divji beluši
Ker se bližna njihova sezona, me zanima, če obstaja kakšen način, da se malce omili njihova grenkoba.
Mene niti ne moti preveč, ampak mož se pa zmrduje.
Drugače jih najrajši pripravim v rižoti.
Divje beluše nareže, na hitro podušim v oljčnem olju, dodam riž, še malce prepražim, dolijem vodo, solim in rahlo kuham približno 20 minut.
Včasih pride rižota res grenka.
Ravno ta vikend sem se potepala po morskem delu Istre in stikala za divjimi šparlji(ki jih še ni bilo). Kuharske mojstre sem spraševala natanko to, kar te zanima – kako te šparuge narediti manj grenke?
Povem ti tako, kot so mene okarali: če jih misliš jesti, potem jej takšne kot so, sicer jih pa pusti pri miru. Kajti to je njihov elementarni okus in greh bi ga bilo spreminjati. Se pa baje slej ali prej navadiš nanje.
No, vse je torej v tvojih rokah ::))
Lep dan želim,
Modra
Ticno tako,Modra.Ali so ti vsec,ali pa ti niso.Grankoba je njihova tipicnost,se pa navadis.Sama nabiram tudi blusc ali divji hmelj.Najbolj mi je vsec,ce dam vsakega malo,belusev,divjih belusev in blusca.Ze kot otrok sem imela rada grenkobo.Pila sem grenko jecmenovo kavo,kakao,rada imam grenko cokolado,ingver ,regrat in tudi najboj grenak radic. Mogoce je najlazje navaditi se na divje spargeljne,da jih popecemo na panceti in dodamo razzvrkljan jajcek. Lp babi
Malce se bolj upogiba proti vrhu in na koncu je glavica nekoliko sirsa,bolj podobna pravemu hmelju.Poznam samo ti dve imeni:blusc recemo v Istri,divji hmelj pa na Goriskem. Nima tako ostrih vejic na rastiscu in se ovija recimo ob akaciji oz cesa drugega.Ce bos kaj v Istri,povprasaj domacine,ti bodo pokazali.Lp babi
Forum je zaprt za komentiranje.