štrudelj
Skutin štrudelj:
Tako kot pravi Tora, listnato testo razvaljam in ga premažem s stopljenim maslom ali margarino.
Nadev: jajce, kisla smetana, sladkor, vanili, rozine, to zmešam in na koncu dodam eno skuto, pa potem ne mešam preveč, zato da skuta ostane grudasta.
Pekač vedno namastim z margarino, ne z maslom.
Pred peko zavitek premažem z mešanico jajca in kisle smetane, nato pa preden je do konca pečen, še enkrat in pečem še 10-15 min. Zaradi tega premaza je štrudelj vedno mehek in sočen.
Dober tek!
seveda je najbolji iz domačega vlečenega testa z jabilčnim nadevom.
Vlečeno testo (moj recept):
– moka po občutko (dve pesti)
– malo kisa
– malo olja
– sol
– mlačna voda
To vse skupaj gnetem približno 10-15 minut, ampak resnično toliko, da se testo odlepi os rok in posode. Nato testo dam na pomoknat krožnik. na sredini kupčka s prstom naredim vdolbinico in notr zlijem olje (par kapljic). Tudi ostalo testo (hlebček) premažem z oljem. Nato dam vse skupaj za cca 1/2 ure v hladilnik. Nato to testo razvlečem. Ampak, če se boš lotila takega načina, ne skrbi, če se ti bo testo trgalo. Tudi ta hudim mačkicam pri študlu se trga. Ne vem od česa je to odvisno. Pa ne razvleci ga pretanko, ker bodo potem problemi dat ga v pekač. Ko je testo razvlečeno, ga potresem s kosmi margarine ali masla, posujem z naribanimi jabolki, potresem s sladkorjem, cimetom. In to je to. Jaz ga vleme na mizi na pomokani rjuhi, da ga potem lažje zrolam skupaj.
pa dobr tek.
Testo: 250 gramov moke (gladke)
0,5 dcl olja
nekaj kapljic kis
sol
1-2 dcl mlačne vode (oziroma po potrebi)
Zgnetem testo iz vseh teh sestavine, res fino, da je mehko, voljno, ne sme biti pregosto. Hlebček potem še malo naoljim (par kapljic) in dam počivati v polivinil vrečko in pustim kar na pultu, na sobni temperaturi. Testo je užitek vleči. Jaz ga zelo na tanko (imam že veliko prakse) razvlečem. Moram reči, da se mi zelo redko naredi kakšna luknjica. Zavitek potem prelijem s tekočo smetano, povrhu pa posujem s kristalnim sladkorjem in spečem. Včasih pa (da si skrajšam delo) uporabim kupljeno teso za zavitke “Žito”, ki je tudi zelo uredu. Uporabim ga tudi za kuhane štruklje.
lp mimimi
Morda bi preizkusile moj recept ?
Testo: 250g moke za vlečeno testo, ali gladke moke,
50g olja
1/8 l mlačne vode
malo soli
Testo pokrito naj počiva 1/2 ure. Med tem pripravimo nadev.
iz 3 – 4 belajkov stepemo trd sneg in v tega vtepemo malo soli
in nekaj sladkorja..V 1/2 kg skute vmešamo rumenjake in naribano limonino lupinico nato oboje rahlo zmešamo.
Jabolka narežemo neolupljena na ne pretanke rezine.
Testo oblikujemo v štruco, da ga lažje razdelimo na enake tri dele. Na po tri dele tudi kar v posodi označimo nadev skute in naribana jabolka.
Svežo krpo (kuhinjsko) zmočimo, dobro ožmemo in na tej razpotegnemo en del testa. Na tega namažemo skutin namaz, nadevamo jabolka, posujemo z nekoliko drobtinami, sladkorjem, cimetom in nekaj rozinami. Testo zvijemo s pomočjo krpe in s pomočjo krpe zvrnemo zavitek tudi v namaščen pekač.
Tako zvijemo vse tri dele štrudla in preden ga damo v pečico, ga polijemo s 1/8 l mleka. Pečemo ga pri 200 – 220 stop. 45 minut.
Ta štrudel je lepo sočen.
Vendar vaja dela mojstra !
Rada bi dobila povratno informacijo, pa lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.