Dobra slaščica
Za te vroče dni vam pošiljam osvežilno sladico (ala Jamie), ki je vredna greha. Je božansko dobra, vsaj zame in za mojo družino. Preizkusite. Pa še recept:
SLADICA IZ MEŠANEGA SADJA:
6 žlic sladkorja
5 žlic balzamičnega kisa
1 kg mešanega sadja (jaz sem dala jagode in breskve); lahko pa tudi rabarbara, hruške, marelice, borovnice…)
Te tri sestavine damo skupaj v kozico in podušimo za približno 5 minut (pač tako, da spusti tekočino in da je sadje mehko).
Za testo pa:
110 g masla
225 g moke (gladke ali univerzalne)
1/2 zavitka pecilnega praška
Te tri sestavine vmesimo z roko, da nastanejo drobtine (pač toliko, da se moka,pecilni in maslo premešajo med seboj).
Drobtinam dodamo še ščepec soli, 70 g sladkorja, 140 ml pijenca ali jogurta (jaz sem dala kar navaden polnomasten jogurt) in zmešamo v testo. Močno ga pregnetemo in dodamo le še toliko moke, da testo ni več lepljivo (mora pa biti vlažno.
Na koncu namažemo pekač z maslom, vanj vlijemo sadje in iz testa naredimo kroglice v velikosti ping pong žogic, ki jih nadevamo v pekač -med sadje. Vendar pazite, da se kroglice ne dotikajo, saj bodo med peko še narastle. Pečemo pri temperaturi 190 stopinj od 25 do 30 minut. Lahko tudi v ventilacijski pečici, vendar samo na 170-180 stopinj.
Postrežemo toplo ali ohlajeno na sobni temperaturi.
Enostavno, hitro in okusno.
Pa dober tek.
Najboljsi balzamicni kis je iz Modene. Najpogosteje je narejen iz mosta(la sapa) iz lokalnega grozdja sorte trebbiano,koncentriranega na ognju pri 80 stopinjah,
nato veckrat pretocenega v sode,ki so postopoma vse manjsi in izdelani iz razlicnih vrst lesa (hrast,kostanj,sadni les…)Treba ga je naliti v steklenicke po 100ml,enake za vse proizvajalce in jamstvom,da je staran vsaj 12 let.Obstojajo tudi stari 25 let (extravecchio),tudi 100 let.Cena jeastronomsko visoka- za 1l 1500 evrov.Receptura izvira iz rimske dobe.
To je fin disec izdelek,ki ima zagotovilo o strogo nadzorovanem poreklu in edini med kisi,ki ne pokvari okusa vina,ki ga pijes .Ze par kapljic je dovolj.Okus enkraten,saj se prepletajo arome lesa z zlahtnostjo sadja-imam obcutek,kot bi zasledila tudi med-skratka …
Sama ga kupujem od mlade branjevke iz Brkinov (ga delajo doma iz jabolcnega mosta),ki pac ni modenski,ampak zelo dober in neprimerno cenejsi.Zadnjc sem po TV slisala,da so najbolj zdrava jabolka ravno brkinska,ker jih zaradi klime ne spricajo.Upam,da res.
Tudi hcerka ga redno nosi v Anglijo,ker je z njim vse razvadila.Drugega kisa ne kupujem. Kar prodajajo v nasih trgovinah pod imenom balzamicni kis,,je samo priblino balzamicni.V marsikateri restavraciji v Sloveniji pa imajo originalnega.
Samo v vednost. Ne sekiraj se;nas domac jabolcni kis je dober in zdrav.
Lep pozdrav Babi
Bridget,hej! To kar sem vceraj napisala,,je razlaga strokovnjaka.(Saj sem napisala v vednost.)Sama se s tem ne obremenjujem,ker ne bi nikoli toliko placala za modenski balzamicni kis.Okusila sem ga pa in kosilo je bilo ravno zaradi njega zelo drago. Ne vem,kaksna je cena v Sparu(me zanima) in ce je v 100 ml steklenickah in ali ima vso potrebno deklaracijo.Predvidevam,da je veliko b. kisov,ki niso starani tako dolgo,zato cenejsi,pa so vseeno okusni. Lep pozdrav in hvala za odgovor Babi
Bridget,dobro jutro!
Pozno zvecer mi je moz povedal,da je ze pozimi kupil bal.kis iz Modene.Res je bil v shlrambi se neodprt.Je v 250 ml steklenicki.Na njej pise:
///
Balz.kis iz Modene Sestavine:vinski kis,grozdni most,dodatki:
barvilo-E 150 d.
antioksidant -E 224. Brez oznake starosti.
Biolosko pridelan kis z znacilno sladko kislim okusom je idealna zacimba za vse
vrste kuhanih in svezih solat,prilega se mesnim in ribjim jedem,kot sladicam,,jagodam in sladoledu.
///
Naravno staran kis je zasciten s steklenicko 100ml in se posebno kontrolirano deklaracijo,ki je prilozena.
Kot sem si mislila,to so razlicice ,ki so pac v prodaji.Jaz sem napisala razlago
strokovnjaka o n a j b o l j s e m balzamicnem kisu.Temu primerna cena.
Verjamem,da je ta tudi dober,predvsem pa zaradi zmernejse cene vsakomur dosegljiv.Danes ga bom odprla in primerjala z brkinskim,ki mi je zelo vsec.
Zelim lep dan s krasno solato z domacim ali balzamicnim kisom! Babi
Ojla Babi,
sem ravno hotela napisati o tem kisu iz Špara, pa si me prehitela. Sem že imela balzamični kis iz Italije v zelo majhnih stekleničkah, pa sem “bentila” zakaj takšna majhna embalaža. No sedaj vem. Je pa dejansko velika razlika med okusom tistega iz majhne in tega, čeprav je meni tudi ta “Šparov” boljši kot čisto navaden.
Lepo prosim naredi primerjavo z brkinskim in poročaj.
Hej,Bridget! Naredila primerjavo.Vceraj je bil moj moz kar malo uzaljen,ker sem pozabila na kis,ki ga je kupil.Danes sva oba testirala.
Ugotovitev: Ko sem steklenicko odprla ,mi je nosnici napolnil nic kaj balzamicni vonj,ampak rezek vonj po kisu,sladko medenega okusa nisva zaznala,se vedno je prevladovala kislina.Tega kisa na sladico ali sladoled ze ne bi dala.Skratka,brkinski je neprimerno boljsi.Prijetno sladkega okusa in res dobre arome.
Moj kis ima firmo “CREMONINI”.Pridelan in steklenicen v Vignoli (Mo).Ze deklaracija,da je vinski kis z dodatkom mosta,pove,da je balzamicnega kisa v njem malo.
Jutri mi branjevka prinese novega.Ima ga v temnih steklenickah z napisom.Meni ga prinese kar v litrski steklenici in placam nekaj manj.Mogoce ga lahko kupimo tudi doma,ker pride v Koper samo ob sobotah.Imajo tudi domac jabolcni kis,most,,jabolka..Dekle zelo napredno in tehnolosko podkovano.Ti bom se porocala.Torej navijam za brkinskega po resni preizkusnji.Tudi moz je narocil,naj ti tako povem.Ve,kaj je dobro.Takoj je zacutil razliko.
Bom koncala,da ne bo spet kaksna disertacija.Lep pozdrav Babi
Ojla Babi,
hvala za odgovor. Sem šla malo “šnofati” po Šparu in sem našla enega v 2,5 dcl steklenički in še dražjega. Da vidim če je kaj boljši. A misliš da obstaja možnost, da bi mi gospa tega domačega poslala po pošti, da ne bom šla ravno na drugi konec Slovenije po liter kisa… haha? Po moje bi moža kap, če bi rekla po kaj grem.
Dodala sem tudi svoj mail, tako da če je možno, bi prosila kar za številko te gospe, pa da vidim če se lahko kaj dogovorim.
Najlepša hvala Babi in lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.