artičoka
Hvala za tako hitri odgovor.
Prebrala sem namreč, da imajo predvsem listi in gomoljasta korenina zdravilne učinke, predvsem za žolč in želodec ter slinavko. Piše da se morajo listi nabrati malo pred cvetenjem.
Sprašujem ali te nabrane liste in korenino posušiš in delaš čaje ali kako drugače se uporablja kot zdravilo.
lep pozdrav piabBabi je pisal/pisala:
Prebrala sem namreč, da imajo predvsem listi in gomoljasta korenina zdravilne učinke, predvsem za žolč in želodec ter slinavko. Piše da se morajo listi nabrati malo pred cvetenjem.
Sprašujem ali te nabrane liste in korenino posušiš in delaš čaje ali kako drugače se uporablja kot zdravilo.
Spoštovana Babi!
Zdaj pa sem res malo zmedena. Piab sprašuje za listje in korenine artičoke. Ali je prišlo do pomote in si mislila na glavice artičoke, ali si resno mislila listje in korenine? Ker sama ne vem, da bi se ti pripravljali tudi za prehrano. Če pa je tako, bi te tudi jaz prosila za ta nasvet. Mi namreč vse listje zavržemo.
Vem pa, da se lahko posušena korenina artičoke uporablja za čaj kot zdravilno sredstvo. Ne spomnim se za kaj.
Babi, ti me pa kar nekam preveč hvališ na tem forumu,ha,ha…
No, ko sva prišli tja do koromačevega suhega cvetja, sem pozabila povedat, da ga je moja nona vedno dala tudi v jetrca pražena s čebulo in zalita s teranom, s popečeno belo polento seveda (no vidiš, že takrat se je nevede šla nekakšno ‘fusion couisine’)
In tvoja polenta, v katero zamešaš mediteransko mešanico? Predlog: v skuhano polento vmešaj na soncu posušene paradižnike, tiste, ki se potem par mesecev napajajo olivnega olja (prav gotovo veš zanje), pa mogoče kak ščepec origana ali še bolje timijana. Njam!
LP, Meri
Meri in Piab ,oprostita obe .Ker sem ze z mislimi pri cudovitih articokah in komaj cakam,da odrezem prve glavice na svojem(sem trmasta in ne kupim,dokler nase na dozorijo),sem povrsno prebrala.Zato stavek”za kaj jih mislis uporabljati”.Cudno se mi je tudi zdelo,kaj z listi.Vem,da je uporaben cvet in del stebla.Imam jih zelo rada: od kuhanih,polnjenih,vlozenih,minestrc,rizote…Vceraj sem vlozene narezala in zmesala v kuskus.
Piab,korenike in liste najdes na Primorskem povsod.Mogoce bos posusene nasla v kateri od trgovin z zelisci. Cinar-italijanska grencica naj bi imela sok articoke.Mogoce je caj dober za jetra ali boljso presnovo.Na etiketi sem prebrala,da je Cinar izkljucno narejen iz naravnih sestavin:listi articoke(carciofo) in druga zelisca.Povej nam,za kaj rabis.
Meri,ni kaj,pohvaliti je treba, kjer se le da.Saj ljudje raje grajajo in so vsi namrgodeni.Tvoja ideja s spinaco mi je vsec.Tudi jaz veliko uporabljam testo in zelenjavne nadeve.Spet podobnost.Posusene pelate imam stalno doma.Kupim jih v Trstu suhe,nato jih sama namocim v olivnem olju(so veliko cenejsi),pa se kaksno zacimbo dam zraven.Uporabljam jih pogosto.Hvala se za ostale nasvete.Ves,zelo rada prebiram knjigo La cucina dei poveri.Kaj vse so znali v starih casih narediti dobrega iz tega,kar jim je mati narava ponujala.Mislim,da Primorci to res znamo !
Lep dan in hvala za opozorilo babi
Ma ste Primorci srečni!
Jaz sem lani kupila vrečko s semeni artičoke, da jo posabim – v mojem Mariboru- pa ni niti ven pokukalo!
Aričoke so mi super, jem jih stalno na pizah!
Ni variante, da si jih ne bi naročila zraven!
Ostalo pa ne! Če boste prišle ven s kakšno idejo, moja duša jo bo vpila….
spomin pa tudi. Lep dan!
Alenka
Ciao ale!
Glej, ne vem kako je s sejanjem artičok. Kolikor vem (vidim) pri moji teti, kjer gojijo artičoke, nikoli ne vidim, da bi jih sejali. Nekoč sem videla, da so jih posadili. Take, večje s korenikami, katere so že kupili. Potem pa mislm, da ostanejo za par let. Ne me držat sedaj za besedo, tako se mi samo zdi, nisem pa prepričana.
Ne vem pa, če se da artičoke gojit v Mariboru, to je bolj sredozemska zelenjava.
Pripraviš pa jih lahko na dosti načinov. Jaz jih večkrat v frtalji, pa v omaki za testenine (s črnimi olivami, kaprami in posušenimi paradižniki), v rižoti, lasagni (artičoke, bešamel, mozarella, parmezan), marinirane (skuhane artičoke, olivno olje, česen, jabolčni kis), s puranovim zrezkom v foliji (v pečici)…
No, receptov je kar dosti, ampak ti kar sama poskusi in testiraj, kje ti bodo všeč. Malo improviziraj, boš videla, da boš kar presenečena, kako vsestranske so za uporabo.
Meri
Hel,Alenka
Dobila si ze Merin odgovor.Dodam samo to.Ko smo kupili sadovnjak,,je bila ze greda z articoki.To gredo mi samo obnavljamo z novimi poganjki,ko stare rastline prevec olesenijo.Tudi jaz dvomim,da bi na Stajerskem uspevali,mogoce v toplih gredah oz.rastlinjakih.Articok je vsestransko uporaben.Naj povem se to,da trse listice glavic,ki jih v lokalih kar zavrzejo,naredim krasno juho.Skuham,spasiram skozi posodo za pasiranje zelenjave .Na olju pocvrem cesen in dam pripravek vanj,zalijem z vodo,dam zelenjavno kocko in zakuham malo riza.Vcasih na maslu popecem kockice starega kruha in dam namesto riza.Na to prija se nasekljan petersilj in parmezan. Lep dan babi
Pozdravljena Meri
Rada bi se ti zahvalila za odgovor, liste in koreninke artičoke rabim za zdravljenje žolča in jeter, to sem prebrala na teh straneh “zdrava prehrana” samo štos je v tem , da ne vem kako jih uporabljati , prebrala sem namreč, da liste še ne dozorelih artičok natrgaš, nikjer pa ne piše kaj z njimi , predvidevam da jih posušiš in kuhaš čaje ter jih piješ, daj vprašaj kakšno nono, verjetno ve kaj več o tem.
Pozdrav vsem
Forum je zaprt za komentiranje.