Lep pozdrav prav vsem!
Hej!
Spet sem za nekaj dni doma in sedaj v miru malo pregledujem,kdo se je kaj oglasil.Veste,da sem vas v podzavesti pogresala?Res!
Vesela sem,da sta se po dolgem casu oglasili Barb,pa nona Karolina…
Sem se v fazi aklimatizacije(prisli vceraj kar pozno) in se cutim dolzno odgovoriti na posta Pitulice in Prazeni mandlji.
Prav zal mi je,da pitulice niso uspele po pricakovanju.Res je kriva skuta.
Ta vipavska gladka skuta je zelo dobra za dolocene namaze,tudi sladoled sem ze naredila(malo skute,malo jogurta in sladke smetane ter sladkor),
lahko jo zmesamo s sadjem;ni pa v redu za pitulice.Tudi v Angliji sem imela z zavitki vedno probleme,ker je njihova skuta tudi premehka.Potem sem pa s sabo nesla vsaj kg slovenske skute.
Jaz kupim skuto na tehtanje,dnevno svezo,ki je bolj suha.Pol kg vpije 3 jajcka,2/3 kisle smetane,malo sladke smetane,zlico jogurta in 2 zlici radenske.Seveda je spet odvisno,kako je skuta suha.Vcasih jo cez noc dam
v gazo,da se popolnoma odcedi odvecna tekocina.Dobra je tudi albuminska
nemastna skuta.Vcasih naribam vmes tudi malo vipavskega belega sira v slanici ali fete za ucvrstitev.Namaz mora biti prijetno mazav.V stanu na Bohinjskem mi je pastir rekel,ta skuta v strukljih kar sama stoji!Razumete,kaj sem hotela povedati.
Ce se bomo res srecali,bom s seboj prinesla velik pekac se surovih pitulic in jih bomo spekli.En pekac bi pa naredili od zacetka do konca.Je res zelo uporabna jed in bi rada,da jo osvojite.Tudi prijateljicam sem vedno pokazala v zivo.Nekaj bo samo s skuto,nekaj pa se s panceto in zelenjavo.To si jaz rezerviram.Prav?
Prazeni mandlji: slane vedno olupim,kot sem opisala.Sladke v karamelu pa
delajo ponavadi neolupljene. So pa malce kot bi bili kuhani.Jaz jih raje olupim in malo preprazim,ker so potem bolj krhki in hrustljavi.Tudi v peciva dam poprazene olupljene(domaci prijatelj).
Toscana je edinstvena vsakokrat:umetnost(da si kar majhen),jezik,hrana…
Letos smo imeli cas spoznavati tudi geoloske posebnosti Toscane,ker je vnuk nad tem navdusen.
Hrana na podezelju zelo dobra in poceni.Ob morju drazja in ne tako dobra.
Potepati se s trinajstletnim vnukom je prava avantura.
Lepo pozdravljeni Babi
Babi lep pozdrav,
me veseli, da si imela krasne počitnice – jaz svojih, tistih ta pravih, še nisem dočakala (na morje grem 15.8.).
Imam pa eno vprašanje v zvezi s sladko albuminsko skuto – napisala si, da je nemastna. A obstajata obe različici (torej tudi polnomastna)? Sicer pa v Mercatorju, kjer nakupujem, še zdaj nisem naletela nanjo.
Pa še v zvezi s pitulicami – to s skuto je preverjeno – vipavska se ne obnese v tem receptu.
Se že sedaj veselim srečanja!!
LP, Staša
Babi me veseli da si se imela lepo. Še bolj me veseli da si na forum napisala recept za princes krofe. Avtorico vprašanja poznam – in ona je ena izmed tistih h katerimi se vabim na sladkarije (ker meni nikakor ne uspejo).
Sem bila na obali čez vikend in v nedeljo zjutraj v Kopru na sprehodu. Joj, kakšno razdejanje po koprski noči. Povedati sem hotela naslednje: storž pečene koruze = 400 SIT. Jaz iz vasi doma (iz drugega konca Slovenije) pa v jok. Eni so trgovci in znajo!
LP, Ela
Stasa,hej!
Verjetno vam bo po 15.avgustu se lepse na morju, kot v tej vrocini,ki kar traja.Dobro,da imamo morje samo cez cesto.Ob 20 h sem se plavala,ostali so prisli domov ob 21.To je edini nacin,da se ohladis za noc.Prvic letos imamo klimo tudi ponoci,sicer na sleeping.
Ne vem ali obstaja tudi polnomastna albuminska skuta,ker je v trgovini na prodaj edino ta,kjer pise albuminska sladka nemastna skuta.
Mislim,da je Modra uspela,da jo je poslovodja narocil prav zanjo,ker je vztrajala.Tudi v Kopru je nimajo veliko in vcasih mi je ne uspe dobiti.Je pa v Mercatorju.
Je malce bolj suha,meni pa zelo dobra.Lepo jo je zmesati s smetano ali z mlekom za otroke,da postane bolj kremasta.
Strpi se teh nekaj dni,ki te locijo od zasluzenega pravega dopusta.
Lep pozdrav Babi
Tudi tebi lep pozdravcek,Ela!
Upam,da te bo prijateljica povabila(ko bo malo manj vroce) na uspele
princeskine krofke.
Ves,mi smo imeli Koprskega Rumenega tedna do petka dovolj.Od ponedeljka smo bilo prisiljeni do 1h zjutraj poslusati fuzije 3 ali 4 bendov.
Saj imam koncerte prav rada,toda vsak vecer je bilo pa malo prevec.
V petek smo pozno popoldne odsli,da smo se temu izognili.
Mislim,da je Koper premajhen za tak naval,ker odmeva od vse povsod prav do vsake hise. Na mariborskem Lentu se mi zdi lepse.
Ja ,storz koruze !Saj tudi branjevke na trznici jo prodajajo drago.
To poletje skuhati bobice je ze skoraj luksuz,ce nimas prijateljev,ki ti prinesejo nekaj storzev;da o fizolu za luscit sploh ne govorim,ta je sele posteno drag.Vcasih pa je bila to hrana revnih druzin.
Res ,nekateri pa znajo!
Lepo se imej Babi
welcome back,babi !! brez dvoma,imela si super dopust ! mi /nekateri/ se se potimo v sluzbi.!:)) se 3x !! prav res ze tesko cakam !! vroce je in vroce…pa kar noce popustiti! tudi v toscani je bilo verjetno tako?
se nekaj. moj koriander je ze zelo lep. zadnjic sem naredila neke vrste chutney. kaj naj recem,okus je zelo specificen. ko sem ga rezala,mi je skoraj smrdel!:) no,potem ,zmesan z vsem skupaj,je bil pa nekaj drugacnega! hceri je bil zelo vsec. cim hladnejsi dan petra
Lencka,Petra in Bridget,hej!
Najlepsa hvala za prijazne misli. Petra,prav privoscim ti dopust.Jaz ne upam niti potoziti o vrocini,ko pomislim na vse,ki morajo v takem delati.
Saj sem povedala,da se moja hci listov koriandra noce niti dotakniti,ceprav
ga njen moz ima zelo rad.V hrani se specificni vonj ne cuti tako mocno.
Dajem ga tudi v zel.juhe.Moj prav tako lepo uspeva.
Potepanje po Toscani je bilo enkratno, kljub vrocim dnevom.Seveda so nas potegnile tudi Firence,ceprav sem se jim mislila izogniti.Toda doziveti
Davida v njegovem paviljonu v druzbi vnuka,je bil prevelik izziv.Pa knjiznica z Michelangelovim stopniscem-tam se vedno pocutim majhno kot mravlja,ne glede na to,ali stojim spodaj ali na vrhu stopnic.
Bridget,zelim ti cimprej lepo potepanje po Toscani v druzbi tvoje gospodicne.
Zgodaj zjutraj sem v sadovnjaku obrala nekaj hrusk.So zelo socne in sladke(vrsta coscia).Drugace pa en popoln obup,se travo smo samo enkrat
kosili.Vse je suho.Bojim se za oljke,plodov ni itak nic;drevesa me skrbijo.
Vsem trem prijeten dan kje na hladnem Babi
Babi, pozdrav tudi z moje strani. Mi smo se tudi vrnili z dopusta – dobro, da je za nami le prvi del in nas drugi še čaka. V moji pisarni je namreč tako vroče, da se doma kar sesujem in potem, kljub temu, da rada kuham, čakam kakšno uro, preden zberem moči in začnem.
… ker skuto obožujem, se vsekakor veselim tvojih pitulic, če nam le uspe skupaj priti…
Pandica,hej! V Kopru je ze obupno.Vceraj sem ob 7h skocila v morje,da se bom malo osvezila.Se plavati se ni dalo,ker je voda tako topla.Prisla sem domov v hlad,ki ga ustvarja klima,si napravila hladno kopel z zelisci in se koncno ohladila. Na sadovnjak pa raje ne mislim,ker mi gre kar na jok.
Pa ne moremo nic pomagati.
Upam,da nam bo srecanje uspelo in pitulice so v programu.
Lep pozdrav Babi
Pandica in ostali,hej! Samo se klima nas resuje.Celo zet,ki je v Izraelu navajen takih temperatur,nekaj benti.Zaloge pripravljene hrane v zamrz.
pojenjujejo,sicer niti prave volje za kaj kuhanega ni.Zajtrk z veliko svezega soka,sadjem in (vnuk) tudi sladoledom najbolj prija.Obvezno kava,seveda,da mi malo dvigne pritisk,ki je v teh dneh zelo nizek.
Zrak pa je res boljsi kot v Ljubljani. Kaj je to ze zasvojenost,da rada zjutraj pokukam in vas pozdravim?
Ciao in lepo se imejte Babi
Forum je zaprt za komentiranje.