Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Juha brez kemije, Karmen M

Juha brez kemije, Karmen M

Pozdravljeni!

Na strani o prehrani med recepti avtorice Karmen M je tudi recept za pripravo jušnega koncentrata (jušne osnove) s suhim kvasom. Zanima me, ali kdo takšno juho tudi pripravlja? Namreč… imam še ne dve leti staro hči, ki bi jedla samo juhe z rezanci. Zaenkrat zadeve rešujemo z zelenjavnimi jušnimi kockami (ali govejimi), kar pa se mi zdi “tako tako”. Seveda že resno razmišljam, da bi začela kuhati pravo mesno juho, ki jo najbrž lahko za določen čas tudi zamrzneš. Ali kdo ve, koliko časa je lahko juha zamrznjena?
Seveda svoji mali kuham tudi dosti zelenjavnih juh, toda brez kocke je taka juha nekako neokusna (meni in otroku še kar tekne, možu pa žal…). Recept s suhim kvasom nameravam preizkusiti, zanima pa me, ali bi lahko tak jušni koncentrat ali jušno osnovo tudi zamrzovala – vsaj za en teden na zalogo. Če kdo ve, ali če boš, Karmen M, tudi ti pokukala pod tale post, bom nasveta zares vesela.
Hvala, Tatja

Probaj cebulo, oprano z olupkom vred prepraziti na olju, da zadisi, jo zalij in precedi skozi cedilo.

Čebulo? Aha… To lahko preizkusim… Hvala al.

Čebulo? Aha… To lahko preizkusim… Hvala al.

razne župe iz vrečk,kocke…..delaš samo škodo otroku, kajti v teh juhah so sami aditivi, ki so nekateri lahko tudi karcenogeni….v nekaterih državah so že prepovedani…..juho skuhaj enkrat mesečno in jo zamrzni v jogurtovih lončkih….ni blema……

Ja Jože, saj to je hotela ravno povedat Tatja! Ne delaj se toliko pametnega pa raje beri kar je napisano.

Pozdrav.

Jože ima popolnoma prav! Zakaj juhe zamrznit? Veliko napako delamo, da jemo “postano” hrano! Za najbolj enostavno juhico potrebuješ skoraj manj časa, kot odpiraš vrečko z kemijsko navlako. Naribaš korenček, na olivnem olju prepražiš pšenični zdrob, dodaš korenček, zaliješ z vodo in juhica se kuha. Dodaš lahko zmešan jajček, peteršilj, zeleno, drobnjak, kar imaš pač pri roki.

Na olju (malo) prepraži korenček (praži toliko časa, da zadiši in spusti barvo), zalij z vodo in dodaj vegeto ali začinko. Ko je juha kuhana vanjo vkuhaj kar želiš.
Korenčka more biti kar veliko, približno 1/3 in 2/3 vode.

Tudi glede vegete sem skeptična, zato je ne uporabljamo. Od jušnih kock pa uporabljam podravkine zelenjavne ali vegetarijanske, narejene na osnovi kvasa. Ali je bolje v krožniku nekaj kemije ali pač cel krožnik živalskih maščob, ne vem? Poskusila bom še s korenčkom in čebulo…

Eh, ljudje…

Karmen, ti kar lepo eno posteno mesno juho skuhaj. Velik lonec vzami, kako kilo ali vec govedine ali kose kure oz. svinjine, malo petrsilja, korencka, cebulo (nekaj rjavih listov in se nekaj belih listov, da juha ne bo motna), malo soli, vegeto po zelji (saj v njej ni toliko kemije) in kuhaj par ur (goveja juha bo boljsa, dlje kot jo kuhas – jaz jo kake 3-4 ure pustim, da rahlo vre).
Tako juho lahko potem brez skrbi zamrznes – kvaliteta ostane ista (no, bolj ali manj).

Zelenjavne juhe so pa meni zelo dobre in zelo okusne tudi brez jusne kocke. Pripravljam pa jih tako, da kuham zelenjavo (narezano na koscke – korenje, krompir, lahko tudi fizol, grah, cvetaco…), vse skupaj osolim, dam noter kako zlicko kisa (ne prevec!), malo vegete, popra, obicajno stisnem se kak strok cesna, na koncu, ko je ze vse kuhano (juha ima ze takrat dober okus), pa dam se kako zlico ali dve kisle smetane. Meni je vsec, vsem domacim pa tudi.

Dober tek!

Teja?????………………ups………………sory……………ponkkkkkkkkkkkkkk….

Mishika, taka juha z govedino in kosi kure je res super. Samo kje kupiti kakšno dobro kuro ???….

Dobro kuro lahko dobis samo pri dobrih prijateljih, vzrejiteljih, kot stalna stranka.

ja, kemijska navlaka, ja…. bravo, Hana. res obvladaš. To, da pa se olivnega olja ne sme segrevat, pa še nisi slišala, a ne? same pametne gospodinje so tuki.

Draga Tatja,
z veseljem bom odgovorila na tvoja vprašanja. Mislim, da nekateri, ki so se oglašali spodaj ne vedo, da moja deklica ne sme jesti govejega mesa (in veliko drugih živil) zaradi alergij, zato so njihovi predlogi malce neumestni. Pri nas doma vsi jemo vse juhe (tudi mesne) brez uporabe jušnih kock, vegete in podobnega. Mož se je na začetku malce kregal, ko pa sem mu juho dosolila, je bil mir. Konec koncev si juho lahko vsak začini po svojem okusu, ko jo ima na krožniku. Juhe se lahko začinijo z zelišči, sojino omako, soljo, zelenjavo,…. Juhe, pripravljene po mojih receptih na med.over.netu so juhe za otroke in za alergike, zatorej nekateri recepti niso primerni (še posebej ne s preveč soli ali dodatki jušnih kock). Zakaj juhe zamrzujemo? Res je, da je zelenjavna juhica hitro skuhana, toda potrebno je iti na vrt, se preobuti, nabrati zelenjavo, jo očistiti, se preobuti, priti nazaj v kuhinjo, zelenjavo oprati, olupiti in skuhati. Tukaj je velik prihranek časa, še posebej če imaš tri majhne otroke, kjer ne morem kar tako letati na vrt (ali v trgovino) in nazaj in puščati otroke same, ravno v tem, da ves postopek z večjo količino zelenjave narediš enkrat, ješ svežo juho dan ali dva (oz. dokler jo še hočejo jesti “a že spet ta juha”), ostalo zamrznemo v jogurtovih lončkih, v vrečkah za ledene kocke ali kar v piskrčkih, da postavimo direktno na štedilnik. Strinjam se, da je najboljša sveže pripravljena hrana, toda naš dandanašnji čas nam tega skorajda ne omogoča več oz. enostavno ne želim preždeti celo popoldne za štedilnikom. Vedno razmišljam pač takole: “po čem se me bodo spominjali moji otroci iz svojega otroštva? Po tem, da je bilo kosilo vedno na mizi, hiša pospravljena, posoda pomita ali po tem – da smo celo popoldne packali s kartonastim gradom in jedli polento s prsti na “hišnem polenta pikniku” kar na kuhinjskih tleh (pogrnjenih s prtom) ker je bila kuhinjska miza pač nastlana s papirjem, lepilom, … kaj je bolj vredno? Bolj kot juhe je pomebnejše to, da dobijo otroci na mizo hrano različnih okusov in barv, in kar najmanj obdelano, le tako dobijo iz hrane dovolj za nemoteno rast in razvoj. Pa naj bo iz skrinje, pogreto z mikrovalovko, enostavno ali nezačinjeno- – je vseeno boljše kakor iz vsake konzerve, pogreto iz restavracije ali drugače industrijsko obdelano. Pa še to: pravilno zamrzovanje je poleg vlaganja v sol zaenkrat še eden od najbolj naravnih načinov konzerviranja živil.

Aja, da odgovorim na tvoja vprašanja:
– juhi izboljšaš okus s praženjem čebule in česna, da – seveda lahko tudi na olivnem olju. Olivno olje se lahko segreva, ne pa preveč. Ne sme se pokaditi. Vsako olje, ki se enkrat pokadi in zasmrdi, ker je preveč segreto je škodljivo, pa naj bo olivno ali kakšno drugo!). Za izboljšanje okusa uporabljaj zelišča majaron, peteršilj, drobnjak, šetraj, origano, krešo,…. kar pač pride pod roke…
– juhe (mesne in zelenjavne) naj bi bile zmrznjene do treh mesecev, v primerni embalaži (dobro zaprte). Ne nalij juhe do roba lončka, ker ima tekočina v obliki ledu večjo prostornino, da se lahko razteza.
– suhi kvas je dodan juhi zato, ker se ob močnem zelenjavnem okusu okus kvasa ne čuti, juhi pa doda vitamine in minerale, s katerimi je bogat kvas in ki jih potrebujejo otroci, ki so na strogi restriktivni dieti
– kura za juho – najboljša je stara, trda, domača, velika kura. Nam jo dostavlja prijateljica, ki ima kure doma, na kmetiji. Hranijo se izključno same okoli kmetije. Meso ni za jesti ker je pretrdo, ampak juha je pa odlična, včasih celo premastna, tako, da maščobo poberem dol.

Prijazen pozdrav,
Karmen.

Vsak po svoje se pač trudi, nikoli nisem trdila, da sem pametna gospodinja. Kar se pa olivnega olja tiče, je to eno izmed redkih olj, ki pri segrevanju NE sprošča škodljivih snovi! Žal večina naših mamic ne zna kuhati brez vegete in kock, takih ali drugačnih.

Pri nas doma imamo vsi zelo radi juhe, ker pa ima mož presnovno bolezen – protin, moram kuhanje prilagoditi tej bolezni. Pri nas odpade tako goveja kot kurja juhca , tako, da mi ne preostane drugega kot znajti se.
Imam kar precej velik vrt, kjer se trudim, da pridelam čim bolj naravno zelenjavo . Zelenjavo sem pobrala ( korenček, por, peteršilj, zeleno ), v multipraktiku vse skupaj zmlela ( zelo na drobno ). Ko sem vse dobro premešala, sem zelenjavo dala v velik pekač, jo dobro potlačila, nato pa sem z nožem narezala kocke . Pekač sem dala v zmrzovalnik, naslednji dan sem zmrzjeno zelenjavo do konca narezala in dala kocke v vrečke. Tako pripravljena mešanica mi pride zelo prav, tako pri pripravi juh kot tudi omak in res je čisto naravna. Aja, pozabila sem, zelenjavi dodam tudi luštrek, ki ima okus kot Maggijev Wurce in super je.In potem kuhamo juhce na tisoč in en način… Npr. – Dva krompirja, ena moja ” jušna kocka ” , ko je krompir kuhan , ga pretlačim, v juhco nato zakuham npr. proseno kašo… poskusite – dobro je.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close