Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sušeni paradižniki v olju

sušeni paradižniki v olju

Rada bi pripravila posušene paradižnike v olivnem olju.
Zanima me kje vi sušite paradižnike ? Ali imate za to posebej sušilnike sadja ali se jih lahko posuši kar na soncu ? Na kakšno debelino kolobarjev naj jih narežem ? Ali dodate še kakšne začime ali ne ?
Vsem hvala za info.

najlažje kar v sušilcu za sadje..
paradižniki do so oni bolj dolgi, hruškasti..
ne rezati.. zelo počasi sušiti..
vlagati v olivno olje, ko so čisto suki.. začimbe..mediteranske..

Tudi jaz sem se brez izkusenj, bom pa letos probal narediti to takole:

Za susenje bom uporabil susilec za sadje. Susil bom italiansko sorto Roma (paradizniki za kuhanje), ker nima toliko pesk. Susenje na soncu se mi zdi predolgo, prekomplicirano (zascita pred zuzelkami, nosenje ponoci v hiso, itd..), pecice na stedilniku pa tudi ne bi rad zapacal.. Sicer pa je menda mozno susiti vse vrste paradiznikov, lahko je tudi narezane na prst debele kolobarje. Semena je dobro odstranit..

Zrele paradiznike se razpolovi in malo posoli. Obrnejo se tako, da je kozica na resetki. Susiti je potrebno tako dolgo, da izgubi vlago, vendar ne sme postati kot chips. Jaz jih namervam vloziti v sterilizirane kozarce, zapreti z alu pokrovi in se enkrat sterilizirat v pecici.. Tako pripravljen paradiznik naj bi stal nekaj mesecev. Pred uporabo se ga na kratko prelije (po izbiri z razredcenim kisom, vinom, juho ali mlacno vodo), da se napoji.. Nato se ga odcedi, prilozi zacimbe in zalije s hladno stiskanim oljcnim oljem. Od zacimb se uporabljajo tiste, ki ti po okusu odgovarjajo ali v kombinaciji. Cesen (vec strokov) je skoraj obvezen, doda pa se lahko poper, rozmarin, bazilika, timijan, majaron, črne olive.. Tako mariniran paradiznik naj stoji v hladilniku vsaj 24 ur, lahko pa do stirinajst dni..

Upam, da bo ratalo, hehe.. Recept sem pobral nekje na netu.. Treba je ekspirementirat, mar ne?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close