Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Meri in ostale-pesto

Za Meri in ostale-pesto

Danes smo jedli torteline polnjene s spinaco in sirom.Polila sem jih s pestom.
Zanima me,ce ga veckrat uporabljate,ga kupujete ali naredite same.Kaksne so vase izkusnje.Jaz ga pripravljam sama. Lep dan kljub sopari Babi

pesto vedno kupim!! bi me pa zanimal recept!! petra

Ni tezko narediti.(Pinjole veckrat naberem kar sama na sprehodu v Strunjanu.)
Pesto genovese
2 do 3 stroki cesna,8 zlic nasekljane bazilike,1 zlica pinjol,6 zlic mesanega sira:parmezan in ovcji sir,100 g olivnega olja,sol in poper

Drobno nasekljan cesen,baziliko in pinjole zmeckam v (marmornem moznarju) ali zmeljem v el.mesalniku,da dobim kasasto zmes.Primesam nariban sir,ponovno zmesam in postopoma med mesanjem prilivam olje.Dobim srednje gosto zeleno omako.Solim in popopram. Ce naredim za v zamrzovalnik(vecjo kolicino),dodam sir in olje pred uporabo.

Ligurska orehova omaka
200 g orehov,50 g masla,50 g parmezana,100 g sladke smetane,sol,malo belega popra
V el.mesalnik dam orehova jedrca,stopljeno maslo,parmezan,scep soli in samo malo popopram.Zmeljem,dodam sld.smetano in na hitro premesam.
Ce sta omaki pregosti,dodam zlico vode od testenin.Omako dam vedno v pogreto skledo in s testeninami dobro premesam.
Mi si se potresemo s parmezanom.
O tem,da imajo It. doloceno omako k dolocenim testeninam ne bi.Jaz skuham tako pasto,ki jo mi imamo najraje( Saj bi morala drugace imeti omaro samo za testenine.)

Se ena ligurska varianta.

15 orehovih jedrc(ne dag),prgisce krusne sredice,nekaj zlic mleka,strok cesna,scep marajona,1 zlica skute(boljsa sladka kobariska ali ricotta),2-3 zlice ol.olja,sol,malo popra
Ce se ti da ,,jedrca obaris,da jim olupis kozico(ni nujno),krusno sredico namocim v malo vode in jo dobro ozamem.Vse setavine dam hkrati v el.mesalnik in mesam,dokler ne dobim kremne omake.S to odlicno omako prelijem katerekoli testenine.

Disavna omaka z olivami( to ni pesto)
40 g masla,vejica rozmarina,nekaj listicev zajblja,sopek petersilja,50 g vlozenih zelenih oliv,200g sladke smetane,sol,beli poper
V kozico dam maslo.Ko se malo stopi dodam prav na drobno nasekljane disavnice in olive.Prilijem smetano in nad zelo sibko toploto pustim,da se omaka ukuha.Z omako prelijem testenine in dobro premesam.

Vsi ti recepti so iz knjige Soncna kuhinja. Sicer velikokrat preizkuseni in poznani v vsaki it.druzini.Sestricna,ki zivi v Italiji,,jih dela na pamet.
Lep pozdrav Babi

Pesto sicer običajno delam sama, vse ostalo, kar si napisala, bo pa tudi treba preiskusiti. Sliši se božansko, pač tako, kot vsi tvoji recepti. Hvala, ker nam popestriš jedilnik. Pa veliko sončka!

hvala za recepte!! jaz tudi navadno sama naberem pinjole…lusciti jih pa res ne maram!::) vedno sem vsa crna:) lp petra

Babi, povej no, kje si dobila dobila marmorni možnar. Jaz pesto sicer delam tudi sama in to v multipraktiku, čeprav bi mi vsak pravi poznavalec pesta oporekal, kajti kot smo nekoč že rekli, naj se bazilike ne bi smelo sekljati.
In kot si gotovo sama ugotovila, ima tisti pripravljen iz možnarja čisto drugačen okus kot tisti iz strojčka.
Priznam pa, da ga večkrat kupim že pripravljenega. Rada pa ga uporabim za različne jedi, še posebej pa ga rada dam pol žličke v razne zelenjavne jedi z bučkami, melancani, zelenjavne rižote…Pesta naj se nikoli ne bi dajalo v jed, ki se še kuha, ampak šele, ko je jed kuhana. Prav tako to velja za baziliko. Če jo uporabimo za paradižnikovo omako, jo moramo v omako vedno dati takrat, ko plin že izključimo, omako premešamo, pokrijemo in pustimo par minut, da bazilika odda svojo aromo.
V južni franciji pripravljajo podobno stvar, ki ji pravijo pistou in je brez pinjol. To še posebej radi dajo v zelenjavne mineštre.
Obstaja več vrst bazilike, med drugimi tudi rdečkasta bazilika, drobnolistna bazilika, grmičasta bazilika… Njen izvor pa je iz sredozemske Azije in ne Italije, kot bi kdo mislil.
Preizkušeno zdravilo proti slabosti (jutranji, tisti od vročine…): bazilikine liste čez noč namakamo v čisti vodi in to tekočino popijemo po majhnih požirkih čez dan.
Čudno za slišat, a res pomaga.
Lep pozdrav vsem, Meri

Jaz pa obožujem pinjole (jih dam v riž, zavitek, povsod jih tišim), pa nimam pojma kako zgledajo v naravi 🙁
A so notri v storžih ali kako? Me lahko katera malo razsvetli.

čao

Pozdravljene vse!
Čitam to o pestu in ugotavljam, da moja štajerska nevednost seže do neba….
Ga namreš niti ne poznam, bom pa po Babinem receptu poskusila narediti, pa še pinjole moram prej kupiti. Upam, da jih imajo vsaj vložene….je to vredu? Delate to za takojšnjo uporabo ali lahko nekaj časa stoji v steklenem kozarčku?
Hvala za pomoč.
Alenka iz MB

Pinijole lahko kupiš v vsakem marketu skoraj že. So taka majhna rumenkasta jedrca in ko so oluščena so še manjša. Poglej na tisto polico, kjer imajo orehe, lešnike, suho sadje, rozine pa take stvari. So vakumsko pakirane v majhnih paketkih in so kar precej drage.
Drugače pa so to jedrca, ki odpadejo iz storžev pinije, drevesa, ki raste predvsem v sredozemlju. Babi pravi, da jih nabira v Ankaranu, sama sem jih nekoč nabirala v Istri okrog Umaga, Novigrada. Je pa to grozno zamudna stvar, izločanje iz lupine namreč. Ker so tako zelo majhna.

Alenka, če boš pripravila pesto, ga lahko brez problema pustiš v hladilniku 1 teden ali tudi mogoče kaj več. Pomembno je, da po vrhu naliješ malo olivnega olja in kozarček dobro zapreš. Kot je rekla že babi, lahko pesto tudi zamrzneš in to v količini, ki jo potrebuješ za enkratno uporabo. Svoj okus zelo dobro ohrani in ne spremeni barve.
Želim ti dosti uspeha in poročaj o rezultatih,
LP, Meri

Meri!
Vse si mi povedala…..hvala!
Zagotovo bom naredila proti koncu tedna.
Alenka iz MB

Alenka, če boš slučajno kje v Mb naletela na pinjole, mi prosim javi. Jaz sem danes gledala v Intersparu, tam med lešniki in orehi in jih nisem našla.

Pozdravljene,draga dekleta!
Bom odgovorila kar vsem.Kdor se ne pozna okusa pesta,naj ga za prvic kupi narejenega,da vidi,ce mu je vsec.V Mercatorjevih trgovinah ga imajo v majhnih kozarckih znamke Agnesi.Ne morete zgresiti; Pesto(narisano it.zastava,pinjole,
bazilika in cesen.Dober je tudi drugje,kot je povedala Meri.Jaz ga imam rada na toastu ali pa kar z zlicko v usta.
Storze pinjol sem najraje nabirala v Strunjanu;na zalost so precej pinj posekali.
Jeseni nabiram tudi zaprte rjave storze in jih imam v kuhinji na omari.Nekje novembra,decembra zaslisis res mocan pok.Takrat se storz spodaj sam odpre.Nastanej taki lepi obrocki,ki jih uporabim za praznicno dekoracijo mize kot svecnike za majhne svece.Potem se luske storza zacno kar same odpirati in semena z lahkoto poberes.Res imas crne prste.Seveda moras to se stolci,da prides do jedrca.
Veliko jih popada samih z dreves,le iskati jih je treba.To smo poceli ze v srednji soli.Krasen jesenski sprehod!
Meri,moznar je zelo star.Dobila sem ga od none kot najstarejsa vnukinja,pa medeninastega tudi,ki ga rabim za suhe zacimbe.Nanju sem zelo ponosna. V marmornem tolcem tudi mandeljne za marcipan.
Letos ga je moja sestra kupila v Super novi.Imeli so jih kar nekaj,ki so hitro posli.Ne vem natancno,kaksen kamen je. Svak pravi,da je marmor, sestra ga stalno uporablja in je z njim zadovoljna.Drugace jih imajo za dekoracijo v lekarnah,samo mislim,da so porcelanasti.Povprasaj v trgovini,kdaj jih bodo spet dobili.
Mariborska nevednost?Kaj pa se! Imate pa druge dobrote,ki jih Primorci ne poznamo.V tem je car pokrajinske kuhinje. Narava je pri nas milejsa in nam daje skoraj preko celega leta za prezivetje.Bojim pa se,da jo povsod unicujemo!
Lep dan Babi

BABI, TI SI KRALJICA TEGA FORUMA. Bežno vas spremljam in res ste full lušne, še posebej ti, Babi. Obvladaš 100/h!

Babi, kaj pa malancane? Ali imaš kakšen poseben recept za kakšno lahko jed iz malancan? Poznam polnjene in pečene v roru, popečene in narejene s česnom in olivnim oljem, potenstane z zelenjavo … Še ti napiši kakšen fin primorski recept.

Hvala, Tina

Običajno pinjole imajo v Intersparu v Mariboru, vsaj jaz sem jih tam kupila pred kakim mesecem, tako da jih je mogoče trenutno zmanjkalo. Jaz sem jih uporabila tako, da sem jih popekla brez maščobe in posipala po solati, to sem videla pri Jamiu in nam je bilo všeč. Pesto sem enkrat davno nazaj probala, pa mi ni bil preveč všeč, vendar bom poskusila znova, okusi se nam včasih skozi čas spreminjajo, mar ne?

marmorni možnar sem jaz kupila v intertradu na kolodvorski ulici v ljubljani. pred cca 1 letom. ta ista trgovina obstaja se v btc- ju. iskala sem ga pa kar dolgo po vseh mogocih trgovinah. ce je katera iz lj, ali pa kaj hodi tod okrog, ji bo ta podatek mogoce pomagal ! pozdrav petra

Bom komentirala
Alenka

Babi, nisem še nikoli delala pesto omake, pa tudi preizkusila še ne. Se mi pa zdi zanimiva in jo bom prav v kratkem, saj imam pinjole doma. Imam pa eno vprašanje. Ali je pravilna količina 8 žlic sesekljane bazilike. Misliš jušnih žlic? Glede na to, da ima bazilika izredno močno aromo, se mi zdi veliko. Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljena,ko ga delam, zdaj kar po obcutku, dam priblizno toliko,kot pise v receptu.Nacefrane bazilike 8 zlic ni tako veliko,kot se slisi,ker stoji na rahlo.Lahko za prvic das manj;,je pa omaka popolnoma zelena in ima res tipicen okus po baziliki,ki smo jo Primorci navajeni in se nam je ne zdi nikoli prevec.Zato sem tudi svetovala,da najprej poskusite kupljeno.Okusi so pac razlicni;res pa je,da se ga navadimo. Lep dan Babi

Hej,tudi sama poprazim pinjole in dodam solatam,tako kot bucnicna semena solatam z bucnim oljem.
Pred decemberskimi prazniki pa popecem olupljene mandeljne,lesnike in na koncu pri ugasnjeni pecici se pinjole.Prijajo tudi indijski lesniki.Potem posolim in
ohlajeno spravim v kovinsko skatlo.Vsi radi posegajo po tem.Slani kikirikiji se lahko skrijejo.lep pozdrav Babi
.

Tina,oprosti,da sem te nehote prezrla,lepo pozdravljena.
Ve ste vse imenitne in res rada poklepetam z vsemi.Imam pac malo vec casa kot tiste,ki so se v sluzbi.Cez dober mesec bo prisel vnuk in bom spet very busy.Nato bomo skupaj odleteli na sever.
Vidim,da delas prakticno vse,kar se da iz jajcevcev narediti.
Kaj mi zdaj pride se na misel?
Mogoce rezine na zaru in zlozene v marinado ol.olja in zacimb,ali panirane ocvrte in cez noc zlozene v dobro paradiznikovo omako z baziliko in izdatno potresene s parmezanom,drugi dan pa se malo v pecico,ali pa pasticcio z jajcevci? Oglasi se! Lep pozdrav Babi

Babi, jaz med drugim delam melancane podobno, kot si zgoraj opisala, namreč popečem jih, zložim v paradižnikovo omako, posipam s sirom in zapečem, vidim pa, da ti melancane paniraš in jih take daš v omako. Kakšna je po tvoje razlika? Je s paniranimi boljše ?

P.S. Joj, ko bi lahko bila zdaj na morju………

Lina,hej! Po tem receptu je delala teta,ki je zivela v Italiji.Rece se alla parmigiana(zaradi sira).Panirane se bolj napijejo omake in posladicno je jedi vec(moka,,jajcek,drobtinice).Daje se v plasteh:omaka.malancani,sir itd. Sama raje samo malo potegnem po moki in na hitro ocvrem kot za pasticcio.Verjetno nam je to delala,ker smo otroci vedno pojedli ze nekaj hrustljavih rezin,preden jih je uspela dati v omako.Spomnim se,da smo to nesli na kopanje in jedli hladno.
Panirane ,ne da bi jih dala v omako, tudi vcasih naredim (pa bucke,) so boljse kot zrezki,vsaj zame.Otroci,ki nimajo radi zelenjave, to kar pojedo,ker je hrustljavo.
Lep dan,ceprav je obupno vroce ze sedaj.Grem plavat,saj imam morje cez cesto-3 minute.Voda je ze pretopla. Babi

Babi, hvala in lepo kopanje ti želim!

babi,je bilo morje o.k.!? osvezilno verjetno ravno ne? imas sreco,da lahko gres pes! v lj je trenutno 29 st. je pa vlaga “ugodna”!! samo 48% ! to je pa tudi nekaj! mi bomo ta vikend “zbezali” v hribe!:))) vceraj smo se kopali v podpeskem jezeru. menda ima 24 st! se kar osvezilno…okrog je pa polno trave- nic betona!!
ek “klimatski ” pozdrav petra

Hej,osvezena po dobri uri vode,potem na punktu,kjer dopoldne v senci prijetno pihlja.Ko prides na asfalt,mislis,da si v peci.Koprsko kopalisce je res zelo lepo urejeno,s krasno slascicarno in z vsem,kar potrebujejo otroci,predvsem polno dreves,travice in zelo cisto.Danes bo pri nas najbolj vroce.Prezivite lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close