Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika slastna rizota-kako?

slastna rizota-kako?

Zivjo, punce!

Danes bi za kosilo rada pripravila eno dobro, socno rizoto!

Saj jo znam pripravit, a se mi zdi, da moja ni kaj prida.

Mi ve zaupate recept za dobro, socno zelenjavno (no, morda bom dala notri tudi malo piscanca) rizoto?

Hvala!
Vesna

Mogoče je pa problem le v tem, da riž zaliješ s premalo vode? in je potem presuha rižota.

lp

Na čebuli (po želji lahko za okus dodaš tudi kak strok česna) prepraži papriko in piščančje meso, dodaj riž, vodo (malo manj kot 1,5x toliko kot je riža) in sol (po želji tudi malo rdeče paprike), dodaj svež paradižnik (narezan na koščke) in koruzo (vloženo), pusti da zavre, riž pokrij in kuhaj na mali stopnji kake pol ure. In to je to. Dober tek!

Meni je zelo dobra rižota z grahom in artičokami. Pripraviš pa jo tako:

Na olju postekleniš čebulo (če jo posoliš, preden prepražiš, se ne bo zažgala).
Nato dodaš riž in tudi tega pražiš med stalnim mešanjem, mogoče 2 minuti. Riž pazljivo izberi, kajti od sorte je zelo odvisen rezultat (jaz vzamem arborio ali roma). Ko tudi riž postekleni, ga zalijem z malo vroče juhe iz kocke (goveja ali zelenjavna). Juhe mora biti kar malo, riž nikakor ne sme plavati tam notri. Seveda je potrebno dosti mešanja. Ko se malo posuši, dodaj spet malo juhe in mešaj in tako naprej. Ko vidiš, da je skoraj kuhano, dodaj grah (jaz dam kar iz konzerve) in kuhane artičoke (prav tako vložene v slanici, lahko tudi v olju). Začini z origanom ali baziliko. Riž moraš sproti zalivati z juho in vedno mešati. Tako pride zelo sočen.
Ko vidiš da je kuhan, potresi z malo sesekljanega peteršilja in dodaj košček masla ter par žlic parmezana. Vse še malo premešaj in takoj serviraj pa dober tek.

Sestavine seveda lahko prilagajaš svojim željam, postopek pa je vedno isti. Poskusi rižoto z rdečim radičem ali divjimi šparglji, tudi ti dve sta super.
LP, Meri

Vesna,hej!
Sem prav slutila,da se bo oglasila Meri,mojstrica za primorske jedi.Sama delam enako.Zelo socna je tudi rizota s porom.Prazis enako kot cebulo.Lahko dodas malo piscanca. Dobra kombinacija por,gojene gobe in malo suhih jurckov.
Meri ima prav,da je vrsta riza zelo pomembna.Rada imam basmati riz,toda za pravo rizoto ni primeren,ker ne vpije dovolj omake.Jaz dodam,ko riz postekleni ,malo vina ali piva,mora hitro izhlapeti,potem vrelo juho iz kocke.
Ce nimam casa stati ves cas pri stedilniku,zalijem z 2/3 juhe na 1/3 riza.Naredila sem jo tudi ze v ekonomu,le pri tekocini moras biti pazljiva,ke ne izhlapeva.
Vedno pustim rizoto malo pokrito,ko je gotova (al dente),da se okusi dobro premesajo.
Uporabljam pa vedno veliko zelenjave:por,belusi grah,korencek,rdec radic(enkratno),rukula,cvetaca,brokoli…pac odvisno od sezone.
Lep pozdrav

Meni je pa najbolj vsec kombinacija buck in piscanca. Rizoto se naredi na isti nacin, kot je povedala ze Meri, samo da, preden dodas riz na cebulo, najprej preprazis piscancje meso, narezano na majhne koscke. Od zacimb paseta zraven petersilj in majaron. Na koncu, ko je skoraj kuhano, pa dodam jaz ponavadi se malo kisle smetane (zlico ali dve), ampak to ni nujno.

Sedaj me nekaj casa ne bo online, tako da vsem posiljam en lep pozdrav, pa se kmalu spet beremo.

Lp, Ursa.

No, mene je botra, ki riz res odlicno pripravi, vedno ucila, da se riza ne mesa. Iz cisto preprostega razloga, ker se potem lahko skepi oz. sprime. Samo za intermezzo :).

Pozdravljeni! Rizoto ali stalno mesas ali jo pustis na miru,kot je omenila babi. Italijani,ki so znani po cudovito narejeni rizoti,,jo stalno mesajo.Moja sestricna ne naredi rizote,ce je nima casa mesati in dolivati tekocine.Pac vsak najde svoj nacin,ki mu najbolj ustreza.Ce imate priloko gledati ob 12 h na RAI kuharsko oddajo,boste videli,se kako mesajo in se nic ne sprimev kepe.
Se en intermezzo.Lep vecer Goga

Aleluja!
Enkrat sem skušal tukaj nekaj dopovedovat, da se rižota duši z dolivanjem (in mešanjem) in ne kuha v poplavi, pa sem izpadel kot kak marsovec. Ampak odkar so na tem forumu mojstrice s Primorske, je ta forum pravi zaklad gastronomije. Samo še berem in se čudim.
Ker mi je rižota fina tema, nekaj izkušenj iz prve roke:
Riž (arborio seveda) kar nekaj časa pražim skupaj s čebulo – da postane prozoren. Zdi se mi, da potem riž bolj hvaležno vpija.
Pomembno je, s čim ga zalivaš. Voda seveda ne da pravega učinka, tudi če kasneje dodamo kocko. Rabimo kako dobro juhico.
Taka rižota bo vedno sočna, saj lahko nadzorujemo količino tekočine in zaključimo s kislo smetano.
Imam srečo s posodo, v kateri se riž ne prijemlje kljub mešanju.
Moje omiljene rižote:
s teranom (s čebulo prepražen riž opljusknem s kakim decilitrom terana, nato zalivam z juho, pred koncem mu privoščim še malo terana, tik pred koncem dodam tenko narezane koščke pršuta ali pancete, na koncu vmešam malo kisle smetane in parmezana)
s siri (rižoto dušim do konca, nato vmešam mozzarelo, gorgonzolo, parmezan, dodam smetano).
Vam, Primorke pa hvala za vaše zelo slastne nasvete!

Dr.Junghans, ta s teranom se mi zdi zelo zanimiva, bom poskusila. Rada bi samo vedela ali panceto prej malo popražiš, kajti v nasprotnem primeru bi bila ‘skuhana’ kajne?
Ker zelo rada eksperimentiram, sem nekoč poskusila pripraviti rižoto z regratom in rdečim radičem (trevisano). Dodala sem tudi koščke pršuta (na koncu). Komur je všeč bolj grenak okus, mu bo dobra tudi ta rižota. Seveda sem na koncu dodala malo parmezana in ko je bila rižota že na krožniku pokapljala z domačim olivnim oljem. Njammi!

Tudi jaz sem slišala, da nekateri pripravljajo rižoto tako, da je ne mešajo. Ne vem, mogoče je to kaka druga sorta riža, ampak kot sem že rekla, mislim, da je najboljša sorta za rižote arborio ali roma. Na nekaterih škatlah riža je sorta napisana, na drugih pa ne . Na uvoženih iz IT je gotovo napisano. Treba je paziti, da ne uporabite riža, ki je namenjen za solate, ali pa tistega za mineštre in mlečni riž, kajti ta je popolnoma neprimeren za rižote. Se preveč razkuha, lepi in dela kepe.
Predvsem pa bi še enkrat povdarila, da je potrebno rižoto dolivati z res vročo-vrelo juho.

LP, Meri

No, saj nisem zelela komu “pameti soliti”… Tisto z ne-mesanjem riza so moje in botrine izkusnje… Morda bi bilo pa dobro se kaksnega kitajskega mojstra povprasat, kako se pri njih to dela :)).

Pozdrav, Meri

Pancete ali pršuta (BTW panceta se mi zdi za kuhanje bolj okusna kot pršut) nič ne prepražim. Preveč toplotne obdelave naredi enega ali drugega hitro pretrdega in preslanega. Zadnji trenutki rižote na štedilniku so ravno dovolj, da panceta spremeni barvo in odda okus. Jo pa narežem na majhne, kar najbolj tanke lističe, tako da je hitro predelana.
Imel sem to srečo, da me je učil kuhati rižoto prijatelj Italijan, ki je pripravljal rižote iz vsega kar mu je prišlo pod roko. Zaključil je skoraj vedno s smetano. Zanimivo je, da se mu je zdel tudi povsem običajen riž Zlato polje za rižoto čisto uporaben. No name riži za rižote so verjetno kaka cenejša vrsta sorodna arboriu. Sem pa na internetu tudi že zasledil, kako občutljivi so slavni italijanski šefi na vrsto riža, celo vsak arborio jim ni dober.
Mislim, da je glavna poanta rižote ravno v postopnem dolivanju t.j. dušenju. Rezultat kuhanja riža v večji količini vode ali dušenja s postopnim dolivanjem je zelo različen. Prav dušenje da tisto značilno konsistenco rižoti in okus, ki spada zraven. Jedi iz riža so glavne jedi v številnih deželah, a nikjer, razen pri Italijanih nisem zasledil priprave riža na tak način.
Je pa res stalno mešanje utrudljivo in se tudi meni se ne bi dalo, zato kot rečeno sem sam to rešil z ustrezno posodo, da lahko vmes malo počivam.
Radič je za moj okus res malo pregrenak, zato pa za zelenjavno rižoto uporabim recimo koromač, bučke, melancane, por, grah, včeraj sem mlado čebulo (ki sem jo dodal, ko se je riž že dušil), itd.

LP, Junghans

Saj imaš prav Mishika. Riž se res začne prijemat, če ga mešaš in če ga kuhamo v večji količini vode (1:1,5) za prilogo recimo, ga tudi pustimo lepo pri miru, dokler se ne skuha. Z MERI govoriva o rižoti, ki je italijanska jed, pripravljena na poseben način. Številnim narodom Afrike in Azije je riž najpomembnejše živilo in za nobeno jed iz riža ne vem, da bi se pripravljala na tak način kot italijanska rižota. O razlogih lahko ugibamo. Morda zato, ker je riž arborio, ki najhvaležneje vpija tekočino, italijanska sorta, morda tudi zato, ker večina svetovnih jedcev riža tradicionalno je z roko (ali s paličicami) in zato potrebujejo suh, zlepljen riž. Rižoto bi bilo zelo težko pojesti na tak način, ker je redkejša.
Če si ljubiteljica riža, le poizkusi enkrat tudi pravo rižoto. Ni je težko pripravit, le roka malo boli in ponavadi je na dnu lonca nekoliko prižgano.

Lepo pozdravljeni!
Pozabili smo na crno rizoto s sipami.Mi zelo tekne.
Kar pa se Kitajcev tice,vsaj kolikor sem jedla v restavraciji,ima riz drugacno vlogo kot rizota.Ponavadi je kuhan na pari in kar sprijet v kepo.To je priloga(bolj kot nadomestek kruha),tudi dober.V Indiji pa celo namakajo riz pred uporabo.Sem ze jedla tudi takega z mandeljni.

Se vedno mislim,da so Italijani s svojim mesanjem riza ,dolivanjem vrele tekocine in dodajanjem vec vrst sirov pravi mojstri za rizote.

Kaj si pa ti,Vesna -sprasevalka pripravila? Danes bo pri nas rizota z domaco klobaso in belusi.Ze disi. Lep dan in naredite si dobro rizoto babi

Meni je pa odličen basmati riž s pinjolami. V receptu, ki sem ga dobila so še rozine, vendar jih sama ne dodajam. To mi je kar glavna jed in zraven veliko zelene solate – njami.
Sem pa tudi že delala rižoto z radičem, vendar mi je res malo grenka, je bila pa zelo všeč možu (sem tudi dodala pinjole).

lp

Zivjo!

Med vsemi vami profiji sem cista zacetnica, sploh, ko berem vse tele @!#$ o rizoti in pravi pripravi.

Jaz sem jo, v pomanjkanju casa ob dojencku, seveda pripravila tako, kot ocitno ne bi smela: zalila sem jo z vodo in jo dala v ekonom lonec. Prej sem preprazila cebulo, dodala narezanega piscanca, nato se zelenjavo.

Je bilo na koncu zelo okusno, a se strinjam, da je ni cez vase rizote.

Me pa zanima tole: kaj pa, ce nimam pri roki juhe? Bo dobro zalivanje tudi z vrelo vodo? Dr. Junghans je sicer napisal, da ne, pa me zanimajo vase izkusnje. Bom pa poskusila tole s sirom, pa tisto s panceto tudi. Mhmm!

Samo, a se res ni mogoce izogniti mesanju in dolivanju? Meni zaradi tamalcka preprosto ne znese stati ob stediulniku ful dolgo casa.

No, toliko.

En kulinaricen pozdravcek, Vesna

Jah, Vesna poizkusi takole: vzemi posodo z dobrim teflonom, pa se ti rižota ne bo prijemala, če boš le ob pravem času malo dolila in občasno malo pomešala. Kar se juhe tiče, vrzi v par deci vrele vode eno jušno kocko in to uporabi za zalivanje. Če pa še to ne znese, spet uporabi ekonom dokler tvoj otročiček toliko ne zrase, da se boš lahko malo bolj posvetila kuhi. Saj praviš, da je bilo zelo okusno, to pa je pri vsem kuhanju edino kar šteje.

Vesna,lepo dobro jutro!
Ves,imam prav slabo vest.Nafilali smo ti glavo z vsem mogocim.Upokojenkam je kuha tudi hobi in lahko se gremo ne vem kaj,ker imamo dovolj casa.Pac,svetovanje na forumu ni enostavna stvar.Veckrat si recem,ne bom odgovorila,potem me premaga.Kdor svetuje,skusa poiskati najboljso varianto.Pa se takrat cutim vedno odgovornost,bo razumela,,ji bo uspelo…
Mamicam z malcki in v sluzbi ne ostaja veliko casa.Spomnim se sebe,ceprav sem vedno rada kuhala,sem bila marsikdaj v stiski,ne samo casovni,bolj psihicni.Skusas biti dobra v sluzbi in doma.Vcasih se ne izide.
Marsikdaj skuham prav dobro rizoto v ekonomu,kot sem ze omenila.Pomembno je,da prej zdusis cimvec zelenjave ,dobro posteklenis riz in malo zalij z vinom,ce ga imas pri roki,da izpari in potem tekocino.Nekdo pri nas zelo rad postrga skorjico,ki se vcasih napravi spodaj.Ko odpres ekonom,ce je preredko,malo pomesas z dodatkom sira in pustis,da se malo izpari.
Vprasala si zaradi juhe.Seveda je juha z zelenjavno kocko tudi v redu in tudi sama voda,mora pa vreti,ko zalijes.S pravo juho je okus seveda boljsi.
Sicer hrana tudi ni vse.
Moja hcerka,ko je kupila sinetu nov komplet LEGO ali knjigo,se je doma vsedla z njim in sta skupaj sedela tudi uro,da sta si v miru vse ogledala.Se na misel ji ni prislo,da bi sla najprej kuhat kosilo ali vecerjo.Tisti trenutki so bili dragoceni.Kaj zato,ce so jedli kasneje!Tudi danes ravna tako.
In seveda ji dam prav.Nasa generacija je rasla s kup predsodki,ki smo se jih pocasi otresali.Uzivaj s svojim tamalckom in izkoristi cas tudi za dusevno hrano.

Danes se pocutim prav nesrecno,ker Lojzki ni uspela frtalja.Sprasujem se,kaj je narobe itd.Res ni lahko svetovati.

Upam,da si razumela,kaj sem ti zelela povedati.Sicer sem tudi malo down,ker
vnuk odhaja.
Lep soncen dan babi

Po vseh mesnih in zelenjavnih idejah dodajam se jaz eno.
Riz (Basmati) skuham v vodi – ga nic ne mesam :o)
nato v malo vode 10 minut kuham tofu, ga ohladim, zmiksam z zlico olivnega olja in malo gorcice. Ko je riz kuhan, mu dodam Drobljenec – tofu, sejtan..(se ga kupi v trgovinah, slovenski izdelek :o)) ), majonezo narejeno iz tofuna, sesekljan petrsilj ter ostale zacimbe po okusu (sol, poper, baziloko…) Njami!

enkrat sem že pisal o tem in bom še enkrat…..ko prebiram vaše nasvete za pripravo rižote, se skoraj z vsemi strinjam, še najbolj s primorkami, ampak….zakaj hudiča morate uporabljati govejo, ali zelenjavno kocko?????….
zakaj mislite, da so “kocke” tako nepogrešljive…..če delate morsko rižoto, naj ima okus po morskih sadežih,rakih,školjkah….če uporabljate šparglje, naj ima okus po špargljih…če uporabljate meso in zelenjavo, zakaj potem še zelenjavna, ali mesna kocka?????????????….zakaj,zakaj,zakaj………….vam bom povedal zakaj!!!
Zato, ker te “kocke” vsebujejo ogromno glutaminata, ki dajo vsem jedem značilno “slasten” okus….in tega ste tako navajeni, kot je dojenček navajen, da mu dudo prej pomočijo v sladkor, potem pa ga skušate odvaditi, se pa cele dneve “dere”, dokler mu zopet ne pomočite dude v sladkor…..in če vi v jed ne dodate glutaminata vas familja vpraša, KAJ HUDIČA JE PA DANES S TO RIŽOTO, da ni taka kot običajno……..ampak vseeno vam predlagam, da naredite npr. morsko rižoto brez kock…..npr. jaz za dodaten okus morsko rižoto naredim z morskimi sadeži, dodam pa RIBJI FOND, katerege sem naredil sam in ga zamrznil za takšno priliko (rižoto)….še en nasvet, vedno ko pripravljate morske ribe, jih surove filirajte in iz vseh ostankov naredite ribji fond (rahlo posotirajte zelenjavo-korenček,zeleno,peteršilj,čebulo,por in dodajte narezane ostanke ribe malo popražite-ne sme zarumeneti in zalijte z vodo le tolkiko da je pokrito dodajte žlico belega vina, sol,poper in prevrite samo 2 minuti rahlo, rahlo prevrite.če boste vreli dalj časa bo okus izpuhtel…precedite,ohladite in zamrznete) s tem fondom potem zalivajte rižoto….saj vem, kaj te briga, če mi uporabljamo glutaminat, boste rekli, ampak probati pa tudi ni greh………..

Jože, kaj pa za zelenjavno rižoto. To pomeni, nič kocke, samo zelenjava, ki je prisotna v rižoti in zalivam z vodo? Sem namreč vegetarijanka, pa rib tudi ne jem, zato tudi sprašujem za zelenjavno rižoto.

lp

seveda lahko narediš zelenjavni fond iz vse tiste zelenjave, ki jo sicer uporabljaš….precediš in zelenjavo pražiš skupaj z rižem z fondom pa zalivaš…bo v redu???

Ja, malo več dela,malo več posode, ker moraš najprej en mal pokuhat zelenjavo, pa potem jo dušit v rižoti. Voda ima res okus po zelenjavi, kot pa čista voda …bom ob priliki poskusila tako narediti.

lp

Dragi Joze- poznavalec,oglasam se tudi tukaj.

Imas prav! Italijani zalivajo z juho,ne s kockami.
Ko dam,kaksen prispevek,vedno pomislim,ali jim bo moj predlog vsec in ker so sprasevalke mlade mamice in se v sluzbi,se mi zdi,da jim z vsem mogocim napolniti glavo, vedno ne gre.
Ko sem opisala nekaj omak za testenine,sem poudarila,da uporabim vodo od skoljk,precejeno skozi gazo za zalivanje.Tudi kosti,glave rib stolcem,prekuham in spravim.Prav tako zdrobim vse oklepe rakcev(zato kupujem vedno sveze in ne zmrznjene brez lupine) in s to vodo zalivam rizoto.
Ko kuham dobro oprano zelenjavo,nikoli ne zavrzem vode,ampak jo porabim za marsikaj.Tu sem nekako v dvomu,ker sem pred kratkim nekje prebrala,da to ni vec pametno,ker naj bi v taki vodi ostale skodljive snovi od pesticidov ,skropiv…
Vcasih se je tezko odlociti,kaj bi,ko pa je nasa narava ze kontaminirana.
Strinjam se s tabo,da smo se navadili na nekatere okuse,mogoce,ker v pomanjkanju casa ,posezemo po nadomestku.Zase vem,da ne posegam nikoli po instant zelenjavnih juhah,saj jo v 20 minutah v ekonomu naredim pristno,polnega okusa, brez skroba,ki ga ne prenesem.Doma imam razne zitarice,strocnice,por in se kaj,pa uspem narediti dobro minestro,bi rekli Primorci.
Lep pozdrav babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close