poslovilna zabava
Kmalu bom imela poslovilno zabavo za nekaj prijateljev….kaj naj pripravim? To bo bolj zvecer, tako da sem mislila predvsem na slascice…kako torto in kako pecivo…ima kdo kako idejo? Rada bi da bi nam slaščice še bolj posladkale večer….pa ne kaj zapletenega ampak predvsem dobrega….za pripravo bom imela bolj malo časa…mogoče en večer prej…hvala že v naprej:)
Pa pa
Sicer nisem imela poslovilne zabave pač pa move-in party. Ker sem bila takrat že visoko noseča (beri 1 teden pred porodom), sem pripravila sirov in mesni fondu in spekla muffine. Zabava je uspela. Ena od povabljenih še zdaj ne more pozabiti, da sem pekla s taaaaaakom trebuhom. Če imaš modelčke za muffine, ti lahko napišem kakšen recept. Sama sem naredila sladke in slane, za vse okuse pač. So tudi zelo praktični, saj jih že spečeš po “porcijah”.
LP
EvaK
Ker so recepti iz ameriške knjige ti bom najprej napisala nekaj o merah.
1 lonček je 2 dcl
100 C je 212 F
1 unča je 28,5g
Saj ni veliko računanja…
Sama vedno dajem v model za muffine okrogle papirnate modelčke (saj verjetno poznaš, ponavadi so v njih ježki v slaščičarnah)
ČOKOLADNO POMARANČNI MUFFINI (za 12 kosov)
Sestavine
2 srednje veliki pomaranči dobro oprani (skrtačeni) in obrisani
3 unče jedilne čokolade
1 lonček kristalnega sladkorja
1/2 lončka masla (sobna temperatura)
2 veliki jajci
1/2 lončka navadnega jogurta
1/2 sveže stisnjenega pomarančnega soka
1 mala žlička pecilnega praška
1 mala žlička jedilne sode
2 lončka večnamenske moke
Na fino ostrgaj pomarančno lupino – le oranžni del.
Naseklaj čokolado z velikim nožem.
Dobro zmešaj sladkor in maslo dokler ne dobiš gladke mase, vmešaj jajci in pomarnačno lupino.
Dodaj jogurt, pomarančni sok, pecilni prašek in sodo. Dobro zmešaj, masa bo precej tekoča. Počasi stresaj moko zatem čokolado. Mešaj nežno, toliko, da se moka lepo razporedi. Tega ne počni z mikserjem.
Pečico segrej na 375 F, namaži model ali vloži papirnate modelčke
Peči 15 do 25 min oz. dokler niso zlato rjavi in prožni na dotik.
Še slana varianta
MUFFINI IZ SKUTE IN DROBNJAKA ( 12 kosov)
Sestavine:
2 lončka večnamenske moke
1 žlica kristalnega sladkorja
2,5 mali žlički pecilnega praška
1,5 mala žlička suhega drobnjaka
0,5 male žličke soli
0,25 do 0,5 male žličke črnega popra
1 veliko jajce
1 lonček sveže skute
0,5 lončka mleka
4 velike žlice masla (stopljenega)
1,5 velike žlice nasekljane čebule
PEčico segrej na 400F. Pri teh muffinih je res najbolje, da uporbiš papirnate modelčke, ker se zelo radi primejo.
Zmešaj moko, sladkor, pecilni p., drobnjak, sol in poper
V drugi posodi zmešaj jajce, skuto, mleko, stopljeno maslo in čebulo. Prelij k suhim sestavinam in počasi mešaj dokler se suhe sestavine ne namočijo.
Modelčke ( tudi papirnate)namaži z maslom in peči 15-20 min oz dokler niso prožni na dotik v sredini.
Upam, da ti bo zabava uspela.
LP
EvaK
PS
prepisano iz knjige Muffins, Elizabeth Alston
Aja, še to.
Slane lahko pripraviš že en dan prej in se lepo podajo tudi k suhim narezkom namesto kruha oz. v kombinaciji, če imaš veliko povabljencev.
Sladki pa so najboljši, če jih postrežeš še tople. Nisem pa še poskusila, kakšni so, če jih pripraviš prej in daš naslednji dan za 5 sekund v mikrovalovno. Mogoče je tudi to O.K. Pri nas jih zmažemo v enem večeru (2 odrasla in en 3 letnik, dojenčku pa še nismo predstavili te sladkosti…)
LP
EvaK
kaj pa strašni preprosti piškoti iz koruznih kosmičev (Corn Flakes-a)?
(danes preplonkano z neke oddaje na KIKI, saj jo poznate, program za otroke, takoj preizkušeno, ostalo ni nič več)
približno 1zavitka /3 margarine za peko
približno 10 dag sladkorja (lahko rjav)
tretjina zavitka Corn flakes – zdrobljenih
kakih 5 dag kokosove moke
2 jajci
pol čokolade (jedilne itd.)
kanček mleka. sladke smetane ali margarine
Margarino stopi na šibkem ognju, dodaj sladkor, dobro mešaj, da se stopi. Nato dodaj še kosmiče, fino premešaj, dodaj kokosovo moko. Nato odstavi, da se ohladi. Takrat primešaj 2 celi razžvrkljani jajci.
Z žlico oblikuj kupčke in jih položi na pekač, obložen s peki papirjem. Peci 15 minut na 200 stopinjah.
Piškote potunkaj v čokoladni preliv (čokolado stopiš v vodni kopeli, po potrebi razredčiš z mlekom ali/in – če želiš – dodaš malo smetane in/ali margarine, da je ravno prav gosto in tekoče.
Piškotov se je pri tolikšnih sestavinah napeklo za en običajni pekač. Svetujem vnaprejšnjo degustacijo. Moram pa recept pohvaliti tudi zato, ker (kljub čokoladi) ni prekomernega packanja in potem čiščenja, pa še piškotki so hitro pripravljeni.
Naj tekne tudi vam!
LP!
Forum je zaprt za komentiranje.