Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sojini polpeti

sojini polpeti

Zanima me kako se doma pripravijo (naredijo) sojini polpeti.
Rada bi natančen recept, sestavine in priprava.

Hvala za vaše nasvete!

Kako bi pa želela, iz cele kuhane soje, ali iz sojinega granulata?

Vseeno mi je. Sploh ne poznam nobenega recepta za pripravo sojinih polpetov. Sem jih pa zadnjič kupila že pripravljene (zamrznjene) v trgovini, pa so bili dobri. In sedaj bi jih raje pripravila sama doma. Ne kupujem rada že pripravljene hrane.

Lahko mi napišeš oba recepta. Baje se dajo pripraviti tudi iz sojinih kosmičev. Kaj pa je sojin granulat. Če je moje vprašanje neumno, se opravičujem. Do sedaj nismo doma nikoli uporabljali soje in mi je bolj neznana. Pa zadnje čase veliko berem o jedeh iz soje, ter bi rada kakšne recepte.

Že v naprej hvala!

Tvoje vprašanje ni neumno ! ! !

Tudi mene bi zanimal ta recept…….

Sojin granulat so sojini kosmiči, pač dva različna izraza.
Za polpete iz sojinih kosmičev imaš ponavadi recept že na škatli, v bistvu pa delaš isto kot za mesne polpete iz mletega mesa, se pravi mal čebulce, začimb, jajčka, kakšen peteršiljček itd. Namesto mesa pa k sojinim kosmičem doliješ ali domačo čisto juhco ali pa v vodi raztopljeno jušno kocko. Zavreš, 5 min malo pokuhaš in odstaviš ter pustiš, da se napije tekočine. Ne skrbi koliko dodaš, ker odvečno tekočino preprosto ožmeš stran. S tako pripravljenimi kosmiči povsem nadomestiš mleto meso ali pa daš pol mesa pol kosmičev. Enim je všeč tako drugim drugače.
Toliko na hitro. Kasneje ti pripnem pa še recept za polpetke iz kuhanih sojinih zrn.

Mimogrede, en dober način kako spravit sojo na jedilnik, če je niste vajeni, je ričet. Isto kot navaden ričet, le da namesto fižola uporabiš sojo. Moj očka sploh ni opazil razlike:))) Le žalosten je bil, ker smo mu klobaso ven vzeli:)

Drugače pa je najboljše, če sojina zrna namakaš kar 12 ur oz. čez noč; kuhajo pa se precej dolgo, kar 2 uri. In ne dodajaj soli, ko jih kuhaš, ker bodo drugače otrdela. Zavreš in 10 min vreš brez pokrova (precej zmanjšaš napenjanje po stročnicah) ter nato do mehkega.
LP Barb

Malo sem pobrskala in našla to:

Sporoči akko so ti uspeli…………..mljask, mljask……..

Najlepša hvala!

Tudi tebi hvala!

Bom nabavila sojine kosmiče in sojo v zrnu. Potem bomo pa doma preiskusili.

Evo, še tole:))

KOLAČKI IZ TEMPEHA

Naj te ne moti, da je recept za tempeh. To so kuhana sojina zrna in potem še fermentirana s starter kulturo. Namesto njega lahko mirno uporabiš kuhana sojina zrna.

2 česnova stroka (drobno nasekljana ali zmleta)
2 mali čebulici (drobno nasekljani)
2 šalotki (drobno nasekljani)
2 čilija (razsemenjena in drobno nasekljana – jaz to spustim)
2.5 cm košček drobno nasekljanega ingverja – jaz spustim
60ml (4 jušne žlice) svežega nasekljanega koriandra (jaz dam peteršilj)
250 g tempeha (oz. kuhanih sojinih zrn)
1 jušna žlica limetinega soka (jaz dam limono)
1 čajna žlička mletega sladkorja
3 jušne žlice moke (lahko polnozrnata)
1 veliko rahlo stepeno jajce
sol in poper po okusu

Miksaš najprej česen, čebulici, šalotki, čili, ingver in koriander; dodaš tempeh (sojina zrna), limetin sok, sladkor in spet miksaš da se dobro premeša; dodaš jajce, moko in začimbe ter miksaš dokler ne dobiš čvrste, lepljive paste. Zajemaš po žlico in oblikuješ najprej kroglice, ki jih sploščiš v polpete. Zadeva je zelo lepljiva. Pomaga, če daš malo v hladilnik in si roke prej obliješ s hladno vodo, da so hladne. Najbolje je, da jih oblikuješ in kar sproti polagaš na olje.
V veliko ponev daš ravno toliko olja, da pokrije dno in pečeš 5-6 min ter vmes enkrat obrneš. Daš na papirnat prtiček, da se vpije odvečna maščoba in postrežeš.
Jaz z začimbami improviziram, kar pač imam doma. Bi bilo pa zanimivo mogoče probat enkrat čisto original recept)

Zelo podobni so falafli, ki jih delaš iz čičerike (malo drugačne začimbe), le da lepljiv polpet na koncu pomočiš v sezamova semena in potem spečeš. Moja 3 letnica jih ima zelo rada, sploh zaradi imena)
LP Barb

Pozdravljeni,,prav vesela sem bila ,ko sem prebirala te recepte.Spominjajo me na Mediteran.Ko sem bila na obisku v Izraelu,moj vnuk je prakticno gladoval,dokler mu nisem kupila in potem sama delala falafel.Naravnost uzival je in pocasi zacel jesti se druge dobrote. Lep dan babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close