jabolčni kis
Pri nas ga ponavadi dela oče.
V vodo namoči oprana narezana jabolka z olupki vred (črvive in gnile dele obreže). Zraven da še 1 do 2 limoni (odvisno od količine), narezani na rezine, tudi z olupkom. Potem pa počakaš, da zavre in to je to.
Žal ti ne znam povedati količine sestavin, ker on to dela kar na približno… Če je malo bolj kislo, ga pa pač manj porabiš. 🙂
Jaz ga naredim takole:
Poberem neškropljena (če je mogoče) jabolka, jih operem, izrežem črvive ali gnile dele in jih narežem na krhlje z olupmi, pečkami in peclji vred.
Običajno naredim količino polovice plastične posode za kisanje zelja. Nato dolijem enako količino vode. Zgoraj v posodo dam dodatni leseni pokrov, ki porine abolka pod vodo; ker na zraku bi pričela gnist. Posodo zaprem z originalnim pokrovom in pustim da zavre in da se skisa. To je vse. Krhlje pustim ves čas v vodi-(kisu). Krhlji pozneje tako ali tako padejo na dno posode. Kis pustim v tej posodi, dokler se ne porabi.
Forum je zaprt za komentiranje.