Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Belokranjska pogača

Belokranjska pogača

Ne vem ali je kdo iz Bele krajine, vendar sem enkrat obiskal te kraje in bil postrežen s pogačo. To je kruh višine 5-6 cm, premazan z jajcem in narezano slanino ter sol.

A ima kdo recept za to zadevo?

Ojla, cisto enostavno je. Kvas, moka, voda, morda malo olja in nic vzhajanja. Maso enostavno razpotegnes po pekacu, namazes z jajcem in po zelji potrosis s slanino,… lahko sezamom, kumino,… Pri sestavinah sem pozabila seveda na sol in jaz le dam min sladkorja v kvasec.

lp

moj dedek je iz bele krajine. je to mogoče belokranjska vitica? vem da to rad je, če počakas kaksen teden ti lahko povem recept 🙂

Ne vem če je belokranjska vitica. Mogoče. Letos so dobili nek status glede te jedi in prirejajo tekmovanje, ko kmečke žene pripravljajo to zadevo.

Recept pa le pošlji. Kakor vem, je res iz čisto osnovnih sestavin. Pogačo ne režejo ampak se z rokami trga.

Ne vem če je belokranjska vitica. Mogoče. Letos so dobili nek status glede te jedi in prirejajo tekmovanje, ko kmečke žene pripravljajo to zadevo.

Recept pa le pošlji. Kakor vem, je res iz čisto osnovnih sestavin. Pogačo ne režejo ampak se z rokami trga.

v bistvu je ta pogača sila preprosta zadeva, moka,voda,kvas,sol,malo maščobe….testo na tanko raztegnejo ,po vrhu zarežejo po čez in po dolgem, da dobijo kvadratke,pomažejo z jacem, posujejo z kumino in soljo…..ne pride v poštev nobena druga reč (nekdo je omenil sezam)……….

jaz sem iz bele krajine, in se mi zdi da je to belokranjska gibanica… recepta ne vem na pamet, se bom pa pozanimala pri babici, ker je to že kr stara stvar 🙂

Ja bo držal jest poznam samo tako kot si ti opisal pa nobene druge.More bit pa obvezno narzana na kvadratke, da se jo lahko fino lomi

Zdaj si pa malo mimo udarila. Belokranjske gibanice pa ni. Ampak točen recept imam pa tudi jaz doma. Objavljen je bil v uradnem listu, ko je bila belokranjska pogača zaščitena. Belokranjska vitica, pa tudi ni vitica Matjaž, ampak povitica, tudi ta recept dobite.To je pa štrudelj (vlečeno testo) brez vsega, samo z maščobo namazan.
Lep pozdrav

Belokranjska povitica

Testo: 1/2 kg moke, 1/4 l mlačne vode, sol, 1/2 žličke kisa, žlica olja
Nadev: 1/2 kg skute, 2 jajci, 2 dl goste smetane, 5 dag masla

Sol raztopimo v vodi, nato zamesimo iz moke, vode, kisa in olja mehko testo in ga gnetemo tako dolgo, da se loči od rok in posode. Testo razdelimo na dva hlebčka, ju pokrijemo s pogreto skledo in denemo počivat najmanj za 1/2 ure. Hlebčka nato na pomokanem prtu malo razvaljamo, polijemo z žlico olja in na tanko razvlečemo. Krpi namažemo z nadevom do polovice, drugo polovico pa polijemo z raztopljenim maslom. Zvijemo in spečemo. – Skuto za nadev pretlačimo, ji primešamo jajci, smetano in dobro zmešamo. Če je nadev redek, potresemo testo še s pestjo drobtin. Belokranjska povitica je skoraj takšna kot pečeni skutni štruklji; razlika je le v nadevu. – LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close