Najdi forum

Pirhi

Letos bi rada pobarvala pirhe z naravnimi barvili, vendar razen čebule ne poznem nobenega. Mi lahko pomagate?
Hvala

Pirhe skuhaš skupaj s peso, ko spusti malo barve; ali pa z barvilom iz rdečega zelja.
LP Barb

Zelo lepi – nenavadni so tudi pirhi kuhani v teranu. Pridejo tako malce bledo lila barve in se zaradi kristalov vinskega kamna čudovito svetlikajo. Tudi bezgove jagode (suhe) dajo lepo modrikasto lila barvo. Nekateri barvajo tudi s pravim čajem, ampak priznam, da meni ni uspelo.

lp tinca

Pozdravljena!
Meni so vsec tudi z orehovimi listi.Vsako leto si v zmrzovalnik spravim nekaj zelenih in nekaj ze jesenskih ,rjavih.Pripravi si za naslednje leto.Najprej skuhas liste,da nekaj casa vrejo in mocno obarvajo vodo.Ta “caj” ohladi in vanj daj kuhat
jajcka. ( da jajcka ne pocijo v vroci vodi) Ne pozabi dati v vodo malo kisa.Lahko si spravis tudi vodo v zmrzovalnik.Jaz ponavadi dam se sosedi.
Moja nonica je s tem barvala tudi volno. Lep pozdrav babi

Babi, mojega malčka sem morala kopati v hrastovem lubju, ki sem ga kupila v lekarni, ker ima probleme s kožo. Zadeva je zelo močno obarvala moj lavor, krpico in brisačo. Meniš, da bi šlo tudi s tem? Najbrž ne preveč dolgo, ker nisem čisto sigurna kaj vse se izloča iz lubja?! Bom vprašala v našo lekarno kaj menijo:))
LP Barb

Iz svežih ali posušenih rastlinskih delov najprej pripravimo barvno kopel.
To storimo tako, da 3 jušne žlice zdrobljene, mlete ali naribane rastline 4 ure namakamo v 1/2 litra vode in nato še 1/2 ure kuhamo.Dodamo žlico kisa, ki poveča intazivnost barve. Zavretek precedimo in ohladimo. Vanj položimo že kuhana jajca in vse skupaj za najmanj 1 uro postavimo v hladilnik.

Iz mlete paprike, dobimo oranžno, modro dobimo iz rdečega zelja, borovnic.
Iz kopriv, špinače ali peteršilja dobimo zeleno.
Za rumene pirhe uporabimo koronje, kumino.

Hvala, mi je zelo všeč ta recept.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close