Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika primorska mineštra

primorska mineštra

Babi in ostale mojstrice s Primorske,

kako se torej pripravi primorska mineštra, ki je baje nekaj posebno posebnega? Če je v njej krompir, me zanima, ali se sme zamrzniti?

hvala in pozdrav,
Modra

cakam babi ! jaz to minestro znam sicer na priblizno,ampak bi rada res “ta-pravo”. malo pocakaj, babi se bo sigurno kaj javila! lp petra

Drage deklice,hej! Danes sem malo kaznovana.Imam rahlo vrocino in malo me bolijo kosti.Noc in jutro nista bila naprijetnejsa.Zdaj je malo boljse.Upam,da bo kmalu minilo.To ni prehlad,malo poletne viroze.
Modra,kaksno minestro bi rada naredila,primorsko zelenjavno ali prav Bobice.Zdaj se ni mlade koruze,ce sploh bo. V nasem sadovnjaku je zelo zalostno.Ko berem,kaj vse v notrnjosti delate iz sadja,kar strmim.Jaz namrec lahko samo pocivam.Cesenj,visenj,marelic za vzorec.Shramba bo prazna(sicer sem nekaj kupila in naredila,ker brez marmelade brez sladkorja ne gre pri nas) Skrinja,ki jo uporabljam samo za zamrzovanje sadja,je izkljucena.Mogoce bo kaj mandeljnov in orehov.Jedilno grozdje-muskat kaze tudi ,da bo nekaj.Oljkam odpadajo cvetovi.

Torej.Moja priljubljena zelenjavna minestra je taka.
Na cebuli,poru in olivnem olju preprazim razno narezano zelenjavo(korencek,blitvo,bucke,paprike,svez luscen fizol,grah,malo sladkega zelja…),kar pac imam tisti dan doma.Najboljsi okus dasta zelje in svez fizol.Branjevka iz Celja ima krasnega,no tudi domacinke. Ko se to vse zdusi,dodam nasekljano mesanico(pesto) cesna,petersilja in malo zelene ter zrel paradiznik,se malo pomesam in dolijem malo vode,da se vse se malo pokuha in malo zmeckam.Lahko v ekonomu. Solim,popopram,dodam se kaksno ustrezno zacimbo(ce uporabljate zel.kocko ali vegeto-jaz raje ne)in dolijem vodo.Kuham,da se zgosti(lahko kaj dodas za zgostitev-ne prezganja.)Zelo je pomembno,da se najprej dusi v majhni kolicini vode.

Zdaj pa je tako.Ce naredim samo za 1x,dodam takoj k zelenjavi na koscke narezan krompir,da se tudi ta dusi z zelenjavo. Ce mislim za 2x, odvzamem doloceno kolicino minestre stran za zmrznit in dodam krompir na koncu,oziroma drugic sele k oddtajani minestri.Mislim,da nekateri ne komplicirajo in kar zmrznejo s krompirjem vred ali dajo samo v hladilnik za naslednji dan.
V tako minestro lahko zakuhas kaksne testenine ali riz,meni je najbolj vsec brez.
Pesto-petersilj,cesen lako naredis tudi z malo stacane pancete,je se boljse,potem pac malo olja manj.

Upam,da sem bila dovolj jasna,kuhano recimo v dobre pol ure(se zlasti ,ce zdusis zelenjavo v ekonomu. Za Bobice sem pa napisala recept enkrat maja ,mislim.

Lani je bila pri nas mlada mamica z 10 mesecno malcico in je jedla to minestro za kosilo.Zvecer ji je mami dala kot ponavadi nekaj mlecnega,pa ni hotela.Ponudila sem ji se enkrat minestrico in je prav mlaskala.Nakar je mami prosila za navodila,ces,da njenih z. minesterc ne je.Seveda,vso zelenjavo je dala v vodo in to skuhala,okus pa? Dusenje naredi ta pravo.
Ce te se kaj zanima,povprasaj,mogoce je malo zmedeno napisano-malo tezka glava.
Upam,da se bo oglasila se kaksna Primorka,Mery na primer!
Modra,sem te pogresala,si se ze dopustnisko potepala? Lep pozdrav vsem,Babi

babi,prav zal mi je,da si bolna! mislila sem,da se ze namakas! cimprej se pozdravi!
že ko sem prej pisala,so mi na pamet padli bobici. v hrvaski istri imajo eno varianto. ko bos malo boljsa,mi jo /tvojo/, prosim napisi !
tole bom pa mogoce celo danes naredila. vsi namrec pridejo sele zvecer…to pa lahko malo stoji!?
cimprejsnje okrevanje petra

iskala sem v maju-kot si rekla- bobice! jih ne najdem!!! ob priliki,te prosim za recept. pozdravi se cimprej petra

Petra,hej!
Upam,da ti je bila minestra vsec,saj to res ni kaj takega,ampak poleti prija.
Ko sem lezala,sem vzela v roke Istrsko kuhinjo in pogledala,kako je v njej opisana minestra.Od sestavin sem pozabila samo fizol v strocju ali fizolete,kot recemo mi.Tudi poudarek na dusenju z malo vode je naveden.Nikoli ne uporabljamo prezganja.Ce imam kaksnega res jedca pri mizi,poprazim se kak koscek telecjega mesa.Samo to je ze variacija.
Tudi sama sem iskala bobice,ki sem jih ze opisala -zelo natancno,pa jih nisem nasla.Verjetno je pod kaksnim drugim vprasanjem.Saj ves,kako to gre:Zacnemo s kremo,koncamo pa z morskimi sadezi,potem pa najdi.

Torej BOBICI -popularna istrska jed,na katero vozijo tudi turiste iz Portoroza v kaksno vas na kmecki turizem.
Delas lahko z vlozenim ali svezim mlecnim koruznim zrnjem.Boljsa je koruza,ki ima bolj okroglo zrnje.

450 g zrn mlade mlecne koruze,250 g mladega rjavega fizola v zrnju,500g krompirja,korencek,list zelene,4 vecji listi petersilja,4stroki cesna, dva olupljena zrela paradiznika,sol,poper,pesto,(prekajeno svinjsko meso)

Pesto ali taco: domaca panceta ali speh-100g,cesen in petersilj na drobno
narezemo in z nozem sekljamo tako dolgo,da dobomo fino,gosto zmes(kot
nekaksna zaseka),lahko v multipraktiku.

Ce kupimo cele storze-latice koruze,jo olupimo in populimo laske.Operemo in z ostrim nozem odstranimo mlecna zrna s storza.
V lonec dam zrna in jih malo potolcem z lesenim batkom,dolijem vodo,dodam mlad fizol,na kose narezan krompir,korencek,zeleno,paradiznik.
Ce se odlocis,da das malo prekajene svinjine s kostjo,jo daj takoj zraven.Dodas pesto,sol in poper.Kuhamo na zmernem ognju.Preden je vse kuhano,vzamemo krompir iz lonca,ga malo zgnetemo s kuhalnico in vrnemo v minestro,da jo tako zgostimo.Kuhamo priblizno 2 uri ali vec,da se okusi lepo prepoje.Minestra je kar gosta.Ce si kuhala tudi svinjino,odlocis od kosti in meso razporedis na krozniku v minestro.

Domacini dajo kuhat kost od prsuta.Zato v trgovini vedno kdo vprasa po tej kosti,ko porabijo prsut.

Lahko damo v bobice tudi malo cebule in jo zabelimo samo z oljcnim oljem.
Moja hci si da na kroznik se zlico kisle smetane in razmesa.To je po njeno.

Jutri imam kar naporen dan,ce bom zdrava seveda.Lep pozdrav Babi

Ej, Babi, te bobice zvenijo božansko. Pri nas doma namreč obožujemo koruzo. Ker pa je na vrtu šele začela cvetei, bomo za začetek uporabili kar tisto iz konzerve.

Sicer pa komaj čakam, da bo naša na vrtu zrela – njami.

LP
Lena

Babi, mislim, da si zadela glavico na žebljico. To je to!! Točno to je poanta – najprej dušiti v mali količini vode, da dobi žlahten okus.

Tudi jaz nikoli ne uporabljam niti kocke niti vegete, raje več dišavnic in začimb.

S čim pa zgostiš mineštro? Je dovolj sama zelenjava ali si moraš pomagati še s čim (tako kot praviš – samo prežganja ne)? Fino je namreč, če zelenjava ni čisto razkuhana, ampak da na krožniku še rahlo hrusta.

Ja, sem se malce potepala – nimamo vsi take sreče, da bi živeli ob morju, zato pa tekamo tja, kadar je le mogoče.

Kam pa ti tečeš, kadar se hočeš umakniti pred gnečo in obveznostmi?

lp
Modra

babi,hvala za bobice! kot sem ze porocala,vceraj sem naredila minestro. super! saj je res cisto navadna rec,a pri vsaki stvari so neke “finese”,ki jedi dajo piko na i ! koruzo jaz ponavadi kupim zmrznjeno. v konzervi se je izogibam…vedno je nekaj konzervansov.
upam,da je tudi pri vas na obali malo pohladilo in pomocilo! tukaj ze skoraj celo noc dezuje…izgleda,da se kar bo! kar precej se je ohladilo.
lep dezeven dan lp petra

Ravnokar sem prebrala oba recepta. Bobiče sem že nekajkrat skuhala, tudi s pršutovo kostjo že, pa moram povedat, da je to enkratna čorbica. Tudi mož jo ima zelo rad, čeprav ni kakšen velik ljubitelj koruze, otroka pa itak obožujeta koruzo, fižol, grah, lečo, čičeriko…vse, kar je zrnasto. Hana je bila stara malo manj kot eno leto, ko je prvič jedla bobiče-samo mam mam mam je delala.

Tudi mineštre delam na enak način kot Babi, z veliiiko zelenjave.
Moj mož pravi, da si ni nikoli mislil, da bom tako dobro kuhala (seveda, takrat sem še naokrog frlela)-zgleda, da je kar zadovoljen z mano.

V glavnem tele recepte in nasvete samo preberem in prekopiram, za pisanje mi vedno zmanjka časa, vidim pa, da kuham na podoben način kot babi, petra in druge.

Punce, super ste, vse po vrsti!!!

polona

Najprej lep pozdrav vsem! Zelo rada prebiram in upoštevam vaše recepte in male skrivnosti vsake kuharice.

Moja mineštra je zelo podobna Babini, čeprav nisem primorka. Za zgostitev vsujem v mineštro malo pšeničnega zdroba.

lepo pozdravljeni!

Hej,Modra in ostale! Imela sem res naporno dopoldne in virusi mi tudi se malo nagajajo,je pa boljse.Vreme je res nemogoce, se vedno zelo vroce in soparno,okrg temni oblaki,dezja od nikoder,pa ne morem jamrati,ko pomislim na vse tiste,ki delajo poln delovni dan!
Modra,sprasujes,kam se umaknem dalec od ponorelega sveta?!
Najraje na kraski rob,to je nekaj cudovitega za sprostitev,seveda zdaj v vrocini odpade,zato je morje.Sadovnjak je tudi pribezalisce,ceprav je letos prazen.Drevesa so za cuda krasna,listi svezi,kot da ne bi trpeli suse.Najlepse so marelice.
Zdaj pa minestra(na Goriskem,kjer imam korenine, recejo kuhnja–nona Karolina,kaj ne?)

Rada bi imela hrustljavo zelenjavo.Potem moras malo manj zdusiti,oziroma dodajati od najtrse do najmehkejse. Vcasih je moja nona kuhala to celo dopodne,ko je bila na polju.Vitamini so trpeli,okus pa je bil zelo dober.
Zdaj sem se spomnila na minestro z naribanimi vecjimi bucami in malo okisano.Kot otroku mi je bila zelo vsec.Mislim,da je bil tudi krompir in mlad fizol.
Torej,zgosti se najbolj naravno ,da pretlacim krompir.Majhi polzki ali riz tudi dovolj zgostijo(skrob).Ce nic ne zakuham,dam malo zmletih ovsenih kosmicev.Prepricana sem,da se bos znasla.Ves,taki domaci recepti precej odvisijo od izkusenj in fantazije.
Pozabila:Ce imate rade parmezan,se to malo naribam proti koncu.Lako tudi das nekaj priljubljene zelenjave proti koncu v minestro in narezes malo drobnjaka za vitamine.To sem pozabila povedati vceraj.Saj tudi sama dam vcasih nekaj,vcasih drugo.
Meni je tudi vsec,ko odprem ekonom in malo pomeckam krompir,to kar jesti.Ko je bila hcerka dete,sem ji vedno delala kosila tako in vmes se malo meska. Lep pozdrav Babi

Polona,hej! Lepo,da mozje opazijo,ce se kdo potrudi.Moj moz je tudi tak.Prvo leto po poroki mi je celo napisal v k.knjigo Najboljsi kuharici.Takrat sva rada oba kuhala in se ucila.Seveda ni mogel napisati drugace,saj drugih ni poznal razen mamine.Sem vzela z rezervo in kot vzpodbudo,da mogoce bom kdaj znala kaj scmaziti.Lep dan Babi

petra,zdaj se spet potim,je pa boljse kot vceraj.
Pozimi delam tudi take minestre z zmrznjeno zelenjavo.Zelo hitro narejeno ,da ne razumem tistih,ki kupujejo vrecke.
Rada pa imam vlozene proizvode Valfrutta.Upam,da ni kaj veliko dodatkov.
(koruzna zrna,fizol,grah). Lep pozdrav babi

Pozdravljena Babi!

Primorska mineštra je prav zares zakon. Odlična, kar ne za prehvalit. Tudi moja babica (še kot majhna sem ji dala ime Aja) jo je kuhala. Svojo mladost je preživela namreč v Trstu in so jo tam pogosto kuhali.
Kako pa tvoje zdravje? Želim ti vse naboljše!
Seveda se priporočam spet za kakšen nov recept.
Lep pozdrav in veliko zdravja Nina Stergar

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close