“arabske pizza palačinke”
Pozdravljene!
V prejšnjem postu TURČIJA sem videla da iščete recept za nekakšne arabske palačinke pomazane z maščobo,spečene na plošči in potem zvite kot nekakšne palačinke…..
….evo tu je recept za babi, šiško, petro in vse ostale ljubiteljice arabske kuhinje, btw. tudi jaz jo obožujem in se še priporočam za kakšen dober recept (turčija, grčija, izrael….), lepo prosim. Aja, a je katera že poskusila speči pita bread po receptu od kroki?? Kakšni so rezultati?
Zdaj pa res, recept (upam da znate angleško)
GRILLED FLATBREAD WITH ZATAR AND YOGHURT SAUCE
Recipe Summary
Prep Time: 50 minutes Cook Time: 20 minutes
Inactive Prep Time: 5 minutes Yield: 8 servings
Flatbread:
2/3 ounces wet yeast
5 cups warm water
3 pounds 6 ounces flour
1 tablespoon plus 1 teaspoon salt
Zatar:
1/2 cup minced shallots
1/4 cup sumac
3/4 cup toasted sesame seeds
1/2 cup chopped Italian parsley leaves
1/2 bunch chopped fresh thyme leaves
1 1/2 cup extra-virgin olive oil
Yogurt Sauce:
1 quart goat yogurt, drained in cheesecloth for at least 4 hours or overnight, refrigerated
1 tablespoon toasted, ground cumin seeds
1/2 tablespoon chopped garlic
1/4 cup chopped mint leaves
1/4 cup chopped cilantro leaves
1/6 cup extra-virgin olive oil
Salt and pepper
Mix yeast with water. Add flour and salt. Mix for 15 minutes. Add more flour if dough seems wet. Should clean sides of bowl but be semi-sticky.
Proof in an oiled container for approximately 1 hour. Roll into 3-ounce balls on a semolina sprinkled sheet pan. Cover and refrigerate.
Mix zatar ingredients to combine. Set aside at room temperature.
Put drained goat yogurt in a mixing bowl and add the remaining sauce ingredients.
Preheat as grill to medium heat.
When ready to grill, take a ball of dough and with your hands or a rolling pin, stretch the dough to about an 8-inch circle. Brush lightly with olive oil and grill on medium fire until it starts to puff. Flip and cook on other side for about 1 minute more. Place on a kitchen towel and cover until all doughs are cooked.
Take the warm flatbread, drizzle with 1 to 2 tablespoons of zatar, drizzle with yogurt sauce and roll up taco or wrap style. For a more substantial meal, add your favorite grilled meat and top with any combination of your favorite items, like: chopped romaine, sliced red onion, cucumbers, tomatoes, mint, cilantro and/or feta cheese
Veliko užitkov, ciao
Zala
zdravo zala! bila je zala,ki se je enkrat prijavila na mojem racunalniku! ti ocitno nisi ista??
pita bread sem naredila po krokinem receptu! dokler je bil topel,je bilo o.k. potem pa !? v izraelu sem jedla tudi hladnega-vedno je bil mehak in dober!
tvoj recept se malo razlikuje. bom ob priliki se tako naredila . imam tudi knjigo-arab cookery—ali nekaj takega! tudi podobno.
hvala in gn petra
Živjo,
me veseli da vam je recept všeč…Babi, povej ali je to res to kar si iskala?
in se nekaj vprašanj imam: kaj pri tej jedi oz. pri zatar “nadevu” je “(1/4 cup of) sumac”??? ne vem kaj to pomeni….(bi te prosila še za kakšen dober recept o arabskih jedeh, ali če ti je tvoj zet morda zaupal kaj dobrega)
Pri receptu od kroki za pitabread se mi nekaj zdi čudno, glede na 1250 g moke je sorazmeroma malo vode, po mojem veliko premalo. kaj ostale menite o tem?
Drugače pa sem tudi jaz bila vceraj in danes pekarsko razpoložena…danes smo dobili obisk iz portoroža tako da sem že včeraj spekla Sacher torto, ki je sicer kar uspela, sem pa naredila že boljšo tudi kdaj prej….(tu me nekaj zanima, če bo znal kdo povedati- ko pečete sacher, kako s stopljeno čokolado v masi, meni se zdi namreč, ko jo dodam k rumenjakovi masi, zelo težka za celoten biskvit in torta sploh noče lepo narasti, kjub 6-8 jajcem.)
Drugače pa sem spekla še lososa, jasminov riž, bučke, mami je naredila še pečen krompirček, zel.juhco, solatke…..in je bilo popolno kosilo…sedaj pa pečem v pečici kruh, kolegi so šli sedaj v borovnice, potem pa bodo spet lačni 🙂
Babi, le moj mačkon ni predel zraven pri kosilu, pravzaprav je muca, ker se je poškodovala in sedaj hodi po hiši s tisto plastiko okoli glave, ubogi muc.
drugače pa tudi s pridom poje, kar dobrega skuham in ostane, predvsem ribe:)
LEp dan, zala
Flatbread:
20 g svezega kvasa
1,25 l mlacne vode
1,5 kg moke
20 g soli
Zatar:
120 mL sesekljane salotke
60 mL “sumac” (to naj bi bil ruj – ampak nimam pojma kaj to je)
180 mL preprazenega sezama
120 mL sesekljanega petrsilja
1/2 sopka sesekljanega svezega timijana
360 mL cup deviskega olivnega olja
Yogurt Sauce:
1 L kozjega jogurta, ki ga predhodno precedis skozi gazo (vsaj 4 ure ali cez noc), dobro ohlajen
1 zlica preprazenih in mletih semen kumina (ne kumine)
1/2 zlice sesekljanega cesna
60 mL seskljane sveze mete
60 mL sesekljanega svezega koriandra – listi
40 mL deviskega olja
sol in poper
Zmesaj kvas in vodo, dodaj moko in sol, mesaj 15 minut, ce je testo vlazno dodaj se moke. Testo se mora odlepiti od sten posode, vendar je se vedno malo lepljivo. Vzhaja naj v naoljeni posodi priblizno 1 uro. Razdeli na priblizno 80 g kose in oblikuj zogice. Polozi jih na pekac posut z ostro moko, pokrij in daj v hladilnik.
Zatar: Zmesaj vse sestavine. Imej na sobni temperaturi.
Omaka. Zmesaj vse sestavine
Zar segrej na srednjo temperaturo (?) Ko je pripravljen, vzemi zogico testa in jo z rokami ali valjarjem oblikuj v 20 cm krog. Rahlo premazi z oljem in peci dokler se ne napihne. Obrni in peci se kako minuto. Daj na serveto in pokrij, speci se ostale.
Tople kruhe premazi z 1-2 zlicami zatarja, jogurtovo omako in zvij kot palacinko. Dodas jim lahko tudi na zaru peceno meso in razne dodatke kot: solato, rezine cebule, kumare, paradiznika, meto, koriander in/ali feta sir.
Forum je zaprt za komentiranje.