Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Tinkaro in Evo

Za Tinkaro in Evo

Pozdravljeni!
napisala bom kar za obe.

Slan rizev narastek z zelenjavo
V bistvu se naredi kot sladek narastek,le da izpustis sladkor.To je recept,do katerega sem sama prisla.
Sestavine in kolicine

15 dag riza,3/4 l mleka(jaz dam namesto samega mleka malo vode in 0,3 dl konjaka za zlahtnejsi okus,enkrat bom skuhala riz samo na vodi s konjakom,bom videla razliko),10 dag surovega masla,4 rumenjaki,sneg 4 beljakov,malo narezane kuhane sunke,kuhani brokoli (ali cvetaca ali por,spinaca,poprazene gobice…),pikanten sir in parmezan,sol,poper,malo ingverja v prahu,malo m.orescka(ce ti je vsec),v mikserju sesekljan cesen in petersilj(ali sok cesna),
mascoba in drobtine za pekac.
V osoljenem mleku skuham riz in ga ohladim.Umesam maslo,dodajam rumenjake drugega za drugim ,malo zacinim in to vmesam v ohlajen riz.
Kuhane cvetke brokolijev(ne premehke)ali druge zelenjave narahlo primesam masi,dodam na koscke narezano sunko in pikanten sir(ne prevec),naribam malo parmezana in v vse to res na rahlo umesam sneg.
Zmes denem v jena posodo,dobro namasceno in potrseno z drobtinicami.
Na vrh dam malo kosmicev masla in tik preden je peceno se malo parmezana.
Pecem priblizno 1/2 do 3/4 ure v srednje vroci pecici.

Pomembno:sneg res trd,cim ga vmesas takoj v pecico.
Sunka in na kockice narezan sir ni nujno. To so variacije.Aha,zadnjic sem dala tudi malo rukule,ki sem jo samo blansirala in dobro odcedila.

Se boljse je,ce zelenjavo poprazim na olivnem olju s cesnom in petersiljem,namesto da skuham.Odvisno od casa.
Mi jemo to z raznimi solatami.

Pasticcio z malancanami in palacinkami

1 ali 2 jajcevca,palacinke,gosta paradiznikova omaka,besamel,sol,poper,bazilika,
kaksna rezina pecenega prsuta

Naredim palacinke(lahko z mlekom ali pivsko testo),jajcevcem odrezem zeleno konico in narezem na podolgovate rezine,ki jih posolim in pocakam,da odtece grenki sok(malo stisnem in popivnam s papirnato servieto).rezine samo potegnem po moki po obeh straneh,malo otresem in na hitro,ne da bi porumenele,popecem na olivnem olju.Polagam na papir.s.,da popije mascobo.
Ko imam vse to,dam v pekac zlico ali dve paradiznikove omake.Potem zlagam
plast jajcevcev,par.omaka,besamel(vcasih kar zmesam besamel v p. omako),kar precej parmezana in kaksna rezina pecenega prsuta.Pokrijem s plastjo palacink in spet kot pri jajcevcih.Tako nadaljujes ,da porabis vse.Na vrhu naj bodo ali palacinke,ali jajcevci.Navlazimo z zlico p. omake in besamelom.Po vrhu parmezan.Pecemo pri 190 st. priblizno pol ure.
Namesto p.omake lahko das dober mesni ragu v p. omaki.Nekateri dajo namesto
besamela kislo smetano.Stvar navade in okusa.Ce ste vege,pac ne das mesnin.
P. omako naredim sama(bazilika),ali pa kupim ze narejeno Barilla.

Upam,da sem bila dovolj nazorna.

Polnjeni jajcevci
Nekaj podolgovatih jajcevcev,malo kvalitetnega mletega mesa,malo p.omakev mleku namocena stara zemljica,1 jajcek,petersilj,cesen,sol,poper in se kaksna zacimba po okusu,bazilika

Jajcevcem odrezem zeleno konico,jih razpolovim,naredim v meso nekaj zarez in posolim,obrnem s sredico navzdol,da se izcedi grenki sok.
Z ostrim nozem izrezem melancanam sredico,da ostane okrog za prst debel rob.
Sredico jajcevcev narezem na kockice in jih na olju poprazim,dodam nasekljan petersilj in cesen,malo soli in popopram. Zdusim do mehkega .Ze to je dobro.
V to ohlajeno maso pridenem meso ,zemljico in jajcek(kot za polpete),se malo petersilja in cesna in parmezan.vse dobro umesas v homogeno maso.
Medtemm sem vrgla v vrelo vodo polovicke jajcevcev,samo da zavre in malo upadejo.Odcedim in z nadevom polnim polovicke,,jaz recem colnicke.
Na vrh vtisni olivo,pokapljaj malo z ol. oljem,daj zlico p.omake in parmezan ali rezino toast sira.Peci v naoljenem pekacu.Peceno kar kmalu.
Lahko jes toplo ali hladno.Po zelji s paradiznikovo omako ali na suho.
Za vege, brez mesa,dodas malo ovsenih kosmicev in vec sira.
Cimvec je mesa,,je nadev bolj trd(nimam rada).Zemljica naredi nadev rahel.
Ce imas raje prej popeceno mleto meso,napravi po tvoje,,jaz vmesam surovo,masa pride bolj homogena. Variacij na to temo je vec.Lahko dodas v maso tudi slan filet,kapere,nasekljane olive…

Namaz z jajcevci. Cele oprane jajcevce popecem v pecici.Ko je sredica dovolj mehka,olupim jajcevce in maso zmiksam s petersiljem in cesnom,poprom in soljo ter olivnim oljem ali maslom(dodatki se po fantaziji-zacimbe,sir…)v multipr. v homogeno maso.Krasen namaz.Jedla v Izraelu.

Upam,da sem bila nazorna,ce se kaj zelita,povprasajta.Ne da se mi se enkrat brati.Ce je kaksna napaka,oprostita.
Sem se pa razpisala…. Lep dan in uzitke pri kuhi in jedi babi

najlepša hvala babi

Babi, bomo poizkusili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close