham kar v juhi).
Dober tek!
Pa se moj recept za meni najljubso juho:
Za 4 osebe potrebujemo:
2 šopa spomladanske čebule
1 žlico surovega masla ali margarine
1 žlico paradižnikove mezge
1 veliko pločevinko olupljenega paradižnika
500 ml čiste zelenjavne juhe iz koncentrata
125 ml kisle smetane
ščepec soli
1 žlica zmletega koriandra
ščepec sveže zmletega popra
PRIPRAVA:
Spomladanske čebule očistimo in operemo. Neoporečne zelene dele narežemo na ozke cevke, bele glavice pa na ploščice. Nekaj zelenih in belih koščkov prihranimo.
V visoki kozici srednje močno segrejemo surovo maslo ali margarino. Dodamo čebulo in jo opražimo. Dodamo paradižnikovo mezgo, paradižnik iz pločevinke skupaj s tekočino in zelenjavno juho.
Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino na šibki vročini kuhamo približno 25 minut.
Kuhano juho obdelamo v mešalniku ali s palico paličnega mešalnika, potem pa pretlačimo skozi sito. Še enkrat jo pogrejemo. Primešamo kislo smetano, začinimo s soljo, poprom in koriandrom in potresemo s prihranjeno čebulo. Takoj ponudimo.
Tako pripravljena juha vsebuje malo kalorij (120 kcal oziroma 504 kJ). Juha je še okusnejša, če namesto paradižnika iz pločevinke vzamemo svežega. V tem primeru potrebujemo malo več zelenjavne juhe.
Pa dober tek!
Najboljše paradižnikove juhe sem jedla v Vojvodini. Kuha se iz paradižnikovega soka ( pri nas se lahko kupi italijanski v litrskih steklenicah)
V lonec vlijete paradižnikov sok, 1/3 vode, eno celo olupljeno čebulo.
Solite po okusu, dodate 1 žličko sladkorja. Vre naj 1/2 ure.
Zakuhate lahko že narejene ribance. Če želite res pravo, potem sami
z roko naredite male verige in malo debelejše ribance.
Zelo enostavno,vendar dobro.
Pa dober tek.
No pa še moj recept :
na olivnem olju popražim pol-do ene čebule na trakce narezano, dodam malce sladkoraj (da potem ni juha kisla), in dodam 4 ali več paradižnikov (ali 1/2 l pasiranega ali 1 piksno), potem dodam poper,1-2 z. česna, vegeto ali sol, origano in malce rdeče paprike, zalijem z vodo do želene količine in zavrtim po nekaj minutah z paličnim (če imam že pasiranega pozimi ne pasiram, ker imamva rada čebulo, da se vidi), potem poskusim in zakuham še testenine, ali dodam riž od prejšnega dne ali pa drobnjakove cmočke, ki jih delam doma ali pa gresove žličnike.
Forum je zaprt za komentiranje.