puranji zrezki
Jaz pripravim puranje meso večkrat takole v curry omaki po moje :
Meso narežem na trakove, jih na čebulci popražim dodam malce zm. graha, koruze in na trakove narezana 1-2 korenja (z lupilcem za krompir naredim široke rezance), dodam malce vina (ker ne pijemo vina imam včasih kakšno vino odprto in tistega vzamem- ni važno ali je belo, rdeče ali domač), solim popram, dodam curry cca. 1 žličko, majeron in zalijem s sladko smetano in malo mleka(da ni tako mastno), potem kuham še toliko, da je grah kuhan in zraven serviram bel riž, testenine…..
(rižu dodam tudi grah in korenje, ker je naš 2 letnik čisto nor na grah, korenje in koruzo, da jih išče še po naših krožnikih šele potem se loti svojega)
Obnese se tudi, če pustiš cele zrezke ali pa druge vrste meso (svinjsko, goveje)…..po potrebi oz. želji dodaš podmet iz moke
zrezke pospolis,popopras,povaljas v moki in na hitro opeces na olju.
vzames jih ven in preprazis na drobno narezan cesen /1-2 stroka na zrezek/,dodas zlicko majarona,pomesas,zalijes z malo vode,malo vina. ko zavre,das zrezke nazaj in jih se malo kuhas v tej omaki. na koncu dodas smetano,samo toliko,da zavre. odstavis. lp petra
Jaz jih pripravljam takole:
Meso posolim in popopram. V teflonsko ponev dam nekja olivnega olja – res malo na katerem prepražim nekoliko rožmarina, nato spečem zrezke tako kot na žaru. Ko so že skoraj pečeni dodam nekaj drobno narezanega česna. Meso preložim na topel krožnik v ponev pa sedaj dam malo kisle smetane, ki jo zalijem z juho (če je nimam pri roki pa je tudi voda ok). Nekoliko pokuham da se zgosti (tekočina povre) če je preredka dodaj še smetane, če je pregosta pa še tekočine. V tako omako lahko dodaš tudi goronzolo (tisto bolj mazavo) oz. kakšen drug podoben sir, jaz včasih tudi tiste lističe sira za toast.
lp
Hej,mami-t !
Enkrat nazaj sem ta recept ze napisala,toda listi se tako hitro obracajo
in cas hiti.Mogoce ti bo vsec.
Meni mesar pripravi puranje prsi tako,da dobim lep vecji pravokotnik,ki ga malce potolcem,posolim,popopram,potresem s zacimbami(vsak ima svoje)
in dam za nekaj casa v malo olivnega olja.
Medtem specem zeliscno palacinko,ali dve(odvisno od stevila oseb in velikosti pravokotnega zrezka). Razzvrkljam jajce (ali 2),dodam nariban parmezan in razna na drobno nasekljana zelisca – spet taka,ki ti ugajajo,malo solim in popopram.Nic moke in mleka!
Specem tanko palacinko ali 2.
Na zrezek dam najprej palacinko,potem rezino pecenega(kuhanega ali surovega)prsuta,lahko tudi panceto,vse tesno zavijem v rulado in povezem z rafijo.
Rulado popecem na olju z vseh strani,jo odstranim za trenutek,da dodam malo masla, zalijem s suhim vinom,pustim,da malce izpari,vrnem rulado,pokrijem in dusim kaksnih 20 minut.Po potrebi dolijes malo juhe ali vode.Lahko naredis tudi v pecici,samo je nevarnost,da se meso rado izsusi,ce ne pridno zalivas, kot vsako pecenko pac.Temu se izognes,ce pokrijes z alufolijo in pred koncem odkrijes,da se se malce popece.V pecici se splaca,ce je rulad vec, za vec oseb.
Ko se rulada malce ohladi,jo narezes na lepe posevne rezine in postrezes z raznimi prilogami( pire krompir,riz,dusena zalenjava,pac kar imas rada.
Omako pa dokoncas po svoje;lahko dodas malo smetane…
Vcasih dam v rulado rezino sira in duseno spinaco.Variant je veliko.S sirovo
mi je najbolj vsec.
Vcasih je rulada vecja,vcasih so manjse.Ce poves mesarju,za kaj rabis,ti bo znal zrezek lepo pripraviti.Moj se potrudi.
Mogoce ta recept ze poznas,mogoce ti bo pa v pomoc za spremembo.
Lep pozdrav in lep dan Babi
zeliscno palacinko mi je najbolj vsec.
Da še jaz dodam nekaj variant…
Vedno delam brez maščobe (Tefal se super obnese) – torej popražim na koščke narezanega purana, včasih na čebuli, včasih pa dodam kar čebulo v obliki začimbe. Večinoma dodam tudi kurjo jušno kocko (namesto soli).
limona + bazilika + origano + ingver + olivno olje
curry + peteršilj + smetana (ni nujno) + zelenjava kot npr. korenje in koruza + česen
šampinjoni + kisla smetana + sol + poper + česen
gorčica + peteršilj + poper (lahko tudi smetana – ta itak paše skoraj povsod)
ingver + kurkuma
rožmarin + bazilika
poper + sol + smetana za kuhanje + nariban sir (ali mascarpone)
…
Možnosti je res veliko.
LP
Moj puranji zrezek v sirovi omaki:
na olivnem olju popečem puranje zrezke, ki sem jih nasolila in natrla z česnom ( česen je po okusu ).
Ko so zrezki iz obeh strani popečeni jih zalijem z 1 dcl vode jih malce podušim in jih vzamem ven. V vodi razpustim žličko gorčice, dodam malce mlete kumine, petršiljčka in malce prevrem. Vodo lahko dodajoš po potrebi – toda ne preveč da ne bo nakonu preredko – jaz ponavadi porabim vsega skupaj 2,5 dcl, saj dosti vode med kuhanjem izhlapi!
Nato dam zrezke nazaj v to tekočino in na majhnem ognju pustim da se okusi premešajo – cca 5 min. Nato dodam kakor kdaj ali kislo smetano, ali smetano za kuhanje malce pustim nato položim po zrezkih topljeni sir – za toast, pokrijem z pokrovko za toliko časa da se sir lepo razpusti in zrezki so pripravljeni!
Za dodatek lahko podušiš šampinjone in jih dodaš k zrezkom malo preden daš smetano in premešaš in tako dobiš puranje zrezke z gobicam in sirom!
Moji to vrsto zrezkov obožujejo, probaj in upam da ti bo všeč!
lp, Mojca
Forum je zaprt za komentiranje.