Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Biskvit malo drugače

Biskvit malo drugače

Rada bi kakšen dober recept za biskvit (biskvitno testo) s čim manj maščobe, čim več beljakovinami in iz ponozrnate moke, kosmičev, muslijev…

Hvala in LP!

njamsi, jaz bi tudi tak biskvit. ima kdo recept?
p.s. jaz bi vzela mislije in ovsene kosmiče, malo mleka, malo medu, vse skupaj spacala skupaj in dala pečt:) to sem enkrat ze naredila- naredila sem take piškotke, začuda so bili vsem vseč, celo bratu ki je nor na mastno in sladko in nezdravo:)

Jaz sicer ne vem natančno naj me kdo skorigera, ampak osnova je dobra jogurtovo pecivo: lonček jogurta, 2 moke, pol olja, 1 l. sladkor in 2 jajca, 1 vanilij sladkor, malce limonine lupine, potem pa not lahko nasujemo marsikaj, dobra kombinacija je napojene rozine, grobo narezani orehi in pehtran—–ful dobra kombinacija in sočno pecivo.
Babi morda ti veš natančno kako gre s temi lončki, bi bilo prav biskvit za na pot……Hvala pa LP B

Jaz naredim biskvit iz 5 jajc, 5 žlic polnovredne moke in 3 žlice sladkorja. Dodam še cca. 1/4 pecilnega praška, posujem s sadjem in spečem.
Se mi zdi dokaj majhen “sladek greh”.

lp

Drage deklice,le pogumno na delo.Vcasih so taki nedoreceni recepti prava sladka presenecenja.Ce ni najbolj rahlo,nic zato,bos vedela za drugic in bos pac kaj spremenila.
Kroki,recept z loncki se mi zdi cisto v redu.Ce bos biskvit dala v primerno kovinsko ali drugacno skatlo in zavila v alufolijo,bo OK za na pot.Vnuk mi je odnesel ze veliko kovinskih in kvalitetnih plasticnih posod.Ko mi zmanjkajo,,jih pocasi dobim nazaj,ponavadi sele,ko jih sama prinesem domov.Sicer bos verjetno kmalu pojedla.Sama za take prilike bi narezala na rezine in se malo popekla,kvalitetni prepecenci,ki se ob kavi,caju ali drugi pijaci zelo prilezejo-ala domaci prijatelj.Lep pozdrav Babi

Jaz sem včasih delala biskvit iz čokoladnih ali vanilijevih proteinov (sirotka) in ovsenih kosmičev (ter jajca, mleko…) brez olja ali masla. Bil je super – so vsi ful hvalili. Aja, noter je bil še kokosova moha ali orehi. Vendar trenutno recepta ne najdem v računalniku, mnoram pogledati še v firmi pa ti sporočim.

Sem pa ravno pred kratkim našla en recept za biskvit (za 1 ploščo), vendar ga še nisem probala:

2 jajci
1 žlica sladila (ne vem ali je mišljeno tekoče ali posip – najbrž kar slednji)
40 g moke
10 g kakava
malo pecilnega praška

Najprej stepeš rumenjake s sladilom, dodaš moko s pecilnim in kakav ter na koncu še sneg. Nič ne piše, koliko časa pečeš, vendat pomojem kaki 12-15 minut pri 175 stopinjah.

Če boš probala, sporoči, jaz pa se bom tudi potrudila najti recept.

LP, Staša

Tale recept ni ravno iz polnozrnate moke, je pa brez maščob in zelo enostaven. Jaz ga rada spečem sedaj, ko je vsega domačega sadja v izobilju (češnje, višnje, borovnice, maelice, breskve ….)

6 rumenjakov + 18 dag sladkorja (jaz dam rjavega) + sok pol limone in naribana limonina lupinica – zmiksaš in dodaš 15 dag moke ter na koncu rahlo vmešaš še sneg iz 6 beljakov. Zliješ v pekač in povrhu potreseš/naložiš kakršnokoli sezonsko sadje. Pečeš cca 40 min na 170 st.C.

Dobro je tisto večkrat pohvaljeno na Kulinariki: Muffini z ovsenimi kosmiči in sadjem.
Če nimaš pekača za mafine, pač vliješ v pekač in potem narežeš na kocke.
Res je dobro, zdravo, drugačno.

Sem prebrala vse poste in mi ni nič več jasno.
Se pogovarjamo o biskvitu, ali o pecivu na splošno?
Ker biskvit se ne dela z maščobo ampak le iz jajc, moke (lahko polnozrnate ali pa ajdove) in sladkorja.
Vse ostalo, vsaj zame, ni biskvit.

Ne vem, kakšno je “pravilo” o tem, kaj je definicija biskvita, vendar je dejstvo, da v večini receptov za biskvit najdeš tudi npr. 1 dcl olja in 1 dcl mleka. Sem pa že tudi sama slišala, da bi naj bil “ta pravi” biskvit brez dodane maščobe.

LP

Pravi biskvit se ne dela ne z maščobo, ne z mlekom. Izključno jajca, moka (kakršnakoli že) in sladkor. Občasno najdeš recept, kjer se doda še ščepec pecilnega praška.
Če dodajaš mleko in olje, je to že bolj umešano testo.

A celo brez pecilnega praška? Prisežem, da še nisem zasledila takega recepta. Bom preizkusila.

LP

Sama vedno delam biskvit brez pecilnega. Trik je v tem, da jajca res dobro stepes in ne smes dodati prevec moke. Pride lepo rahel in visok.

Hvala za linke, – sicer pa sem ga probala narediti že včeraj – po receptu, ki je tudi med tvojimimi in je bil zelo dober.

LP

Stasa,hej!
Ze nickolikokrat sem napisala recept za biskvitno ali piskotno testo.Vedno jajcka,sladkor,moka(nic pec.pr.)Le razmerje mora biti pravo.
Lahko tudi 2 zlici vode.Kot je bilo ze prej povedano,sladkor rumenjaki-dobro mesat,da se zgosti in dvojno naraste,barva postane zelo svetla,potem dodas moko in na koncu sneg beljakov z malo sladkorja.
To je en nacin.

Drugi pa je ,da najprej naredis sneg,nato vanj dodas vse ostalo.

Zelo je dobro brez moke,ampak z mletimi orehi ali mandeljni ali lesniki in v rumu namocene drobtinice.

Tretji nacin ,cela jajcka.(To delam za sadni kolac.Tudi ze opisala)
Vse je zelo rahlo in dobro.

Ker je bil naslov ” biskvit malo drugace”,sem vam dala voljo,da tudi same preizkusate svoje recepte.

Drugace – biskvit vedno tako,kot so ze pred mano povedale.

Lep pozdrav Babi

Babi, pozdravcek,

Danes sem brskala po eni Kuharici iz leta 1975 in sem opazila, da je pri vseh tortah biskvit iz sestavin, ki si jih napisala – nič olja in pecilnega praška.

ker pa verjetno ze ves, da se izogibam sladkorju in beli moki, te najbrz ne bo presenetilo, da sem “morala” poskusiti tudi taksno varianto 🙂

Naredila sem biskvit iz:

60 g zmletih ovsenih kosmičev
4 jajca
4 žlice sladila (posipa) za diabetike
3 žlice vode

Zadeva je uspela, celo zelo dober je bil.

LP, Staša

Bravo Stasa! Zato tudi pozdravljam vsak recept vas mladih.V mojih mladih
casih ni bilo nicesar razen moke in ovseni kosmici so boli ze eksotika.
Kar tako naprej,saj s poskusanjem se dalec pride.Prvi poskusi kruha so bili tudi brez kvasa,sladice preprostih ljudstev trse,polne naravnega medu, oresckov in drugih koristnih reci. Vedno mi vrta po glavi,kdo in kako je prvi pogruntal,da s stepanjem jajc ali beljaka rahljas testo.Sem malo cez les,kaj?
Lep pozdrav Babi

Jaz v takšnem eksperimentiranju prav uživam – sploh pri sladicah, kjer se trudim najti polnozrnate in “sugar free” alternative. Doma imam namreč enega zagriženca glede prehranjevanja 🙂 Sicer pa so sladice bolj zame, on bolj prisega na zelenjavno-mesne jedi, česar pa ni težko pripraviti brez maščobe in moke.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close