falafel – za Babi, petro, kroki in ostale
Da porocam o vcerajsnji vecerji: nisem naredila kuskus solate, ampak humus po nasvetu od Babi (z avokadom) in si ga servirala s pita kruhom, ki se ga tukaj da kupit v vsaki trgovini in se ga samo pogreje. Je bilo tudi zelo ok, ceprav nisem imela tiste posebne zacimbe (zdi se mi, da se imenuje tahini, nekaj s sezamovo pasto, ce sem si prav zapomnila).
Zdaj bo treba pa enkrat probat se spect pita kruh po receptu od kroki. 🙂
Ja, pita kruh se da kupit v vsaki trgovini na Svedskem, kjer jaz sedaj zivim (sem mislila, da je ze splosno znano, da imate na forumu dopisnika iz Skandinavije :). Ne vem pa, kako je s tem v Sloveniji. Za tahini pasto moram pa preverit, ce jo tudi imajo. Ce drugje ne, pa najbrz v specializiranih trgovinah z orientalsko hrano.
Se bom na hitro potrudila prevest prvi recept za falafel (sorry, ce ne bo ravno v najlepsi slovenscini):
Sestavine:
3/4 skodelice posusene cicerike (recimo 1.5 dcl??)
1 velika cebula, nasekljana
2 stroka cesna, tudi nasekljamo
4 zlice nasekljanega petersilja
1 zlica kuminovih semen, te spestamo
1 zlica semen koriandra, tudi te spestamo
1/2 zlice pecilnega praska
sol in zmleti crni poper
olje za cvrtje
Ciceriko cez noc namocimo v obilici mrzle vode. Odcedimo in damo v lonec ter zalijemo z vodo, tako da je cicerika prekrita. Zavremo in pustimo vreti 10 minut. Zmanjsamo plamen in skuhamo do mehkega, kar traja 1 uro. Odcedimo. (po moje gre tudi kar z kupljeno kuhano ciceriko iz konzerve, ce se je komu ne da kuhat, pa potem je najbrz treba dat vec, kot 1.5 dcl, ker med kuhanjem naraste 🙂
V multipraktiku zmeljemo ciceriko, cebulo, cesen, petersilj, kumino, koriander in pecilni prasek. Dodamo sol in poper po okusu. Meljemo, dokler se vse skupaj ne sprime v maso. Iz mase naredimo kroglice velikosti oreha in jih malo sploscimo. V globoki ponvi segrejemo 2 inca (5cm ????) olja. Falafel cvremo, dokler ni zlato zapecen, nato odcedimo na papirnatih brisacah. Dokler ni vse ocvrto, ga imamo na toplem. Serviramo toplo, v pita kruh (pojdi na kazalo in glej nekaj postov zgoraj), s solato in jogurtom.
Pa dober tek!
Forum je zaprt za komentiranje.