Kruh se drobi
Takole:
3/4 kg moke (ostra bela) presejem v posodo, nato posolim in premešam. V lonček nadrobim svež kvas ( 30g) in dolijem 0,3l mlačne vode, dodam žličko sladkorja in počasi mešam, da se kvas in sladkor raztopita. V luknjico v miki počasi vlivam mešanico in mešam. Ko mešanice zmanjka dodam še 0,1 do 0,15l mlačne vode in zamesim maso v testo. Mesim dokler testo ne postane voljno in ga dam na prvo vzhajanje (30 min.) oz. da naraste na dvojno mero. Zatem iztisnem zrak iz testa in ga mesim še dodatnih 5 minut. Oblikujem hlebček in ga dam na vzhajanje približno 45 – 60 minut. Pečico segrejem na 180st.C. in kruh spečem dokler ne “votlo zveni”. To je to, kakšna ideja kje sem ga “pocitral”??
LP, Polde
Polde, glih use je narobe….moka ne sme biti ostra, tekočine je preveč,pečeš na prenizki temperaturi, predolgo časa…..tako da se ti kruh izsuši….
probaj takole:
0.60 kg mehke moke tip 500
0.10 l mleka (mlačno)
0.20 l mlačne vode
0.03 kg sveži kvas
1 žličko sladkorja
1 žlico olja
1 žličko soli
v mešanico toplega mleka in vode daj sladkor,kvas in žlico moke..dobro premešaj in počakaj da kvasni nastavek zavre(se dvigne)…to mešanico vlij v moko in dodaj olje in sol….dobre premešaj in gneti cca. 10 minut (ne vem kakop gneteš, če strojno je dovolj 5 minut.
Testo naj vshaja cca.45 minut.Pregneti še cca. 5 minut in oblikuj (hlebec-štruca)…daj na pomokan pekač (jaz sedaj povrhu posujem z moko) in vshajaj cca.40-45 minut, sam oceni kdaj je dovolj, da ne bo preveč, ker potem se ti sesede…kruh moraš dati v vročo pečico na 220 st.celzija za 10 minut, potem pa zmanjšaj na 200 in peci še 23-30 minut, odvisno kako zapečeno skorjo želiš.Skupna peka tako velikega hlebca ne sme presegati 40 minut.
naj ti uspe….poročaj
Polde na tvoje vprašanje (po e.pošti) ti bom odgovoril tukajle, da bodo lahko še drugi prebrali….torej sprašuješ me, kako spečemo ajdov oz. koruzni kruh…
najprej je treba povedati, da ajdov in koruzni kruh pečemo z mešano moko, torej vedno dodamo tudi belo moko, ker drugače imamo zelo pacast kruh…drugič, ta dva kruha obdelijemo in vshajamo dalj časa, ker je težko testo….
jaz ga pečem v raznerju 60% bele moke in 40% ajdove oz. koruzne….ajdovo in koruzno moko prej poparimo…to strorimo tako, da tekočino (mleko in vodo) ki jo potrebujemo za testo zavremo in zlijemo na moko in hitro premešamo…poem ohladimo in naprej zamesimo testo po receptu….poparimo vedno samo ajdovo ali koruzno moko, ne pa tudi bele moke….primer
360 g bele moke
240 g ajdove moke
0.13 l mleka
0.20 l vode
30 g kvasa
1 žličko soli
1 žlico olja…….mleko in vodo zavremo in prelijemo po ajdovi moki, dobro premešamo in ohladimo….naprej pa delamo po standardnem postopku za kruh….
Forum je zaprt za komentiranje.