"kuharice/kuharji"
Evo moj priljubljen recept:
Marelični cmoki iz skutnega testa (12 cmokov)
12 marelic ali kakšnega drugega sadja
14 dag ostre moke
25 dag skute
4 dag masla
malo soli
1 rumenjak
12 kock sladkorja ali v vsak cmok po eno malo žličko
Dobro premešamo skuto, rumenjak, moko, sol in maslo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za 1/2 ure v hladilnik.
Iz testa napravimo valj, ga razdelimo na 12 kosov in oblikujemo 12 cmokov. v vsakega damo marelico ali kakošno drugo sadje in kocko/žličko sladkorja.
Kuhamo jih v slanem kropu 6-9 minut. Nato jih na krožniku pokapamo s stopljenim maslom ali zabeljenimi drobtinami.
Jaz to maso uporabljam tudi za izdelavo njokov.
Dober tek, upam, da se še kdo opogumi in napiše svoj naj, naj recept.
Moj priljubljeni recept so testenine s tuno, a najbrž to že vsi poznate! 🙂
No, saj je čisto enostavno: skuhamo testenine (okrog 100g na osebo) al dente, medtem ko se kuhajo, pa pripravimo omako: na olju prepražimo čebulo, ko postekleni, dodamo malo Vegete, sir (npr. Zdenka), ki ga mešamo, da se zmehča oz. raztopi, tuno iz pločevinke (npr. Rio Mare je zelo vredu), ki jo zdrobimo z vilico med mešanjem, malo paradižnikove mezge, rdeče paprike v prahu (sladka ali pekoča, po okusu), baziliko ali kako podobno začimbo, poper, sol. Po potrebi pa vmes dodajamo vodo, da ni pregosto in mešamo ves čas. In v zelo kratkem času (15, 20 minut) imamo izvrstno kosilo, ki ga postrežemo npr. z zeleno solato, ali paradižnikovo itd. – po želji.
Tudi z omako lahko improviziramo in eksperimentiramo, npr. eni dodajo namesto sira smetano ali mleko,… pač vse po lastnem okusu, tako dodatki kot začimbe, pa še bolj pestro je, če ni vedno enako!
Pa dober tek! 🙂
Tukaj je zelo preprost recept za odlično mediteransko jed. Poslušaj:
V ribarnici kupiš sveže muzgavce. To so mehkužci, ki izgledajo kot nekakšne majhne hobotnice. Da nahraniš 4 osebe, jih potrebuješ dober kilogram. Muzagvce opereš in jim odrežeš zgornji del (glavo) ter odrežeš očesi. Tam, kjer se stikajo lovke, poiščeš še zob. Najlažje ga odstraniš tako, da s prstom sežeš med lovke in ga potisneš ven. Brez skrbi, zob izskoči sam; pri tem se ne moreš poškodovati. Nato najdeš še nekoga, ki ti olupi krompir…
V ognjevarno posodo naliješ 5 žlic olivnega olja, na to položiš muzgavce in dodaš na četrtine narezan krompir ter vse skupaj posuješ z rožmarinom. Ne soli, ker potem muzgavci med peko otrdijo. Vse skupšaj pečeš pri 220C, dokler se krompir ne zmehča. Takrat so tudi muzgavci pečeni. Postrezi takoj!
In dober tek.
XYZ
Jaz tudi triumfiram s cmoki s skuto .Imam jih raje kot s krompirjem,mogoce sem krompirjeve premalokrat delala,ker mi vedno niso uspeli.Mislim ,da je skuta polnovrednejse zivilo.Maso uporabljam tudi za zlicnike ali njoke kot prilogo.
Pri marelicnih ali slivovih cmokih naredim se nekaj in tako se bolj razvajam svoje drage.V zmrzovalniku imam vedno spravljene marelice ali slive se za omakico k cmokom.
Zdusim,kot bi hotela narediti malo marmelade,samo neham prej-10 minut,dodam malo sladkorja,malo suhega vina ali kako kapljico marelicnega likerja..,nageljnovo zbico,cimet in to je to.Zelo dobro.To idejo sem dobila pred leti,ko je na TV imel nek francoski kuhar oddaje vsak teden.On je celo kuhal cmoke brez nadeva ;,je kuhanim,politim s stopljenim maslom dodal samo omako.Vcasih je tako bolj preprosto. Recepte je tako zoprno pisati,raje bi demonstrirala;je bolj zabavno.
Moja zelo ljuba jed? Krompir v oblicah s skuto. Polenta s stopljenim maslom in parmezanom .
Bolj prefinjena jed? Siroki rezanci z omako iz majhnih kalamarov,kozic in skampov.Obliznes si prste. Primorski ciao ! Kaja
Forum je zaprt za komentiranje.